Durerea de articulații reprezintă una dintre acele probleme de care oamenii se plâng adesea, dar rareori iau măsuri până când nu apare un disconfort puternic.
De-abia atunci când mișcări simple, precum mersul, coborâtul scărilor sau aplecatul, devin dureroase sau chiar sunt limitate, ne dăm seama cât de valoroase sunt articulațiile în stare bună.
Când se reduce funcționalitatea articulațiilor, calitatea vieții este afectată negativ, uneori chiar profund. Pentru persoanele cu locuri de muncă unde se depune efort fizic (lucrători în construcții, logistică/ depozite) sau pentru sportivii profesioniști, afecțiunile la nivelul articulațiilor îi pot pune în imposibilitatea de a lucra.
Persoanele care înaintează în vârstă înțeleg cel mai bine cât de problematice pot fi durerile articulare.
Este cu atât mai importantă protejarea articulațiilor din timp, pentru a preveni viitoare afecțiuni grave sau măcar a nu avea dificultăți majore de mișcare. În acest articol îți oferim recomandări ca să-ți păstrezi articulațiile într-o formă cât mai bună.
Ce sunt articulațiile
Simplu spus, o articulație este locul în care se conectează două sau mai multe oase. Fără articulații, aceste balamale ale corpului, nu ne-am mișca eficient și nu am putea face activități aparent banale: mers, scris, condus mașina, îmbrățișat persoane dragi.
Chiar dacă pare un sistem simplu, articulația adună la un loc diferite tipuri de țesuturi, care colaborează pentru ca mișcarea să se producă fluid:
- Oasele, care se unesc la nivelul articulației
- Ligamentele – leagă oasele între ele
- Tendoanele – atașează mușchii de oase și controlează mișcarea articulației
- Cartilajul – acoperă suprafața oaselor și reduce frecarea la articulație
- Bursele – pungi pline cu lichid, aflate în articulație, care contribuie la amortizarea și protecția oaselor
- Membrana sinovială – căptușește și etanșează articulația și produce lichid sinovial pentru a o lubrifia.
Există mai multe tipuri de articulații, în funcție de cum și cât de mult se pot mișca:
- Într-o singură direcție (flexie/ extensie) – articulațiile de tip balama, de la coate și genunchi
- În mai multe direcții – articulațiile sferice, de la nivelul umerilor și șoldurilor
- Rotație sau răsucire – articulațiile pivotante, de la gât și antebraț
- Înainte și înapoi și dintr-o parte în alta, fără rotație – articulațiile de la degetele mari de la mână
- Fără rotație – articulațiile condiloide, de la maxilar
- Mișcare limitată, prin suprafețe netede care alunecă una peste alta – articulațiile plane, de la încheietura mâinii și glezne.
Cum apar durerile articulare
Unele apar brusc, din cauza unor accidentări sau suprasolicitări. De exemplu, se întâmplă să calci strâmb și faci o entorsă la gleznă, o întindere dacă te suprasoliciți când joci fotbal sau te doare spatele după ce ai cărat cutii foarte grele pe scări.
Pe de altă parte, durerile articulare cronice apar în urma unei boli reumatice și evoluează mai lent, iar efectele se simt pe termen lung. Sunt afectate oasele, mușchii, ligamentele, tendoanele.
Artrita este cea mai cunoscută problemă de sănătate a articulațiilor, provocând inflamație, rigiditate și durere. Osteoartrita, deteriorarea cartilajului care servește drept amortizor pentru articulații, apare mai ales în cazul persoanelor de peste 40 de ani și afectează mâinile și încheieturile, șoldurile sau genunchii. Ea evoluează în timp.
Alte patologii legate de articulații sunt spondiloza, tendinita, entorsa, luxația, bursita, guta etc.
La fel ca și în cazul altor boli, când vine vorba de articulații sunt elemente asupra cărora nu avem control. De exemplu, genetica: riscul de a dezvolta artrită este mai crescut la persoanele care au alți membri ai familiei apropiate cu această afecțiune. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să dezvolte artrită decât bărbații. Există și factori de risc non-genetici, cum ar fi o leziune anterioară a unui tendon sau a unui cartilaj.
Totuși, chiar dacă ai un risc mai mare de a avea viitoare probleme articulare, asta nu înseamnă că ești complet lipsit de putere când vine vorba de sănătatea articulațiilor tale. Poți lua măsuri pentru ca acestea să funcționeze cât mai bine și cât mai mult posibil.
Chiar și când durerea își face simțită prezența, există modalități de a diminua disconfortul și inflamația, de la kinetoterapie și medicamente fără prescripție medicală până la injecții cu corticosteroizi sau chiar intervenții chirurgicale.
Cel mai bine este să fii proactiv cu privire la sănătatea articulațiilor tale și să acționezi cât mai din timp, înainte ca problemele să se agraveze.
Iată câteva strategii pentru a avea grijă de articulațiile tale:
- Adoptă un stil de viață activ – este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru articulații. Nu vorbim de sporturi extreme sau să stai zi-lumină la sală, ci ne referim la activități fizice cât mai variate, desfășurate în mod regulat: mers, fitness, dans, grădinărit, drumeții, yoga, pilates etc. În acest fel îți menții în formă mușchii din jurul articulațiilor, care pot să susțină mai bine activitatea locală.
- Dacă știi că ai un risc crescut de osteoartrită, evită activitățile care pun un stres exagerat pe articulații, ca de exemplu alergările pe distanțe lungi, genuflexiunile, ridicatul unor greutăți mari sau sporturi precum schi, baschet, fotbal. Înotul și bicicleta sunt variante mai prietenoase cu articulațiile.
- Mergi la medic dacă observi că ai dureri articulare puternice sau care nu trec chiar și după câteva zile de pauză de la efortul fizic. În acest fel vei primi un diagnostic corect și tratamentul necesar. Tot medicul îți poate recomanda tipurile de activitate fizică potrivite situației tale, astfel încât mișcarea să-ți fie benefică și nu să-ți facă mai mult rău.
- Un program personalizat de kinetoterapie, desfășurat sub îndrumarea unui kinetoterapeut, are beneficii majore și asupra articulațiilor. Exercițiile fizice controlate și corect dozate ameliorează durerea, îmbunătățesc mobilitatea, contribuie la recuperarea mai rapidă a leziunilor, tonifiază musculatura, permit redobândirea independenței și a funcționalității (dacă este cazul).
- Alege încălțăminte și accesorii adecvate sportului pe care îl practici, pentru a susține și proteja articulațiile.
- Fă întotdeauna încălzire înainte de activitățile fizice intense și oferă corpului tău timp să se odihnească și să se refacă după acestea.
- O postură corectă este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale, dar ea influențează și gâtul, umerii, șoldurile, genunchii și pelvisul, inclusiv articulațiile.
- Dacă lucrezi la birou, ridică-te de pe scaun la intervale regulate, de exemplu la 30 de minute, fă câteva mișcări de stretching sau fă o scurtă plimbare în pauză, dacă programul îți permite.
- Menține o greutate sănătoasă. O greutate excesivă pune presiune suplimentară pe articulații, așa că dacă ai multe kilograme în plus, ia măsuri pentru a reveni la o greutate normală.
- Gestionează stresul. Nivelurile crescute, pe termen lung, ale hormonilor de stres precum cortizolul și adrenalina contribuie la inflamația cronică. În plus, stresul provoacă tensiune musculară, ceea ce duce la durere și rigiditate musculară. La rândul ei, tensiunea pune un stres suplimentar asupra articulațiilor, în special la gât și la spate.
- Alege o dietă antiinflamatoare, pentru articulații sănătoase. Include în dieta ta cât mai des alimente bogate în substanțe nutritive și compuși care ajută la combaterea inflamației, cum ar fi: pește gras (somon, macrou, sardine, hering), nuci și semințe (migdale, nuci, semințe de in, semințe de chia), legume cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli, rucola), fructe de pădure (afine, zmeură, mure), citrice, turmeric, ghimbir, leguminoase (linte, fasole, năut), cereale integrale (orez brun, ovăz, quinoa, hrișcă), ceai verde etc. Redu consumul de alimente bogate în sodiu, grăsimi trans și saturate, zahăr adăugat și carbohidrați rafinați.
- Pentru a-ți susține articulațiile în misiunea lor zilnică, poți să apelezi și la suplimente alimentare cu substanțe active (de ex: sulfat de glucozamină, MSM), care încetinesc deteriorarea sau diminuează disconfortul, dacă e deja instalat.
Fie că vrei să previi durerile de articulații sau te confrunți deja cu disconfort, e bine să știi că poți acționa prin schimbări în stilul de viață, alimentație, kinetoterapie, evitarea unor activități care pun stres major pe articulații și suplimente alimentare. Consultă medicul din timp, pentru a găsi soluțiile optime pentru situația ta.
Surse: niams.nih.gov, health.harvard.edu