Dacă porcul e cea mai bună legumă, așa cum se spune, atunci slănina e un fel de… salată, nu?
Nelipsită de pe mesele tradiționale de sărbători, slănina de porc face poftă multor români, care o consideră o adevărată delicatesă (mai ales dacă este acompaniată de o țuică). Cât de prietenoasă este însă cu silueta? Putem să mâncăm slănină dacă vrem să slăbim sau măcar să nu creștem cu încă o măsură la haine?
Slănina este des întâlnită în special în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv în România. Probabil se numără printre primele preparate la care ne gândim când spunem “bucătărie românească”.
Se obține din partea grasă de sub pielea porcului și se prepară după rețete foarte diverse, în funcție de regiune. Poate avea un strat de șoric, uneori chiar și mici dungi de carne. De obicei, prepararea include spălarea, sărarea, aromatizarea cu diferite mirodenii (piper, boia, usturoi etc.), maturarea și, dacă este cazul, afumarea. În mod tradițional este asociată cu tăierea porcului și cu sărbătorile de iarnă.
Se consumă crudă sau gătită. De exemplu, pe post de gustare sau aperitiv, pe platouri alături de ceapă roșie, murături, cașcaval, brânză, cârnați, șuncă și alte mezeluri etc. Dă un plus de aromă și savoare sarmalelor, mâncărurilor cu varză sau fasole, ciorbelor și merge bine și alături de o mămăliguță cu brânză.
Acum că ți-am făcut poftă, hai să vedem ce are de spus nutriționistul despre slănină.
- Bogată în grăsimi saturate, slănina poate pune probleme sănătății dacă este mâncată în exces, contribuind la creșterea factorilor de risc pentru boli de inimă, printre care colesterolul “rău”. Există și studii care nu au găsit o legătură directă între grăsimile saturate și bolile cardiovasculare. Totuși, în general se recomandă ca maxim 10% dintre caloriile consumate zilnic să provină din grăsimi saturate, iar unele ghiduri nutriționale coboară chiar până la 5-6%. Cum știi însă câte grăsimi saturate consumi din alimente? Acestea sunt specificate pe etichete nutriționale, separat de cantitatea totală de grăsimi.
Ca reper, un aliment este considerat ca având un conținut ridicat de grăsimi saturate dacă are mai mult de 5 g grăsimi saturate per 100g produs și un conținut scăzut dacă are 1,5 g sau mai puțin grăsimi saturate. Slănina depășește cele 5 g de grăsimi saturate, ajungând în unele cazuri chiar la 20 g, în funcție de modul de preparare și de celelalte ingrediente folosite. Contează și sursa. De exemplu, grăsimea porcilor de rasă Mangalița are cu 12-16% mai puțini acizi grași saturați și cu 8-10% mai mulți acizi grași nesaturați în comparație cu alte rase de porci.
- O cantitate mare de grăsime înseamnă și o densitate calorică ridicată, ce poate atinge chiar 500-700 kcal/ 100 g (în funcție de cum este pregătită slănina). Deși ți se pare că ai mâncat doar 2-3 bucățele mici de slănină, ele pot ascunde mai multe calorii decât pare la prima vedere. Atenție, deci, mai ales dacă ții la siluetă sau vrei să slăbești.
- Prin prepararea cu multă sare, slănina devine un aliment generos în sodiu, care – din nou – poate pune probleme pentru sănătate dacă este prea mult, crescând riscul de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Inima și rinichii pot fi afectați de excesul de sodiu. Recomandările standard sunt de 1500-2300 mg sodiu zilnic (max. 6 g de sare, adică 1 linguriță).
- Mâncărurile foarte bogate în grăsimi saturate, mai ales dacă sunt “asortate” cu prea mult alcool, pot duce la balonare, indigestie sau alte neplăceri pe care probabil nu ți le dorești de sărbători.
În speranța că aceste vești nu te-au supărat prea tare, hai să facem dreptate porcului și să trecem la partea mai bună a slăninei.
Porcul este o sursă bună de vitamine (în special B1, B3, B6 și B12) și minerale (seleniu, zinc, fosfor, fier). Grăsimile contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile A, D, E și K și sunt esențiale pentru multe procese din corp, inclusiv pentru sănătatea creierului. Tot grăsimile dau o sațietate crescută bucatelor, astfel că dacă mănânci și slănină la masa de Crăciun s-ar putea să te saturi mai bine. Slănina dă un gust special multor mâncăruri, iar pofticioșii se pot bucura astfel de preparate mai consistente și gustoase. Pentru unii, acest gust este sinonim cu amintirea bunicilor sau a copilăriei la țară.
Așa cum spunem de fiecare dată, ca să ai o dietă sănătoasă nu este nevoie să elimini alimentele preferate, ci să găsești un echilibru între acestea și mâncărurile nutritive, pe care să le prioritizezi în majoritatea timpului.
Cum să consumi slănina
- Alege un produs de calitate, pe cât posibil preparat în mod tradițional, fără exces de aditivi.
- Mănâncă alături de slănină murături și alte legume sau preparate ușoare, ca sistemul tău digestiv să nu fie nevoit să facă “ture suplimentare” chiar de Crăciun. Evită să îneci slănina cu alcool din belșug.
- Nu exagera. Bucură-te de câteva bucățele de slănină și de celelalte mâncăruri care îți plac, dar în moderație și nu toate la o singură masă. Oprește-te din mâncat înainte să simți că nu mai poți respira.
Simbol al tradițiilor culinare românești, slănina poate fi o prezență gustoasă pe mesele de sărbători, chiar dacă are multe grăsimi saturate și calorii. E recomandat totuși să te oprești la câteva bucățele, cel mai bine consumate cu legume și o porție mare de bună dispoziție alături.