Vinul roșu – bun pentru sănătate?

Vinul roșu – bun pentru sănătate?

Ciocnești un pahar de vin roșu și te gândești la antioxidanți, resveratrol, catechine. Probabil că nu. Dar poate ai auzit despre beneficiile acestei licori bahice: un consum moderat de vin roșu pare să scadă riscul mai multor boli, inclusiv boli de inimă. Este vinul roșu un elixir al sănătății sau… doar al bunei dispoziții? 

Vinul este o băutură obținută prin fermentarea mustului de struguri, care însoțește omenirea de mii de ani, existând dovezi că delecta gusturile strămoșilor noștri în anii 4000 î.Hr. și chiar înainte. 

În prezent se produc numeroase tipuri de vin roșu, cu gusturi și culori diferite, în funcție de varietatea de struguri și origine, câteva dintre cele mai cunoscute fiind Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec, Sangiovese.

Conținutul de alcool din vinul roșu este de obicei 12–15%. 

Un pahar de vin roșu pe zi… ține doctorul departe?

Se spune că vinul roșu, consumat cu moderație, ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare și sunt studii care au arătat efectul protector. Acest beneficiu ar putea fi o explicație pentru „paradoxul francez”, mai exact faptul că francezii, care mănâncă brânzeturi și alte produse bogate în grăsimi saturate și colesterol, nu se confruntă cu o incidență foarte ridicată a bolilor de inimă.

Totuși, cercetări recente au găsit dovezi că grăsimile saturate și colesterolul din alimente nu provoacă boli de inimă atunci când sunt consumate în cantități moderate. Unii oameni de știință consideră că în cazul francezilor nu doar vinul ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, ci mai ales stilul de viață per ansamblu, inclusiv dieta mediteraneană, cunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase abordări alimentare. Adoptarea acestui stil de nutriție este asociată cu prevenirea sau reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și sindrom metabolic.

Beneficiile vinului roșu vin de la struguri, fructe bogate în antioxidanți, ca de exemplu resveratrol, catechină, epicatechină și proantocianidine. Aceste substanțe pot reduce stresul oxidativ, inflamația și pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Vinul roșu – exces vs. consum moderat 

Cantitatea de resveratrol dintr-un pahar cu vin roșu este modestă, iar pentru a o crește ar fi nevoie de un consum mai mare, ceea ce nu este de dorit. În cazul unui consum în exces, beneficiile vinului se transformă în pericol, iar riscul de boli cardiovasculare crește foarte mult. În plus, excesul de vin/ alcool este asociat cu numeroase alte afecțiuni, precum cancer, ciroză, depresie, alcoolism. Creșterea consumului de vin dăunează cu atât mai mult persoanelor care suferă deja de anumite boli sau iau medicamente. 

Se poate spune că a bea vin roșu din când în când nu are efecte negative pentru persoanele sănătoase. Deși aparent un termen subiectiv, consumul moderat de vin roșu este considerat a fi 1-1,5 pahare/ zi pentru femei și 1-2 pahare/ zi pentru bărbați. Desigur, trebuie ținut cont și de consumul total de alcool pe zi, pentru cei care beau și alte tipuri de alcool. În plus, unele surse recomandă cel puțin 1-2 zile/ săptămână fără alcool.

E important să te hidratezi bine zilnic, dar mai ales când ai în meniu alcool. Nu bea vin roșu pe stomacul gol, ci la masă; de preferat, servește și ceva care conține proteine și grăsimi (pește gras, ouă, brânzeturi, nuci, avocado etc.), pentru a încetini ritmul de absorbție a alcoolului.

Se spune că vinul și, în general, alcoolul ajută la relaxare, mai ales înainte de somn. Deși consumul de vin seara te poate face somnoros, alcoolul înainte de culcare nu este neapărat o idee bună, deoarece poate perturba odihna pe timpul nopții, afectând calitatea somnului.

Concluzie

Dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta crescând aportul de antioxidanți, nu e cazul să te apuci de băut vin roșu și în niciun caz în cantități uriașe. Multe alte alimente sunt bogate în antioxidanți, ca de exemplu afine, merișoare, roșii, zmeură, cacao, varză roșie, fasole roșie, sfeclă etc. Include câteva dintre ele în meniul tău zilnic.

Pe de altă parte, dacă îți place să savurezi din când în când un pahar de vin roșu la masă, nu trebuie să te îngrijorezi sau să renunți la acest mic răsfăț, mai ales dacă ai o alimentație nutritivă per ansamblu, faci mișcare și ai o stare bună de sănătate.


Surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, heart.org, verywellhealth.com, news-medical.net

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe