Mediul în care trăim ne influențează într-o mare măsură alegerile, inclusiv cele culinare. Dacă ți-ai propus să ai o alimentație echilibrată, unul dintre primele lucruri pe care le poți face este să-ți organizezi bucătăria în așa fel încât să-ți susțină obiectivul. Bucătăria ar trebui să fie un spațiu primitor, amenajat eficient, unde să ai aproape accesoriile și alimentele pe care le folosești cel mai des.
Iată recomandările noastre pentru a-ți organiza bucătăria astfel încât să economisești timp, bani și să-ți fie mai ușor să mănânci sănătos:
- Aruncă produsele expirate sau stricate. De preferat este să nu ajungi aici și să eviți risipa. Însă e important să știi ce ai alimente bune de mâncat ai în frigider și în cămară, ca să nu mai cumperi aceleași produse. Planifică-ți mesele, măcar în mare, iar pe baza lor fă o listă de cumpărături, pe care să o și respecți când mergi la supermarket. Nu cumpăra alimente în exces, mai ales dacă sunt perisabile! Dacă ai prea multe produse, s-ar putea să uiți de unele dintre ele și să se strice.
- Elimină “tentațiile” de pe blatul de bucătărie. Regula de bază e simplă: ține alimentele pe care vrei să le consumi mai des la vedere și la îndemână, iar pe celelalte, cât mai în spate. Depozitează mai sus ciocolata, napolitanele, chipsurile și alte ispite (sau fă-le cadou :D). În schimb, așază pe masă un bol cu fructe proaspete sau cu nuci, iar pe rafturile la îndemână pune gustările sănătoase și alimentele integrale.
- Grupează produsele pe categorii. Ține toate condimentele grupate și la fel și conservele de legume, conservele de pește, leguminoasele (fasole, năut, linte etc), pastele și orezul etc. Așa vei ști mai ușor câte și ce produse sunt din fiecare categorie și poți evita să cumperi ce ai deja. Aceași lucru este valabil și pentru ustensilele de bucătărie: asociază-le în funcție de scop și de frecvența folosirii.
- Creează o listă cu rețete nutritive, care îți plac, ușor de pregătit. Poate fi în Excel, pe un caiet sau într-o aplicație online, important e să ai acces la ea când ești în pană de inspirație și te întrebi “Dar eu ce mai mănânc azi??”
- Pune la vedere condimentele. Sunt o modalitate excelentă de a da un gust deosebit mâncărurilor, dar fără un adaos caloric consistent. Depozitează toate pliculețele cu mirodenii și ierburi uscate într-o cutie sau pune-le în recipiente transparente. Scrie pe ele ce conține fiecare și data expirării.
- Învață cum se prepară anumite produse pe care le-ai cumpărat, dar nu le-ai mai încercat sau nu știi cum să le folosești (ulei de cocos, chia, bulgur, foi de alge etc.). Caută rețete cu ingredientele pe care ți-ar plăcea să le testezi.
- Prepară câteva alimente în avans, ca să-ți fie mai ușor să faci o gustare sau să gătești ceva. De exemplu: bețișoare de morcovi, castraveți, ardei și țelină apio, linte și orez fierte, hummus, pătrunjel proaspăt mărunțit (eventual păstrat la congelator) etc.
- Redescoperă ustensile de gătit. S-ar putea să ai un slow cooker sau un robot de bucătărie uitat prin spatele dulapului sau pe raftul de sus din cămară. Profită de ele și vezi cum le poți folosi.
- Ține la vedere o carafă cu apă, plante aromatice și felii de fructe, ca să fii mai „tentat” să te hidratezi. Lângă ele poți pune și câteva plicuri de ceai și infuzii de plante.
- Folosește recipiente de sticlă, pentru a vedea mai ușor conținutul. Notează ce se află în fiecare și data expirării.
- Depozitează alimentele astfel încât să fie cât mai vizibile, inclusiv cele de pe rândurile din spate, din frigider și din cămară. Poți utiliza diferite suporturi de lemn, plastic sau metal ca să le înalți.
- Evită să cumperi sosuri gata preparate. Le poți pregăti tu acasă, din zeamă de lămâie, ulei de măsline și condimente sau iaurt și mirodenii.
- Ține în bucătărie ghivece cu ierburi aromatice proaspete, ca busuioc, mentă, mărar, rozmarin etc. Arată bine, miros frumos și dau gust bun mâncărurilor.
- Folosește farfurii și boluri mai mici. Chiar dacă le umpli, porția va fi semnificativ mai redusă decât în cele obișnuite. Că tot veni vorba: scoate la folosire vesela bună, din care să-ți facă plăcere să mănânci.
- Ține spațiile de lucru curate și cât mai libere. O bucătărie dezordonată și murdară nu e cel mai îmbietor spațiu pentru gătit.
Te confrunți cu dificultăți în încercarea ta de a face alegeri alimentare mai bune?
Dr. nutriționist Șerban Damian este alături de tine!
Dacă ai nevoie de consultanță nutrițională pentru a slăbi, a mânca mai sănătos sau a-ți susține performanța sportivă, te așteptăm la Superfit!