Dacă vrei să slăbești și să fii în formă, include antrenamentele cardio în programul tău!
Ce presupune antrenamentul pentru slăbire la Centrul Superfit?
O întrebare pe care o primim adesea de la clienții care vor să slăbească este dacă e neapărat nevoie să facă mișcare pentru a pierde în greutate. Răspunsul este “nu”. Se poate slăbi şi numai prin ajustarea alimentaţiei, însă atunci când se asociază efortul fizic, rezultatele sunt mult mai rapide şi durabile.
De aceea, la Superfit, pe lângă consultanţă în nutriţie pentru slăbire, poți face antrenamente cardio, astfel încât să eficientizezi acest proces.
Antrenamentul cardio presupune diverse exerciţii sub îndrumarea antrenorului, cum ar fi combinaţii de mişcări cu sau fără greutate, mici sărituri, alergare pe bandă, pedalare, ramat, elemente de agilitate etc. Fiecare exerciţiu şi fiecare şedinţă de antrenament se adaptează posibilităţilor persoanei cu care se lucrează, urmărind un progres constant, dar în siguranţă.
Durata unei şedinţe de antrenament cardio trebuie să fie de minim 30 de minute, iar intensitatea optimă a efortului este la 65% din VO2max, adică trebuie să ai o frecvenţă cardiacă de 50-75% din maxim (220 minus vârsta în ani). Se recomandă o frecvenţă de cel puţin 3 antrenamente pe săptămână.
Antrenamentele Superfit sunt gândite pentru a fi accesibile oricui, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Chiar dacă nu ai mai făcut niciodată sport sau ai întrerupt de mult orice formă de activitate fizică, poţi începe alături de noi să (re)devii o persoană activă.
Care sunt avantajele antrenamentului cardio
- Creşte consumul caloric. Pe măsură ce condiţia fizică se ameliorează, o persoană poate face mai mult efort, deci are un consum caloric mai mare, la aceeaşi frecvenţă cardiacă şi cu acelaşi nivel de percepţie a efortului. Spre exemplu, o persoană sedentară va consuma 6-7 kcal/min la o frecvență cardiacă de 150 bpm, iar după câteva luni va ajunge să consume 10-12 kcal/min la aceeşi frecvență cardiacă.
- Determină reducerea trigliceridelor. S-a constatat că în urma efortului fizic şi prin regim alimentar hipo-lipidic, nivelul seric al trigliceridelor se reduce la valori normale. Reducerea valorii prin exerciţii fizice se instalează în câteva ore şi durează 2-3 zile. Dacă se fac antrenamente regulate, valorile lipidelor se normalizează şi rămân aşa.
- Scade nivelul LDL (colesterolul “rău”) și crește nivelul HDL (colesterolul “bun”). Un nivel crescut de LDL se asociază cu boli de inimă, în timp ce HDL este un factor protector, având rolul de a elimina colesterolul din ţesuturi spre a fi dus la nivel hepatic, unde va fi metabolizat. Colesterolul total nu se modifică pe termen scurt, ci doar după perioade de săptămâni în care se fac regulat antrenamente.
- Facilitează utilizarea grăsimii. Studiile au arătat că persoanele antrenate sunt capabile să extragă un procent mai mare de energie din acizii graşi liberi în timpul eforturilor sub-maximale. În cazul acestora, mai mult de 50% din energie se obţine prin oxidarea grăsimilor intra-musculare.
- Protejează masă musculară şi contribuie la dezvoltarea ei. Curele de slăbire care se bazează exclusiv pe regim alimentar hipocaloric drastic conduc invariabil şi la pierderea de masă musculară, ceea ce atrage după sine scăderea ratei metabolice, o capacitate mai redusă de a rezista la efort şi de a “arde” grăsimea. În schimb, orice tip de efort fizic conduce la o dezvoltare a masei musculare.