Bogată în nutrienți și antioxidanți, spirulina este un supliment celebru, iar mulți o consideră chiar ca fiind cel mai hrănitor aliment de pe planetă.
Spirulina este o cianobacterie, parte din categoria algelor albastre-verzi și se întâlnește atât în apele sărate, cât și în cele dulci. Asemenea plantelor, cianobacteriile pot produce energie prin fotosinteză.
Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale spirulinei:
-
Are un conținut ridicat de substanțe nutritive
Nivelul ridicat de vitamine și proteine fac din spirulină un supliment alimentar excelent, în special pentru persoanele vegetariene sau vegane. O lingură (7g) de spirulină uscată conține aproximativ:
- 20 calorii
- 4 g proteine
- 1,7 g carbohidrați
- 0,5 g grăsimi
- 8 mg calciu
- 2 mg fier
- 14 mg magneziu
- 8 mg fosfor
- 95 mg potasiu
- 73 mg sodiu
- 0,7 mg vitamina C
Deși spirulina conține și vitamina B12, cercetările au arătat că aceasta nu este absorbită eficient de organismul uman. Astfel, este bine ca persoanele care nu consumă proteine de origine animală să-și asigure această vitamină din alte suplimente.
-
Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
Sursă generoasă de antioxidanți, spirulina protejează împotriva stresului oxidativ, responsabil de inflamațiile cronice, care pot duce la apariția cancerului și a altor boli. Principalul component activ al spirulinei, ficocianina, este responsabil și de culoarea verde-albastră.
-
Poate îmbunătăți simptomele rinitelor alergice
Rinitele alergice se caracterizează prin inflamație la nivelul căilor nazale, declanșată de alergenii de mediu, precum polen, păr de animale sau praf. Spirulina ameliorează semnificativ simptomele acestei afecțiuni, printre care secreții nazale, nas înfundat, strănut și mâncărime, după cum au arătat unele studii.
-
Contribuie la sănătatea inimii
Spirulina ajută la scăderea nivelului de colesterol, care la rândul său contribuie la menținerea arterelor curate, reducând presiunea asupra inimii. Sunt prevenite astfel mai multe boli cardiovasculare și cheagurile de sânge care cauzează accident vascular cerebral.
-
Oferă susținere pentru sistemul imunitar
Spirulina conține multe vitamine și minerale esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, cum ar fi vitaminele E, C și B6. Cercetările arată că spirulina stimulează producția de celule albe din sânge și ajută organismul să lupte împotriva virușilor și bacteriilor.
-
Poate reduce nivelul de colesterol “rău” LDL și al trigliceridelor
Potrivit cercetărilor, spirulina poate scădea colesterolul total, colesterolul “rău” LDL și trigliceridele, crescând în același timp colesterolul “bun” HDL. Unele studii menționează aceste efecte la un consum pe 1-2g de spirulină pe zi, în timp ce altele susțin că sunt necesare doze mai mari, de 4,5-8g zilnic.
Cum se consumă spirulina?
Spirulina este disponibilă sub formă de capsule, tablete sau pudră. Pudra de spirulină are un gust marin, de alge, iar multe persoane preferă să o consume în:
- smoothie-uri
- salate sau supe
- batoane energizante
- sucuri de fructe sau legume
Datorită pigmenților, pudra conferă o culoare verde-albăstruie preparatelor lichide în care este amestecată.
Doza zilnică standard variază între 1 și 3g, dar poate crește până la 10g.
Concluzia
Spirulina este un supliment valoros, cu multe beneficii pentru organism. Totuși, nu uita că pentru o stare optimă de sănătate contează alimentația și stilul de viață echilibrat per ansamblu, iar superalimentele nu funcționează singure, în afara acestui sistem.
Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com
Pingback: Merită să consumi goji? | Centrul Medical Superfit