Cum se desfășoară un program de recuperare medicală

recuperare medicala superfit

Cum se desfășoară un program de recuperare medicală

Ce este recuperarea medicală

Recuperarea sau reabilitarea medicală se referă la ameliorarea stării de sănătate în urma unei boli sau intervenții chirurgicale, îmbunătățind abilitățile funcționale ale pacientului. Misiunea recuperării medicale include:

  • Ameliorarea durerii
  • Redobândirea mobilității articulare și a forței musculare
  • Prevenirea agravării/ complicațiilor
  • Diminuarea perioadei de spitalizare
  • Creșterea gradului de coordonare, echilibru și control
  • Reducerea deficitului funcțional
  • Reeducarea sensibilității
  • Acomodarea fizică și mentală cu anumite schimbări cauzate de boală
  • Îmbunătățirea performanțelor fizice

6 lucruri de știut despre recuperarea medicală

  1. Completează tratamentele medicale clasice (medicație, intervenții chirurgicale, sisteme ajutătoare etc.), care vizează vindecarea propriu-zisă a unei leziuni sau „repararea” fizică a zonei afectate. Perioada de convalescență nu va mai fi una pasivă, ci îi va da posibilitatea pacientului de a se implica direct în propria recuperare.
  2. Are aplicații în numeroase domenii medicale, cum ar fi ortopedie-traumatologie, neurologie, stări pre-operatorii și post-operatorii, medicină sportivă, pediatrie, geriatrie, chirurgie plastică și reparatorie etc.
  3. Presupune o abordare multidisciplinară, fiind realizată de o echipă de specialiști, cum ar fi: medicul de recuperare, kinetoterapeutul, tehnicianul ortezist, psihologul etc.
  4. Indiferent de vârstă, orice persoană poate beneficia de pe urma recuperării medicale, aceasta fiind eficientă în cazul unor leziuni diverse, fie ele severe sau minore. Frecvent, recuperarea medicală tratează afecțiuni ale aparatului locomotor, cum ar fi: entorse, luxații, fracturi, leziuni la ligamente, tendoane sau mușchi, intervenții chirurgicale, artrită, proteze etc.
  5. Un program de recuperare are mai multe componente: kinetoterapie, ședințe de fizioterapie, o anumită dietă, schimbări în stilul de viață, intervenția psihologului etc.
  6. Uneori, programul de recuperare începe chiar înaintea unei operații, pentru pregătirea pacientului, și se poate prelungi până la vindecarea definitivă sau pe o perioadă mai lungă de timp. Monitorizarea progreselor pe parcursul programului este esențială.

Care este diferența dintre recuperare și refacere?

Dacă recuperarea are în vedere redarea stării de sănătate în urma unei afecțiuni sau operații, refacerea se referă de obicei la intervenția în lipsa unei boli, pentru a accelera revenirea organismului după un efort intens, în special în cazul sportivilor.

Ședințele de refacere se efectuează după un antrenament mai solicitant sau o competiție pentru a diminua febra musculară, a preveni accidentările și a asigura repararea musculaturii. Vezi aici la ce metode eficiente de refacere poți apela după ce faci mișcare, indiferent de sportul practicat.

Cum se desfășoară un program de recuperare?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este programarea la un consult de specialitate. Medicul de recuperare îți va evalua starea de sănătate prin efectuarea unui examen clinic general și local și prin anamneză (discuție despre antecendetele tale medicale). La final, va propune o schemă de tratament pe care o va discuta cu tine.

Al doilea pas este efectuarea ședințelor de recuperare recomandate, sub îndrumarea unui  kinetoterapeut. Astfel, te asiguri că faci corect exercițiile fizice, iar terapia are efectul scontat. Complementar, poți face și sesiuni de fizioterapie, pentru ca timpul de recuperare să fie mai redus.

Este foarte important să urmezi întocmai recomandările medicului și kinetoterapeutului atât pe durata ședințelor, cât și în restul timpului, dacă vrei ca terapia să aibă rezultate bune.

Pe lângă metodele clasice de recuperare, cum ar fi kinetoterapia sau masajul, la Superfit folosim tehnologii și echipamente performante care accelerează vindecarea, ca terapia Tecar, Deep Oscillation, electrostimularea sau Cold Compression. Acestea sunt sigure, nedureroase și fără efecte adverse.

În plus, avem o echipă de medici și kinetoterapeuți profesioniști, care vor fi alături de tine pe toată durata recuperării.

Fă-ți acum o programare online la Superfit și bucură-te din nou de sănătate!

Ești pe mâini (și pe aparate) bune!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe