Poți să slăbești cu Dieta Rina?

Poți să slăbești cu Dieta Rina?

Dintre curele de slăbire celebre, azi punem “reflectoarele” nutriționale pe dieta Rina. Poate ai auzit pe cineva care a ținut această dietă sau ai urmat-o chiar tu. Cât de eficientă este pentru slăbit? E sănătoasă? Hai să vedem!

Dieta Rina sau dieta de 90 de zile este o dietă disociată, adică presupune consumarea separată a anumitor grupe alimentare, în succesiuni de 4 zile, timp de 3 luni (de aici cele 90 de zile).

Inventatorii dietei au pornit de la ideea că această separare a grupelor alimentare va însemna o digestie mai ușoară și accelerarea metabolismului, ei considerând că alimentele au nevoie de intervale de timp diferite pentru a fi digerate. Vom discuta la final despre această teorie, pentru a vedea dacă stă în picioare sau nu. Pe lângă slăbire și îmbunătățirea digestiei, dieta Rina promite mai multă energie și prevenirea unor boli. 

Dieta Rina – cum se ține

Se consumă 4 grupe de alimente, fiecare în câte o zi:

  • Ziua 1. Proteine: carne cât mai slabă (fiartă, la aburi sau la cuptor), brânză, ouă, iaurt, fructe de mare etc. 
  • Ziua 2. Amidon/ leguminoase: orez, cartofi, linte, fasole, cereale. 
  • Ziua 3. Carbohidrați: paste, pâine, ciocolată neagră, produse de patiserie. 
  • Ziua 4. Vitamine: fructe, legume.

Deși alimentele din cele 4 zile diferă, există o excepție: micul dejun, la care se consumă zilnic fructe proaspete (de preferat, de un singur fel).

Acest model de 4 zile se repetă timp de 90 de zile, dar cu pauză: după 28 de zile, adică după ce ai ținut de 7 ori secvența de 4 zile, urmează o zi de post, în care se bea doar apă și, eventual, limonadă simplă și ceai fără zahăr. În ziua cu apă nu se mănâncă nici micul dejun. Este recomandată evitarea consumului de alcool și a băuturilor cu cofeină.

Regulile nu se termină aici.

  • Ordinea categoriilor de alimente trebuie urmată întocmai, iar în cazul unei abateri este nevoie să începi de la ziua 1.
  • Cantitatea de mâncare consumată la cină ar trebui să fie aproximativ jumătate din cea de la prânz. 
  • Există intervale orare stricte pentru cele 3 mese ale zilei, iar cina nu trebuie să depășească ora 20:00.
  • E important să bei multă apă în fiecare zi și să faci mișcare. 

Dieta Rina – concluziile nutriționistului

Printre recomandările bune din această dietă se numără îndemnul de a consuma suficientă apă și de a include activitatea fizică în programul zilnic. O bilă albă și pentru faptul că dieta nu exclude complet anumite tipuri de alimente, în comparație cu alte regimuri de slăbit și nici nu promite că vei avea corpul mult visat în doar 3 zile. 

Pe de altă parte, trebuie să fii foarte bine organizat pentru a respecta această dietă ca la carte, misiune dificilă pentru persoanele cu program încărcat sau fără răbdare. Având în vedere împărțirea strictă a alimentelor pe zile, dieta Rina ar putea fi greu de ținut pe termen lung pentru majoritatea oamenilor, mai ales pentru cei care mănâncă des în oraș sau cu prietenii. Sărbătorile, vacanțele sau posturile religioase pot reprezenta obstacole semnificative. Această dietă este problematică pentru persoanele cu diabet zaharat, care ar trebui să se orienteze spre alimente cu proteine și grăsimi, nu doar carbohidrați, pentru un control mai bun al glicemiei.

Să revenim acum la ideea de bază a dietei Rina: disocierea alimentelor pentru îmbunătățirea digestiei. Este o teorie care nu are un fundament științific. Nu există cercetări care să arate existența vreunui beneficiu în consumarea separată a unor grupe de alimente sau că ar avea vreun impact asupra slăbirii. 

Sistemul digestiv uman poate procesa fără probleme categorii diferite de alimente. Multe dintre alimentele de bază sunt, de fapt, o combinație de carbohidrați, proteine și grăsimi, raporturile dintre aceste categorii de macronutrienți variind. De exemplu, lintea și fasolea conțin proteine și carbohidrați; deși carnea este considerată proteină, în general ea are și grăsime.

Există, totuși, anumite principii de combinare a alimentelor cu beneficii pentru sănătate, care sunt validate științific și pe care le poți găsi aici.

În concluzie, îți loc să-ți complici viața și mâncatul cu diete bazate pe teorii la întâmplare, alege să-ți formezi obiceiuri alimentare sănătoase, realiste și rezistente pe termen lung.

Urmează aceste cursuri online și învață bazele nutriției, prin lecții aplicate și pe înțelesul tău, ca să slăbești sănătos și să fii în formă.


Surse: 90daydiet.org, takediets.com/rina-diet-90-days

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe