Electrostimularea musculară – ce înseamnă și cum te ajută

Electrostimularea musculară – ce înseamnă și cum te ajută

Electrostimularea sau stimularea electrică neuromusculară (NMES) este o tehnică fizioterapeutică folosită pentru dezvoltarea musculară, optimizarea antrenamentelor sau tonifierea pielii.

Cum funcționează electrostimularea

Electrostimularea se bazează pe un principiu simplu, care reproduce modul de funcționare a contracției musculare naturale. Când vrem să ne încordăm un mușchi, creierul trimite un semnal sub forma unui curent electric, care trece cu viteză prin fibrele nervoase, ajunge la mușchi și determină contracția sa.

Prin electrostimulare, se aplică pe corp electrozi conectați la un aparat, iar aceștia trimit impulsuri electrice de intensitate redusă care provoacă o contracție musculară. Impulsurile electrice sunt controlate și sigure, astfel că nu există riscuri pentru sănătate, mușchii nefăcând diferența dintre o contracție indusă electric și una voluntară, produsă de creier.

Electrostimularea – beneficii

Poți să apelezi la electrostimulare complementar cu antrenamentele, pentru a accentua efectele activității fizice și a lucra diferite grupe de mușchi. Alternativ, poți stimula mușchii folosiți insuficient la antrenamentele obișnuite.

Electrostimularea îmbunătăţește tonusul muscular și aspectul pielii, astfel că a fost adoptată și de industria de frumusețe. Totuși, ea nu este o metodă miraculoasă de „slăbire pasivă” sau de tonifiere instantă, prin care pierzi kilograme fără să faci nimic. Deși poate determina reducerea volumului de grăsime și a celulitei, efectele sale vizează mai mult fermitatea pielii și nu atât kilogramele. În cazul celor care vor să slăbească, rezultatele depind de numărul de şedinte, dar şi de urmarea în paralel a unui plan alimentar de scădere în greutate și a unui program de activitate fizică.

Această metodă se utilizează și în scopuri medicale, pentru a preveni atrofierea musculară la persoanele care nu-și pot folosi anumiți mușchi din cauza unor traumatisme, operații sau accidentări.

Electrostimularea contribuie inclusiv la eliminarea fluidelor în exces, acționând ca un masaj de drenaj limfatic.

Sunt anumite situații în care electrostimularea este contraindicată, cum ar fi în cazul celor care suferă de epilepsie, tromboflebită sau au pacemaker.

Dacă vrei să profiți de beneficiile electrostimulării, îți recomandăm să urmezi această terapie sub îndrumarea unui fizioterapeut. Te așteptăm la Centrul Superfit, unde, cu ajutorul dispozitivului de electrostimulare Compex, îți poți îmbunătăţi rezistenţa la oboseală, tonusul muscular sau poți reduce din surplusul de grăsime!

Surse: nl.compexstore.com, sciencedirect.com, verywellhealth.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe