Astăzi analizăm o altă dietă, despre care poate ai auzit dacă ești pasionat de India, yoga, condimente exotice sau diferite practici orientale: dieta Ayurveda. În acest articol nu vom discuta despre tot ce presupune Ayurveda, ci în special despre partea alimentară.
Ce este Ayurveda?
Ayurveda este un sistem de medicină tradițională cu origini în India, reunind metode și terapii care susțin sănătatea fizică, mintală și spirituală prin alimentație, mișcare, meditație și alte obiceiuri sau intervenții. Plantele, uleiurile esențiale și condimentele sunt folosite frecvent ca remedii naturiste în ayurveda. Termenul „ayurveda” se traduce prin „știința vieții”, iar sistemul are venerabila vârstă de peste 3000 de ani.
Conform Ayurveda, pentru a avea o sănătate bună este nevoie de echilibrarea diferitelor energii din corp, iar alimentația este una dintre metodele prin care putem obține această armonie. Așadar, Ayurveda nu este o dietă de slăbit, ci mai degrabă un stil alimentar personalizat în funcție de o tipologie, astfel încât să te bucuri de sănătate și stare de bine.
Potrivit Ayurveda, universul este format din cinci elemente (aer, apă, spațiu, foc și pământ), iar acestea creează trei tipuri de energie (dosha): Vata, Pitta și Kapha, care circulă în corp, fiecare fiind responsabil de anumite funcții.
Orice persoană are un raport unic de Vata, Pitta și Kapha. Stilul alimentar Ayurvedic presupune, concret, să afli care este tipul de energie dominant în cazul tău, dintre acestea trei, apoi să urmezi recomandările alimentare corespunzătoare, pentru a ajunge la echilibru.
- Vata (aer și spațiu)
Se spune că această energie reglează fluxul sanguin, contracția inimii, respirația, trecerea alimentelor prin tractul digestiv și comunicarea celulelor prin impulsuri nervoase.
Persoanele care au predominantă dosha Vata sunt creative, energice, pline de viață și au o siluetă suplă, zveltă.
Alimentele recomandate pentru această tipologie sunt cele calde, umede și moi (ex: banane, fructe de pădure, legume gătite, orez, ouă, lactate, carne slabă), trebuind evitate alimentele amare, uscate sau reci (ex: fructele uscate, legumele crude, deserturi reci, nuci, semințe).
- Pitta (foc și apă)
Influențează digestia, metabolismul, apetitul și funcțiile endocrine.
Se spune că oamenii cu această energie sunt inteligenți, ambițioși, motivați, competitivi și au o constituție atletică.
Sunt recomandate alimentele răcoritoare, ușoare, energizante (ex: fructe, legume fără amidon, ovăz, ouă) și se limitează mâncărurile picante, acre sau grele (ex: condimente picante, nuci, semințe, cartofi, carne roșie).
- Kapha (pământ și apă)
Este responsabilă de echilibrul fluidelor, forța, stabilitatea și greutatea corpului.
Persoane cu dosha Kapha predominantă sunt calme, loiale, cu picioarele pe pământ și gata să fie de ajutor celor din jur. Fizic, au o constituție mai robustă.
Pentru această dosha se limitează alimentele grele și cu grăsimi, precum nucile, semințele și uleiurile, în favoarea alimentelor picante și consistente (ex: fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, ouă, condimente picante, brânzeturi slabe).
Dieta Ayurveda – Beneficii
Deși regimurile alimentare pentru cele trei dosha diferă, în general au în comun promovarea consumului de alimente integrale, de fructe și legume și evitarea produselor foarte procesate. Aceste obiceiuri alimentare sunt dovedite a fi benefice pentru sănătate, deoarece asigură nutrienți esențiali pentru organism și protejează astfel împotriva multor boli (indiferent de „energie”).
Ayurveda pune acces pe practica mindfulness, adică atenția sporită la cum te simți în prezent, la conștientizarea emoțiilor și a senzațiilor din corp. Acest lucru este foarte valoros și când vine vorba de mâncat; evitarea distragerilor în timpul meselor pentru a te concentra pe gustul, textura și mirosul alimentelor te poate ajuta să previi mâncatul în exces și să ai o relație mai sănătoasă cu hrana.
Importanța acordată condimentelor pentru a da gust mâncărurilor este un mic bonus, deoarece încurajează explorarea de noi arome, ajutând astfel la reducerea excesului de sare sau la introducerea în alimentație a unei varietăți mai mari de fructe, legume, cereale și leguminoase.
Pe lângă principiile de nutriție, sistemul ayurvedic recomandă exerciții fizice și yoga, care contribuie de asemenea pozitiv la sănătatea fizică și mintală.
Dieta Ayurveda – Dezavantaje
Dieta Ayurveda poate fi destul de greu de înțeles și de urmat, iar stabilirea energiei dominante, pe care se bazează întreg sistemul, poate crea confuzie. Plus că… din punct de vedere științific, nu e foarte sigur că are vreo relevanță.
La fiecare tipologie există și categorii de alimente nutritive care sunt considerate de evitat.
Are foarte multe reguli, alimente recomandate și restricționate, iar pentru unele persoane acest sistem complex poate fi prea restrictiv. Pe termen lung, o astfel de dietă poate fi dificil de urmat din cauza rigidității.
Poți să slăbești cu dieta ayurveda?
Unele studii mici au arătat că alimentația ayurvedică poate susține pierderea kilogramelor nedorite, însă este nevoie de mai multe cercetări ample pe acest subiect pentru a o recomanda ca regim de slăbit.
Slăbirea cu regimul ayurvedic are loc mai degrabă datorită încurajării unor comportamente și alegeri mai sănătoase și care duc la un deficit caloric, decât datorită restabilirii unui echilibru de energii. Mâncatul conștient și focusul pe legume, fructe și alimente integrale, în detrimentul mâncărurilor grele, semipreparate sau foarte procesate, sunt de ajutor indiferent de constituția fizică sau de trăsăturile de personalitate ale unei persoane.
Ayurveda și știința
Teoriile și practicile ayurvedice privind sănătatea și alimentația sunt destul de diferite de cele ale biomedicinei și ale nutriției moderne. Deocamdată nu există dovezi clare care să confirme eficiența alimentației în funcție de aceste trei tipologii sau de trăsăturile de personalitate.
Deși unele recomandări nutriționale din Ayurveda pot avea beneficii pentru sănătate, este nevoie de mai multe cercetări științifice, de calitate și pe eșantioane mai mari, pentru a putea recomanda modelul alimentar ayurvedic.
Concluzia
A te hrăni sănătos sau a slăbi nu trebuie să fie complicat. Un medic nutriționist te poate scăpa de confuzia dietelor și îți poate recomanda un stil alimentar potrivit, care ține cont de preferințe și stilul tău de viață, astfel încât mâncarea să devină un aliat pentru sănătate, nu un inamic.
La Centrul Superfit ne bazăm toate programele de nutriție pe principii științifice, sigure și care și-au dovedit deja eficiența. Te așteptăm să te convingi!
Surse: medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov 1, ncbi.nlm.nih.gov 2, healthline.com 1, healthline.com 2
Sursă foto cover: Wooden Earth Cutlery