De obicei, ca să ne fie mai bine, ne gândim că trebuie să facem ceva în plus. Să avem mai multe task-uri în agendă, mai multe ore petrecute la serviciu, mai multe produse în coșul de cumpărături. Pentru anul ce tocmai a inceput, îți propunem o alternativă. În loc să adaugi, scade. Renunță la ceva.
Un bun punct de plecare este să renunți la… perfecțiune. Nu mai aștepta “momentul perfect” ca să faci ce ți-ai dorit, ci începe pur și simplu, fără pretenția unui cadru ideal de pornire, pentru că s-ar putea să nu-l ai niciodată.
Sigur că este bine să-ți dorești să excelezi, să performezi, să ai reușite în viața personală și profesională. Însă nu uita că perfecțiunea excesivă este un factor de stres, care nu doar că-ți afectează sănătatea, dar te și blochează de la a încerca, a experimenta.
Poate ți-ai propus să slăbești sau să te apuci (în sfârșit) de sport.
Începe acum, așa cum poți. Caută susținere în jurul tău. Documentează-te. Întreabă. Fă-ți un plan, apoi pune-l în aplicare. Începe cu cel mai simplu pas.
Ok, probabil că n-o să-ți iasă perfect de la început. O să mai ciugulești o prăjitură (sau două… sau trei…), o să lipsești de la un antrenament sau o să iei liftul în loc să urci pe scări. Însă partea bună este că te-ai pus în mișcare, iar acum mai trebuie doar să ajustezi procesul în funcție de provocările de pe parcurs.
Perfecțiunea din social media e doar o iluzie compusă din filtre, selecții și perspective atente. Viața reală vine la pachet cu de toate: succese, înfrângeri, mici victorii, reușite imperfecte etc. Fă lucrurile cât de bine poți, însă fără a te agăța cu disperare de perfecțiune.
O idee genială pe care nu o pui niciodată în practică din teama de eșec este egală cu zero. O idee mai puțin bună, dar pe care o testezi, are șanse mai mari de reușită, pentru că vezi ce funcționează și ce nu, astfel că poate fi adaptată.
Așadar… curaj! Elimină obsesia pentru perfecțiune și începe acum!