Legătura dintre slăbit și voință

Legătura dintre slăbit și voință

“Vreau să slăbesc, dar nu am voință. Ce pot face?”

Când îți dorești să slăbești, e nevoie de voință ca să faci primul pas. Depinde doar de tine să iei decizia și apoi să te apuci de dietă, de mișcare și de celelalte obiceiuri sănătoase. Până aici, pare că lumea se descurcă. Însă mulți se pierd pe parcurs.

Voința se referă la capacitatea cuiva de a depune efort în mod conștient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociată cu hotărârea și perseverența, cu o anumită disciplină.

În drumul tău spre corpul mult visat, voința ta poate să… slăbească atunci când dai de perioada de platou. Dacă la început kilogramele se duc mai ușor, pe măsură ce înaintezi cu dieta, devine mai greu să scazi cifra de pe cântar. Nu înseamnă că e totul pierdut și trebuie să renunți.

Există mai multe perspective despre relația dintre voință și slăbit.

Voința a fost la un moment dat o componentă importantă a dietelor de slăbire, dar pe parcurs s-a constatat că influența acesteia este mai redusă decât se credea inițial.

Adesea, persoanele obeze sunt acuzate ca fiind leneșe și lipsite de voință, ceea ce face ca parcursul lor spre un stil de viață sănătos să fie cu atât mai dificil. De fapt, cercetările au arătat că genetica și mediul au un rol mai puternic în dezvoltarea obezității și a rezistenței la slăbire, în comparație cu voința. La mijloc se mai află și factori precum hormonii sau tiparele comportamentale, așadar succesul sau eșecul unei diete nu poate fi atribuit doar voinței.

Voința este influențată mult de mediul în care trăim, mai ales când urmăm o dietă. Cei mai mulți dintre noi au mereu la îndemână dulciuri și fast-food, care sunt foarte ușor de procurat. Nici nu trebuie să te deplasezi până la magazin, e suficient să faci o comandă online. Cu cât ispitele culinare sunt mai puternice și mai numeroase, cu atât pare că și voința începe să scârțâie.

O teorie susține că voința, capacitatea de a avea autocontrol, este o resursă limitată, care se epuizează după ce a fost solicitată la maxim. Așadar, dacă ai rezistat eroic toată săptămâna în fața unei prăjituri, foarte probabil la un moment dat, mai ales dacă ești obosit sau stresat, nu vei mai rezista și vei ceda „ispitei”.

Totuși, unii cercetători sugerează că epuizarea are loc doar dacă persoana crede că voința este o resursă limitată. Pierderea voinței în perioadele solicitante poate reflecta convingerile oamenilor cu privire la disponibilitatea voinței, mai degrabă decât consumarea reală a resurselor mentale. Dacă tu crezi că ai voință și ai încredere în capacitatea ta de autocontrol, e mai ușor să reziști unei prăjituri, indiferent de situație. Iată că atitudinea contează. Interesant, nu?

Alți experți consideră că a pune accentul pe autocontrol și pe alegerile personale nu îi va motiva pe oamenii cu probleme de greutate să slăbească. Propunerea lor ar fi reducerea importanței voinței, concentrarea pe diminuarea efectului mediului și adoptarea de obiceiuri noi.

Astfel, pentru pierderea în greutate și menținerea pe termen lung, ei recomandă modificarea comportamentului, deci schimbarea obiceiurilor alimentare și crearea de noi obiceiuri mai sănătoase, inclusiv prin modificarea mediului. De exemplu: să mănânci la masă, fără distrageri, să nu mergi la cumpărături flămând, să ții fructele și legumele la îndemână etc.

După ce noile comportamente se transformă în obiceiuri, voința nu prea mai e necesară, deoarece le faci automat. Dacă deja te-ai obișnuit să mergi la sală de 3 ori pe săptămână și o faci cu plăcere, nu mai e nevoie să depui un efort foarte mare, ca la început, când poate îți era mai greu să te mobilizezi.

Voință vs. schimbare

Nu putem elimina chiar de tot voința dintr-un proces de slăbire, mai ales la început, dar există alte elemente pe care e important să le avem în vedere:

  • Informații despre nutriție din surse sigure. De multe ori, persoanele care vor să slăbească își canalizează voința spre a realiza lucruri deloc eficiente pe termen lung: restricționează exagerat de mult numărul de calorii, fac sport în exces și dintr-odată, mănâncă doar brocoli și salate fără gust, își refuză orice mică plăcere culinară. Dacă ai cunoștințe de bază despre nutriție, vei înțelege mai ușor pe ce aspecte trebuie să te concentrezi când vrei să slăbești. Poți urma chiar și cursuri online de nutriție.
  • Schimbări mici și realiste. Fă pași mici, care să nu necesite un efort de voință major. În loc să renunți dintr-odată să mănânci dulciuri, poți să reduci treptat cantitatea, înlocuindu-le cu o gustare din fructe (ai grijă să mănânci suficiente mese pe durata zilei). Sau înlocuiește sucul cu o opțiune fără zahăr sau cu un ceai.
  • Transformări în mediul din jur. Ține la îndemână gustări sănătoase, pregătește-ți de seara echipamentul de sport pentru a doua zi, gătește mai mult acasă, fă exerciții fizice alături de un prieten sau apelează la un antrenor.
  • Odihnă suficientă. Lipsa somnului reduce voința când vine vorba de mâncare, mai ales că lipsa somnului stimulează, de asemenea, hormonii apetitului (cum ar fi grelina), care cresc pofta de alimente reconfortante, bogate în grăsimi și dulciuri.
  • Deschidere și curiozitate. De exemplu, dacă vrei să consumi mai multe fibre, caută rețete pentru a combina și găti mai gustos legumele sau încearcă fructe pe care nu le-ai mai mâncat.
  • Mișcare. Se pare că o modalitate de a-ți încărca bateria voinței este prin exercițiile fizice. Studiile arată că oamenii care se antrenează fac în general alegeri alimentare mai bune decât cei care au un stil de viață sedentar.
  • Recompense. Recompensează-te pentru obiceiurile bune adoptate, dar nu prin mâncare, de preferat. De exemplu, dacă ai mers la sală de 3 ori/ săptămână, timp de 3 luni, îți poți cumpăra un echipament de antrenament pe care ți-l dorești.
  • Susținere. Cere ajutorul unui specialist – un nutriționist și/ sau un psiholog, dacă nu reușești să slăbești pe cont propriu.

Voința nu este cheia care îți va rezolva toate problemele cu greutatea, deoarece slăbitul nu este (doar) despre voință. Dacă nu ai reușit să slăbești până acum, nu renunța. Te așteptăm la Centrul Superfit să slăbești și să-ți menții o greutate sănătoasă!


Surse: prevention.com, nytimes.com, ncbi.nlm.nih.gov

 

 

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe