După multe zile de post, de-abia aștepți să te înfrupți din bunătățile de pe masa de Paște: ouă, drob, friptură de miel, cozonac, pască și câte altele. Nu te grăbi totuși la desfătarea culinară, pentru că s-ar putea ca stomacul tău să protesteze!
Problemele digestive sunt frecvente în perioada sărbătorilor, iar asta din cauza exceselor și a trecerii bruște de la o alimentație de post, teoretic mai ușoară, la una încărcată de calorii, cu multe mese bogate în grăsimi și zahăr, udate de alcool.
Din punct de vedere nutrițional, postul religios ortodox presupune abținerea de la alimentele de origine animală: carne și preparate din carne, pește, lactate, ouă. Practic, putem vorbi de o alimentație vegană, fiind puține zile cu excepții, în care se poate mânca peşte. În plus, în anumite zile este indicată doar o masă pe zi sau chiar post negru.
Mai ales dacă postești multe zile sau chiar toate cele 40, este important să nu te arunci imediat în toate delicatesele pascale, altfel riști o indigestie de toată frumusețea.
Iată ce poți face pentru a te bucura de preparatele tradiționale de Paște, dar fără să fie nevoie să închei masa cu un apel la 112.
Cum să mănânci de Paște dacă ai ținut post
-
Evită excesele
Introdu treptat în dietă alimentele de origine animală și alege preparate mai ușoare: brânză proaspătă, iaurt, supe și ciorbe fără prea multă grăsime, carne slabă la cuptor etc. Sărind peste mic dejun, ca să lași loc pentru un prânz îmbelșugat, s-ar putea ca foamea și pofta să facă ravagii. Păstrează în linii mari mesele principale, ca să previi mâncatul în exces. Atenție și la mărimea porțiilor. După un prânz foarte consistent, renunță la gustare sau ia o cină mai ușoară.
Dacă după ce ai ținut post mai multe zile îți servești brusc stomacul cu o combinație de ouă umplute cu maioneză, drob, carne grasă de miel cu cartofi prăjiți, cozonac, peste care torni multe pahare de alcool, s-ar putea ca sistemul tău digestiv să fie luat prin surprindere. Până la urmă, și tu, când te întorci din concediu, după multe zile de relaxare, ai nevoie de ceva timp să te obișnuiești din nou cu munca. Te-ai simți copleșit dacă imediat apar lucruri complicate de rezolvat, unul după altul.
-
Fă-ți poftele, dar pe rând
Nu amesteca la o singură masă toate bucatele de care ți-e poftă, ci împarte-le pe mese și pe zile. O felie de cozonac are aproximativ 350 kcal, destul de mult pentru o persoană sedentară; plus că nu prea mâncăm o singură felie. Cel mai bine este să o servești la micul dejun. Sau poți mânca ouă cu salată, ridichi și caș ori o felie de drob cu legume. La prânz merge o porție de ciorbă și friptură de miel sau drob cu verdețuri. Ca gustare, o felie de pască. Cina poate fi stufat sau friptură cu salată sau murături. Bineînțeles, nu e obligatoriu să mănânci toate acestea într-o zi, la unele mese poți păstra mâncărurile pe care le consumi de obicei, dacă sunt mai ușoare. În acest fel te asiguri că nu vei avea în meniul de Paște balonare, constipație, greață, diaree, vărsături sau oboseală.
-
Savurează mâncarea
Mănâncă încet și mestecă bine, ca să te bucuri cât mai mult de gustul bun al preparatelor și să simți când te saturi. Pofta își spune cuvântul, știm cum e, însă gândește-te că stomacul nu are dinți. Fă mici pauze în timp ce mănânci pentru a purta conversații cu cei de la masă. Conversații plăcute, desigur, nu e cazul să-i chestionezi de ce nu mănâncă din tot ce e pe masă.
-
Alege preparatele preferate
Dacă îți plac mâncărurile tradiționale de Paște, pune-le pe ele în prim plan cu ocazia acestei sărbători și sari peste preparatele mai obișnuite, pe care oricum le mănânci în restul anului – de exemplu, antreurile de cașcaval și mezeluri sau prăjiturile de la desert. Bucură-te în schimb de mâncărurile pe bază de carne de miel, drob, cozonac sau pască, dacă le preferi pe acestea. Cu măsură, însă.
-
Adaugă legume și fructe
Servește friptura sau drobul cu o salată de legume proaspete sau gătite la cuptor. Profită de legumele de primăvară: ceapă verde, usturoi verde, ridichi, salată, urzici, lobodă, leurdă și celelalte verdețuri. Chiar dacă felia de cozonac este atrăgătoare, în unele zile alege fructele crude ca gustare sau desert.
-
Mănâncă suficiente fibre
Pe lângă fructe și legume, ca să te ferești de constipație și balonare, nu uita de cereale integrale, semințe și nuci (nu doar nucile din cozonac, ci și migdale, fistic, caju – de preferat crude și nu în cantități exagerate).
-
Bea apă și ceaiuri care ajută digestia
În loc de valuri de alcool, ține mereu aproape un pahar cu apă. Poți bea puțin vin sau alte băuturi alcoolice, însă doar după ce ai mâncat și nu uita să te hidratezi bine pe tot parcursul zilei. Dacă apa nu îți surâde, poți bea limonadă cu miere, ceai verde sau ceaiuri de mentă și ghimbir. Evită sucurile cu mult zahăr.
Concluzia
Masa de Paște ar trebui încărcată în special cu momente de bucurie alături de cei dragi, cu relaxare și pace, nu exclusiv cu mâncare și băutură. Sărbătorile sunt despre familie și prieteni, mai ales că poate nu ne vedem atât de des pe cât ne-am dori. Profită de reuniunile de Paște pentru a întări legăturile cu cei dragi și nu (doar) cu mâncarea.