“E greu să slăbești! Am încercat de atâtea ori să slăbesc și nimic!” Slăbitul vine cu provocări pe mai multe planuri: alimentație, mișcare, odihnă, gestionarea stresului – și poate fi dificil să te organizezi cu toate ca să ai rezultatele dorite. Însă o parte dintre obstacolele sau sabotorii cu care se confruntă persoanele care vor să slăbească iau naștere din mituri. Hai să vedem câteva dintre ele + care este realitatea, ca drumul spre greutatea dorită să fie mai ușor!
-
Mit: Ești sănătos doar dacă ai o anumită greutate
Realitate: Greutatea nu este singurul criteriu după care putem spune că o persoană este sănătoasă sau nu. Se știe că excesul ponderal, în special obezitatea, poate favoriza apariția unor probleme de sănătate (crește riscul de hipertensiune arterială, dislipidemii, diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral etc.), însă nu trebuie să concluzionăm că dacă ai câteva kilograme în plus te îmbolnăvești automat.
Un mit similar este că oamenii slabi sunt sănătoși, ceea ce nu este întotdeauna adevărat. O persoană supraponderală care are o alimentaţie sănătoasă şi face mişcare are mai puține riscuri asociate excesului ponderal, mai ales dacă nu vorbim de multe kilograme în plus. Pe de altă parte, o persoană cu greutate normală, dar sedentară și cu o alimentație dezordonată, poate avea un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate în timp.
În plus, nu putem vorbi de o singură greutate ideală, un număr exact, ci mai degrabă un interval definit ca fiind “normal” sau sănătos. Indicele de masă corporală (IMC), care ține cont de înălțime și greutate, poate fi un reper în acest sens. Chiar dacă nu ia în calcul compoziția corporală, adică raportul masă musculară/ masă adipoasă, este un bun punct de plecare pentru a vedea cum stăm cu greutatea.
-
Mit: Ca să slăbești trebuie să ai voinţă
Realitate: Persoanele obeze sunt adesea văzute ca fiind leneșe și lipsite de voință. În realitate, succesul sau eșecul unei diete de slăbit nu poate fi atribuit exclusiv voinței, deoarece sunt implicați factori mai puternici, precum genetica, mediul, hormonii sau tiparele de comportament. Slăbitul este legat mai degrabă de educație, de schimbările unor concepții și apoi de adoptarea unor noi obiceiuri și modificarea stilului de viață, decât de voință. Nu înseamnă că persoanele cu o anumită genetică sau care suferă de boli ce favorizează excesul ponderal nu pot slăbi, ci doar că greutatea nu este dictată exclusiv de nivelul de voință. Mai mult, chiar dacă o persoană are voință, aceasta poate fi îndreptată spre acțiuni ineficiente pe termen lung pentru slăbit, cum ar fi restricționarea exagerată a numărului de calorii, sport în exces, renunțarea la anumite categorii de alimente etc.
-
Mit: Dacă faci sport, poţi mânca orice, oricât și nu te îngraşi
Realitate: Mișcarea, indiferent de forma pe care o preferi, vine cu multe beneficii pentru sănătatea fizică și mintală deopotrivă: îți îmbunătățește starea generală și dispoziția, îți oferă un plus de energie, reduce stresul și te poate ajuta să dormi mai bine. Activitatea fizică practicată în mod regulat poate contribui la prevenirea bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral, diabetului și hipertensiunii arteriale. De asemenea, poate fi de mare ajutor când vrei să scazi în greutate, deoarece are un aport la arderea caloriilor.
Totuși, doar exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru slăbit, este nevoie să fii în deficit caloric și să adaptezi alimentația. Se mai întâmplă ceva: adesea, oamenii supraestimează caloriile arse prin sport și subestimează caloriile din mâncare. Adică își spun că au făcut efort fizic și, conștient sau nu, mănâncă mai mult decât au nevoie. Apare surplusul caloric, care duce la kilograme în plus, nu la slăbire.
Legat de sport, cea mai eficientă este combinaţia de antrenamente cardio (alergare, mers pe bicicletă), care „ard” grăsimea în exces şi antrenamente de rezistenţă (ridicarea greutăților, HIIT), care ajută la dezvoltarea masei musculare, crescând metabolismul.
-
Mit: Există combinaţii alimentare nesănătoase, de evitat când vrei să slăbești
Realitate: Combinația de carbohidrați + proteine (de ex: carne + cartofi sau paste + sos de carne) apare în unele recomandări ca fiind nepotrivită pentru slăbire, dar și pentru digestie. Conform acestei teorii, nutrienții au durate diferite de digestie, iar amestecarea lor poate crea probleme. În realitate, sistemul digestiv poate procesa eficient alimente având compoziții diferite. Și oricum, există numeroase alimente care în mod natural au și carbohidrați, și proteine, ca de exemplu năutul, fasolea și mazărea – alimente foarte sănătoase, de altfel. De asemenea, fructele pot fi combinate cu alte alimente și mâncate inclusiv ca desert, după masă, nu neapărat pe stomacul gol, cum sugerează un alt mit des întâlnit.
-
Mit: Trebuie să mănânci alimente sănătoase ca să slăbești
Realitate: Multe persoane consideră că au nevoie de o alimentație “curată”, bazată pe produse naturale pentru a slăbi. Chiar dacă sursa și calitatea alimentelor este importantă pentru sănătate, slăbitul are ca principiu de bază deficitul caloric, care presupune să consumi mai puține calorii decât arzi într-o zi. Desigur, dacă lăsăm numerele la o parte și vorbim despre calitate, nu toate caloriile sunt la fel: 100 kcal din piept de pui la grătar vs. 100 kcal din cartofi prăjiți. Alimentele influențează diferit metabolismul, senzația de foame și de sațietate, care la rândul lor impactează consumul caloric.
Totuși, să mănânci alimente sănătoase nu este suficient pentru a slăbi, deoarece asta nu înseamnă neapărat că ești într-un deficit caloric. Poți să mănânci alimente foarte nutritive, dar depășind necesarul tău caloric zilnic. Există alimente foarte nutritive care sunt bogate și în calorii, de exemplu acestea. Având în minte ideea că sunt sănătoase, tendința este să nu fim atenți la cantitate, ceea ce crește probabilitatea să exagerăm fără să ne dăm seama și să mâncăm mai multe calorii decât e necesar.