De ce este importantă propriocepția și cum să ți-o antrenezi

De ce este importantă propriocepția și cum să ți-o antrenezi

Propriocepția se referă la orientarea corpului și a mișcărilor noastre în spațiu, la capacitatea mușchilor de a se contracta și a se relaxa pentru a stabiliza corpul în funcție de situația dată. Este un fel de GPS intern, extrem de folositor pentru sportivi, dar nu numai.

Cum funcționează propriocepția

Nervii receptori din mușchi, articulații și ligamente monitorizează permanent poziția corpului, ducând informația la creier, care o analizează și comandă mușchilor cum să acționeze.

De exemplu, în timpul alergării există posibilitatea să calci strâmb, iar în momentul acela sunt transmise informații către creier cum că este ceva în neregulă; creierul le procesează și transmite la rândul lui semnale și soluții către musculatură pentru a remedia situația rapid și eficient, astfel încât să nu se ajungă la accidentări.”, a explicat Alexandra Georgescu, fizioterapeut în cadrul Centrului Superfit.

În cazul persoanelor cu propriocepție antrenată, acest schimb se întâmplă cu o viteză foarte mare, astfel că putem vorbi mai degrabă de un reflex decât de o reacție.

Repausul și lipsa antrenamentelor duc la pierderea sau diminuarea abilității proprioceptive. Același lucru se întâmplă și în cazul persoanelor sedentare.

De ce să-ți dezvolți propriocepția

Cu o propriocepție antrenată corespunzător, vei dobândi o stabilitate mai bună și un control ridicat asupra propriului corp.

În plus, vei preveni accidentările grave sau banale, deoarece poți răspunde rapid la situațiile și stimulii neașteptați din mediu (de exemplu: alunecări, schimbări rapide sau bruște de direcție, modificarea poziției unui coechipier etc).

O capacitate proprioceptivă ridicată permite sportivilor să performeze mai bine, concentrându-se pe viteză, forță sau strategie, în loc de menținerea echilibrului.

Cum să-ți antrenezi propriocepția

Propriocepția se poate dezvolta prin exerciții specifice, care antrenează echilibrul, dezvoltându-ți agilitatea și viteza de reacție a corpului.

De obicei, antrenamentele se desfășoară pe suprafețe instabile sau în poziții în care te poți dezechilibra ușor din cauza factorilor externi sau interni. Cu cât aceste exerciții sunt făcute regulat, cu atât musculatura știe imediat ce are de făcut într-o astfel de situație de criză, devenind mai degrabă un reflex. Important este ca musculatura ta să fie pregătită și să deții un control muscular bun pentru a ieși din acea situație.”, a completat Alexandra.

Un element des folosit este semisfera BOSU, a cărei instabilitate îți învață mușchii să reacționeze într-un timp cât mai scurt, mutând mișcarea din planul conștient în cel inconștient.

Haltera cu apa reprezintă un alt accesoriu special conceput pentru dezvoltarea propriocepției, provocându-te să-ți menții echilibrul în timp ce o ridici sau faci diferite mișcări cu ea.

La antrenamente mai poți utiliza perna de echilibru, mingea cu nisip sau mingea medicinală Bobath, care îți vor pune mușchii la lucru și îi vor pregăti să răspundă cu rapiditate.

Deși sunt obiecte simple, poți face cu ele numeroase exerciții pentru a-ți antrena propriocepția pe cât mai multe planuri. Poți combina elementele, pentru a crește gradul de dificultate.

Exercițiile pentru propriocepție se desfășoară la finalul antrenamentului obișnuit, timp de aproximativ 15 minute, numărul de repetări variind în funcție de fiecare persoană.

În cadrul centrului Superfit îți punem la dispoziție toate instrumentele de mai sus, dar, cel mai important, ai și antrenori dedicați, care te asistă și creează exerciții personalizate pentru tine. Astfel, vei lucra corect și eficient, dezvoltându-ți propriocepția pentru sport sau viața de zi cu zi. Te așteptăm!

 

Multumim sportivului Robert Necula de la Sport Guru pentru ca ne-a ajutat la ilustrarea acestui articol!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe