De ce ar trebui să consumi mai multă ceapă: 5 beneficii pentru sănătatea ta

De ce ar trebui să consumi mai multă ceapă: 5 beneficii pentru sănătatea ta

Alături de slănină, mămăligă, în salată de vinete sau în tocănițe, ceapa este una dintre cele mai iubite legume de către români. Nici nu e de mirare! Are un gust puternic, cu personalitate și dă o aromă specifică preparatelor. Se păstrează bine în timp și este nelipsită din cămară. Pe lângă contribuția la savoarea mâncărurilor, ceapa aduce și beneficii pentru sănătate.

Ceapa sau Allium cepa este o plantă care face parte din familia Amaryllidaceae, fiind înrudită cu usturoiul și prazul (legătura de rudenie e dată de gol și de miros). 

Există mai multe tipuri de ceapă, fiecare având nuanțe ușor diferite de gust și textură:

  • Ceapa galbenă – este cea mai comună și… cea mai emoționantă 🙂 Te poate face să plângi destul de ușor când o tai, având un miros puternic și iritant. Este ideală pentru gătit; preparată termic, se înmoaie și devine mai dulce.
  • Ceapa roșie – se numește roșie, dar în realitate, are foițele exterioare de culoare mov. Este mai dulce și nu atât de puternică spre deosebire de ceapa galbenă, deci se potrivește de minune în salate, crudă.
  • Ceapa verde – o ceapă aflată în perioada “copilăriei”, ceapa verde este disponibilă mai ales primăvara, având un gust mai blând și proaspăt. Se consumă în special crudă – frunzele verzi dau un aspect estetic preparatelor -, dar și în diferite mâncăruri gătite, ca de exemplu stufat de miel. 
  • Ceapa albă (ceapa de apă) – cu foițele complet albe, această ceapă se mănâncă de obicei crudă, având un gust mai dulce, nu foarte agresiv.

Ceapa: 5 beneficii pentru sănătate

  1. Este bogată în nutrienți

Ceapa conține numeroase substanțe fitochimice, compuși pe care plantele îi produc pentru a îndepărta bacteriile, virușii și ciupercile dăunătoare și care sunt folositoare și organismului uman, deoarece pot crește rezistența în fața bolilor. Dintre nutrienții cu care se poate lăuda ceapa amintim calciu, folat, fier, mangan, potasiu, vitaminele B6 și C, seleniu, zinc.

  1. Susține sănătatea digestivă 

Prebioticele și fibrele din ceapă sunt de ajutor pentru îmbunătățirea sănătății intestinale: contribuie la o digestie sănătoasă, întăresc sistemul imunitar și scad inflamația. Un aport suficient de fibre reduce riscul de a dezvolta probleme gastrointestinale, cum ar fi diverticulita și cancerul colorectal. Fibrele prebiotice din ceapă servesc drept “combustibil” pentru bacteriile benefice din intestin, ceea ce menține la niveluri optime funcția digestivă.

  1. Are efecte antioxidante și poate reduce inflamația

La fel ca usturoiul și prazul, cu care se înrudește, ceapa are efect antioxidant, datorită unor compuși valoroși, ca flavonoide, glutathion, seleniu, vitaminele E și C. 

Quercetina, unul dintre antioxidanții predominanți, este un flavonoid cu proprietăți antiinflamatorii și antivirale. Studiile sugerează că această substanță poate ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ și poate modula răspunsurile imune, adică influențează modul în care sistemul imunitar răspunde la diferiți stimuli, cum ar fi infecțiile sau inflamațiile. Astfel, consumul regulat de ceapă, în stare crudă sau gătită, contribuie la menținerea sănătății și la reducerea inflamației.

  1. Are puține calorii

Cei care vor să slăbească vor găsi în ceapă un aliat pentru dietă, deoarece are foarte puține calorii, dar compensează prin gustul puternic și ușor iute, în varianta crudă. Astfel, dă un plus de aromă în salate sau la antreuri, mâncărurile de dietă neavând de suferit. Sotată sau caramelizată, ceapa capătă o dulceață interesantă și poate fi folosită din belșug într-o varietate de feluri de mâncare. 100 g ceapă au aproximativ 40 kcal, deci o ceapă medie ajunge undeva la 60-70 kcal. 

  1. Poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare

Și aici quercetina joacă un rol esențial. Acest flavonoid este deosebit de prietenos cu sănătatea cardiovasculară, în special pentru persoanele care suferă de obezitate sau sindrom metabolic. Sindromul metabolic definește o combinație de factori (exces de greutate, hipertensiune arterială, rezistență la insulină etc.) care cresc riscul de boli de inimă. Consumul de ceapă poate fi de folos sănătății inimii, putând avea efecte de diminuare a hipertensiunii, a colesterolului “rău” și a inflamației cronice. 

Ceapa – crudă sau gătită?

Ceapa este foarte sănătoasă indiferent dacă este consumată crudă sau gătită, așa că te încurajăm s-o integrezi în alimentație sub forma preferată. Totuși, gătirea reduce numărul unor compuși care conferă cepei proprietățile antimicrobiene, antifungice și antibiotice. Unele cercetări arată că atunci când ceapa este zdrobită înainte de gătire, își poate păstra mai bine beneficiile pentru sănătate. 

Dintre diferitele metode de gătit, fierberea și prăjirea cepei par să provoace cea mai semnificativă pierdere a valorii nutritive. 

Pentru a “îmblânzi” gustul cepei crude, o poți tăia în felii subțiri, pe care să le lași în apă rece timp de 10-15 minute. 

Consumul de ceapă uscată, sub formă de pudră, poate oferi valoare nutritivă preparatelor, mai ales dacă pulberea este liofilizată. 

Ceapa – efecte adverse

Poate provoca disconfort digestiv

Unele persoane au neplăceri în urma consumului de ceapă, confruntându-se cu balonare, flatulență sau crampe, în special persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil sau au o sensibilitate la alimente FODMAP – care conțin oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile (ceapa face parte din această categorie).

De asemenea, ceapa poate irita stomacul și agrava diferite boli: gastrita, ulcerul sau refluxul gastroesofagian. 

Astfel, deși ceapa este benefică pentru sănătate în majoritatea cazurilor, persoanele cu afecțiuni digestive ar putea fi nevoite să limiteze aportul sau să opteze pentru ceapa gătită, în special fiartă, care este adesea mai bine tolerată.

Este vinovată pentru respirația urât mirositoare

Din cauza conținutului ridicat de sulf, ceapa (în special crudă) provoacă o respirație urât mirositoare, care poate persista câteva ore după consum. O soluție ar fi prepararea termică, aceasta reducând într-o oarecare măsură mirosul puternic. 

Cum să folosești ceapa în bucătărie

Extrem de versatilă, ceapa se poate folosi în numeroase mâncăruri, crudă sau gătită. De exemplu:

  • Supă franțuzească de ceapă 
  • În supe creme
  • Tăiată mărunt, în preparate tartinabile, de exemplu guacamole, zacuscă, salată de vinete
  • În salate de legume, alături de salată verde, roșii, ardei etc.
  • În sandvișuri sau burgeri
  • La platourile cu antreuri, alături de mezeluri, brânzeturi și legume
  • Ceapă umplută cu carne și legume
  • În omlete și tarte cu brânză (quiche)
  • Coaptă, alături de alte legume, ca garnitură la friptură
  • Ceapă murată
  • Dulceață de ceapă
  • În sosul pentru paste, tocănițe, curry etc.
  • Ceai de ceapă. Ceapa se toacă sau se presează și se pune în apă care cocotește, apoi se lasă la infuzat pentru 10-15 minute. Apoi se strecoară și se consumă lichidul.

*Extra: Poți folosi cojile de ceapă galbenă și roșie pentru a vopsi în mod natural ouăle de Paște.


Surse: healthline.com, verywellhealth.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe