Terapia prin căldură și cea prin frig au misiunea de a calma durerile musculare sau articulare. Ele ajută sportivii să-și revină mai ușor după o competiție sau un antrenament și accelerează recuperarea în urma accidentărilor. În unele situații, cele două se pot folosi alternativ, în cadrul aceluiași tratament.
Citește mai departe cum acționează aceste terapii și când se folosește fiecare!
Terapia prin frig
Crioterapia sau terapia prin frig valorifică efectele temperaturii scăzute și include utilizarea unor elemente de răcire, precum: sticle cu apă rece, gheață, comprese sau băi reci, dar și metode medicale moderne, precum cold compression, pe care o găsești și la Centrul nostru. Folosim Power Crio & Compression, sistem de cold compression gândit special pentru diferite părți ale corpului. Terapia va fi mai eficientă, deoarece dispozitivul se poate concentra pe sursa exactă a durerii.
Cum funcționează terapia prin frig
Crioterapia reduce fluxul de sânge din zona afectată, ceea ce scade inflamația și riscul de umflare a țesutului. În plus, amorțește porțiunile dureroase, acționează ca un anestezic local și diminuează senzația de durere transmisă către creier.
Este important de știut că gheața nu se aplică direct pe piele, deoarece poate afecta țesuturile. Excepția o constituie masajul, deoarece în această situație gheața nu rămâne în aceași loc.
O compresă cu gheață poate fi făcută foarte simplu prin umplerea unei pungi de plastic cu gheață sau chiar folosind o pungă de legume congelate, iar apoi înfășurând-o într-un material uscat.
În general, compresele reci se aplică pe zona inflamată timp de 20 de minute, la fiecare 4-6 ore, timp de 3 zile. Masajul cu gheață în mișcări circulare se poate face timp de maxim 5 minute, de 2-5 ori pe zi.
Pentru sportivii care vor să prevină apariția febrei musculare, se recomandă băile reci după efortul fizic.
Terapia prin frig ajută în următoarele situații:
- Aplicarea gheții este parte din R.I.C.E. (rest, ice, compression, elevation/ repaus, gheață, compresie, ridicare), tratamentul standard pentru cele mai comune afecțiuni sportive ale mușchilor și ligamentelor. Se aplică de obicei până la 48 de ore după o accidentare.
- Tendinită
- Prevenirea febrei musculare (DOMS)
- Dureri de cap
- Osteoartrită
- Gută
Crioterapia nu se folosește dacă există riscul unor crampe musculare, dacă persoanei respective îi este deja frig sau zona este amorțită, dacă există o rană deschisă, pielea este acoperită de bășici sau în cazul hipersensibilității la rece.
De obicei, crioterapia nu este eficientă pentru a trata durerile de spate, situație în care terapia prin căldură este mai potrivită.
Terapia prin căldură
Termoterapia promovează beneficiile căldurii și se poate aplica folosind o compresă sau o sticlă cu apă fierbinte, o baie caldă (33 – 37ºC) sau dispozitive de încălzire sub formă de patch-uri.
Cum funcționează terapia prin cald
Aplicarea căldurii pe zona afectată va dilata vasele de sânge, va stimula fluxul sangvin și va ajuta la relaxarea mușchilor. Îmbunătățirea circulației la nivel local poate contribui la eliminarea acidului lactic care se acumulează după efort. De asemenea, căldura are și un efect pozitiv din punct de vedere psihologic, ceea ce îi poate spori proprietățile analgezice.
Terapia prin căldură ajută în următoarele situații:
- Calmarea durerilor și spasmelor musculare
- Entorse
- Tendinite sau rigiditate a tendoanelor
- Încălzirea musculaturii înainte de activitatea fizică
- Diminuarea durerilor musculare cronice sau a durerilor articulare cauzate de artrită.
În general, terapia prin căldură se aplică pe zona afectată timp de aproximativ 20 de minute, până la de 3 ori pe zi, însă durata poate varia în funcție de metoda folosită.
Căldura nu este potrivită în orice situație și ar trebui evitată în cazul infecțiilor, arsurilor sau rănilor deschise, dacă zona este amorțită, pielea este roșie, inflamată sau când persoana suferă de dermatită. Termoterapia ar trebui să se simtă confortabil, nu să ardă pielea, așa că evită căldura în exces.
Alternarea cald-rece
Cele două terapii pot fi folosite și împreună, alternativ, pentru a calma durerea cauzată de o accidentare sau durere musculară, prin contracția și apoi dilatarea vaselor de sânge.
Pentru recuperarea după o accidentare, terapia cald-rece este o metodă la îndemână, ușor de folosit și fără reacții adverse, dacă este efectuată corespunzător. Este un fel de „antranament” pentru țesuturi, acestea fiind stimulate să se adapteze la schimbări bruște, ceea ce presupune o activitate metabolică ridicată.
Terapia de contrast cald-rece ajută la tratarea afecțiunilor musculo-scheletice, cum sunt fasciita plantară, genunchiul alergătorului, leziunile la muşchii tibiali anteriori, sindromul de tunel carpian, tendinita ahiliană etc. De asemenea, această terapie poate contribui și la reducerea durerilor musculare după efort, comparativ cu simpla odihnă.
Pentru a afla ce terapie se potrivește cel mai bine în situația ta, te așteptăm la Centrul Superfit la o consultație!
Surse: medicalnewstoday.com, runnersworld.com/uk, painscience.com
Pingback: Băile reci – au efect pentru refacerea după efort? | Centrul Medical Superfit
Pingback: Cum scapi de durerile de spate | Centrul Medical Superfit