“Țin dietă și fac mișcare, dar tot nu slăbesc.”
Multe persoane spun că, deși au grijă la ce mănâncă, numărul de pe cântar nu scade și pace, astfel că renunță repede la obiectivul de a slăbi. Dacă te confrunți și tu cu această situație, iată câteva posibile motive pentru care nu reușești să scapi de kilogramele în plus:
Mănânci mai mult decât crezi
E ușor să-ți subevaluezi cantitatea de calorii consumate, mai ales dacă nu știi ce conținut caloric aproximativ are fiecare aliment. Sunt mai multe moduri prin care te poți înșela cu privire la ceea ce ai mâncat pe parcursul unei zile:
- Poate ai impresia că ai mâncat foarte puțin, însă uiți de „ciugulit”. O mână de alune la bere, o doză de suc, 3 biscuiți, câte o bomboană (sau mai multe…) – chiar dacă par mărunte, pe parcursul unei zile se adună.
- Dacă faci mișcare, s-ar putea să ai senzația că ai „ars” multe calorii, deci meriți o recompensă culinară. Cu această ușurare în minte, ajungi să mănânci mai mult decât ai consumat în realitate la sesiunea de sport.
- Mănânci alimente “sănătoase”, dar în cantități prea mari. De exemplu, gustările formate din nuci (migdale, caju, arahide etc.) ajung și la 550-600 kcal/ 100g. Și cred că fiecare dintre noi știm că 100-200g de alune se mănâncă fără să depui prea mare efort. La acestea se adaugă unt de arahide, brânzeturi, ciocolată neagră etc., alimente foarte dense caloric, unde e important să ai grijă la cantitate.
- Atenție la sursele “ascunse” de calorii. Salata poate deveni destul de calorică dacă are un dressing generos de ulei (peste 800kcal/ 100g) sau sos de maioneză (600-800kcal/ 100g).
- Când mănânci repede, cu ochii la monitor sau la telefon, nefiind atent la ce ai în farfurie, este foarte ușor să mănânci mai mult.
- Alimentele de post, vegetariene/ vegane, fără gluten, fără zahăr dau senzația că sunt dietetice, însă în realitate pot fi la fel de calorice precum corespondentele lor obișnuite. Citește eticheta cu ingrediente și informații nutriționale!
- Ține cont și de caloriile “lichide”. Sucurile (inclusiv fresh-urile proaspete de fructe), alcoolul, cocktail-urile, băuturile calde cu multă frișcă și sirop au un aport caloric care nu e de neglijat. Nu trebuie neapărat să le elimini, însă ține cont de ele la necesarul tău caloric zilnic.
Soluții:
Ține un jurnal alimentar în care să notezi sau să fotografiezi TOT ce mănânci în fiecare zi (inclusiv covrigeii ronțăiți când lucrezi sau acea “doar o gură” de tort).
Pentru o perioadă de timp, poți să-ți urmărești caloriile și macronutrienții consumați. Un cântar de alimente și o aplicație de numărat calorii te pot ajuta să înțelegi mai bine ce mănânci, dincolo de evaluările “din ochi”, care adesea induc în eroare. Chiar dacă și acestea sunt estimative, în sensul că nu vei putea să știi exact câte calorii consumi la o masă în oraș, de exemplu, vei avea o imagine mult mai clară cu privire la alimentația ta.
Nu dormi suficient
Când nu te odihnești, vei fi tentat să mănânci mai mult. Studiile au arătat că există o legătură între lipsa de somn și dezvoltarea obezității la copii și adulți. Aceasta deoarece persoanele care nu dorm suficient se confruntă cu un dezechilibru al hormonilor care controlează senzația de foame – grelina și leptina. În cazul privării de somn, crește nivelul de grelină, care stimulează apetitul, rezultând o senzație mai mare de foame.
Ai așteptări nerealiste
Kilogramele puse în ani de zile nu vor dispărea ca prin minune după 2 zile de dietă. Nu este o idee bună să ții un regim alimentar foarte restrictiv, deoarece riști să-ți dai peste cap organismul. Ai răbdare cu slăbitul, este un proces care durează.
Mai bine slăbești câte puțin, treptat. A învăța să te hrănești corect și să ai un stil de viață sănătos contează mai mult decât kilogramele pierdute în prima săptămână, deoarece îți va asigura o greutate sănătoasă pe termen lung.
Ai anumite afecțiuni medicale care fac slăbitul dificil
Unele boli îngreunează slăbitul sau chiar stimulează depunerea de kilograme, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice sau apneea în somn. De asemenea, anumite medicamente pot să-ți saboteze procesul de slăbit. Vorbește cu mediul tău pentru a găsi o soluție.
De fapt, slăbești, dar nu-ți dai seama
Chiar dacă greutatea la care ai ajuns te nemulțumește, nu înseamnă că nu ai slăbit. Pe lângă numărul de kilograme, contează din ce sunt ele formate – grăsime sau mușchi. Dacă faci mult sport, s-ar putea să fie vorba de o creștere în masă musculară – ceea ce e foarte bine.
În plus, s-ar putea ca greutatea afișată de cântar să fie mai mare din cauza retenției de apă sau în funcție de alimentele consumate.
Poți folosi alte instrumente pentru a-ți evolua progresul, cum ar fi măsurătorile circumferințelor sau o evaluare a compoziției corporale.
Slăbitul depinde de foarte mulți factori. Indiferent de metoda pe care o alegi, pune întotdeauna sănătatea pe primul plan!
Dacă ai nevoie de ajutor profesionist online pentru a slăbi, te așteptăm la Superfit! Vei slăbi sănătos și vei învăța și să-ți menții greutatea potrivită pe termen lung.
Pingback: 7 lucruri care îți arată că slăbești (în afară de kilograme) | Centrul Medical Superfit