Mobilitatea, importantă (și) pentru alergători

Mobilitatea, importantă (și) pentru alergători

Mobilitatea articulară și flexibilitatea musculară sunt foarte importante pentru orice persoană, dar mai ales pentru sportivi. Aceștia au nevoie de o mobilitate cât mai mare, care să le permită mișcări ample și rapide, precum și de o elasticitate musculară bună, pentru ca mușchiul să se poată contracta și reveni la normal fără a exista riscul întinderilor sau rupturilor musculare.

Mobilitatea este benefică inclusiv pentru alergători, care adresea sunt foarte rigizi. Dezvoltarea mobilității ajută la prevenirea accidentărilor, la refacerea mai ușoară după efort, precum și la fluidizarea mișcărilor, deci creșterea performanței.

Deși sportivii sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma antrenamentelor de mobilitate și flexibilitate, și nesportivii au de câștigat de pe urma îmbunătățirii acestora. „Există riscul ca oricine să alunece la un moment dat pe gheață sau pe o gresie udă, iar atunci musculatura trebuie să aibă capacitatea de a reveni și de a ajuta corpul să se îndrepte.”, a motivat Alexandra Georgescu, fizioterapeut în cadrul Centrului Superfit.

În plus, odată cu înaintarea în vârstă, mobilitatea trebuie antrenată pentru a nu ne pierde capacitatea de a face mișcările simple de zi cu zi și pentru a ne păstra articulațiile cât mai sănătoase. În timp, lipsa de mobilitate poate cauza dificultăți chiar și la activități obișnuite, precum mersul, aplecatul, statul în genunchi, urcatul scărilor etc.

Articulațiile noastre sunt precum niște balamale. Cu cât folosești balamaua de la un capăt la altul, cu atât vaselina care este acolo se împrăștie pe toată suprafața ei și o ajută să nu scârțâie și să funcționeze mai ușor. Așa este și cu articulațiile noastre, în interiorul cărora se găsește lichid sinovial, care se secretă din ce în ce mai mult în timpul mișcării și ne ajută să avem o amplitudine cât mai mare.”, a exemplificat Alexandra.

Cum să-ți antrenezi mobilitatea

Include în antrenamentele tale exerciții pentru mobilitate, mai ales dacă ești alergător. Acestea nu necesită obiecte speciale, deci le poți face oriunde, fie că este vorba de fandări, extensii sau aplecări. Pune accent pe șolduri și partea mediană a corpului, dar nu uita nici de genunchi sau glezne.

După antrenamente, alocă întotdeauna 10-15 minute pentru stretching, astfel încât mușchii solicitați în timpul efortului să revină la forma inițială mai repede și să se relaxeze.

Stretchingul trebuie să fie unul neagresiv, controlat, pentru a-i permite corpului să se adapteze. O durere suportabilă este normală la stretching, însă nu forța, altfel riști să apară micro-rupturi musculare.

Nu uita că stretchingul se face pe expirație. Ține mușchii în poziția tensionată pentru 15-30 de secunde, după care relaxează-i.

Știai că mobilitatea poate fi măsurată?

La Centrul Superfit îți poți evalua mobilitatea, astfel încât să știi exact unde ai de lucrat și să poți vedea progresul în timp. Folosim Mobee Med, un instrument medical care indică gradul de mobilitate al articulațiilor, măsurând unghiurile și amplitudinea mișcărilor pentru șolduri, umeri, genunchi, glezne, coate, încheieturi și coloană. Acest aparat îți oferă o imagine completă a mobilității corpului tău.

Antrenorii noștri te asistă cu exerciții personalizate pentru a-ți spori gradul de mobilitate și flexibilitatea mușchilor, ca să-ți îmbunătățești performanța sportivă sau pur și simplu calitatea vieții. Te așteptăm!

Multumim sportivului Alexandru Corneschi pentru ca ne-a ajutat la ilustrarea articolului!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe