Cum să depășești perioadele de stagnare în sport

Cum să depășești perioadele de stagnare în sport

Deși mergi la antrenamente, simți că îți lipsește energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri nu sunt cele așteptate. Fie că faci sport la nivel profesionist sau doar ca hobby, poate te-ai confruntat cu momente când stagnezi și, orice ai face, nu reușești să ieși din această perioadă lipsită de progres.

Indiferent de nivelul la care te afli, poți să treci prin astfel de situații de cumpănă, care te descurajează și te seacă de motivație; cauzele pot fi numeroase, atât fizice, cât și mentale. Ce poți face pentru a le depăși cu bine? Iată recomandările noastre!

Variază antrenamentele

Dacă la acest moment ai un program relativ monoton de antrenamente, variază-le (însă fără a te supraantrena). Concentrează-te și pe calitate, nu doar pe cantitate/ volum. Încearcă exerciții sau sporturi alternative: înot, alergare, cycling, aerobic, yoga, dans etc.

Un antrenor personal îți poate propune exerciții special concepute pentru obiectivele tale, pornind de la forma ta fizică actuală și celelalte caracteristici proprii. Fiindu-ți alături pe parcursul antrenamentelor, te va ajuta să-ți îmbunătățești tehnica și metoda de executare, astfel încât să obții maximum de beneficii într-un timp cât mai scurt.

Sistemele inteligente de antrenament, precum antrenamentul izoinerțial, te ajută să economisești timp și îți permit o creștere a forței și rezistenței, concomitent cu reducerea riscului de accidentare.

Regândește-ți obiectivele

Sportivii sunt recunoscuți pentru determinare și dedicare, însă uneori își stabilesc obiective multe și excesiv de ambițioase. Poate vrei să-ți îmbunătățești performanța într-un timp prea scurt sau planurile tale nu țin cont de timpul pe care îl ai la dispoziție, de programul tău în afara sportului ori de forma fizică. O idee este să-ți stabilești 1-2 obiective mai importante și alte 2-3 mai mici și mai ușor de atins. Pe lângă un Personal Best răsunător, ai putea lua în calcul ca obiective să te hidratezi și să te alimentezi mai bine pe parcursul cursei, de exemplu.

Ședințele de consiliere psihologică te pot ajuta să-ți adaptezi obiectivele sau să-ți stabilești unele mai realiste. Sub îndrumarea unui specialist, poți explora cauzele stagnării, pentru a vedea dacă au și o componentă psihologică, pe care o poți adresa alături de acesta.

Apelează la un nutriționist sportiv

S-ar putea ca lipsa de energie să-și aibă sursa în dietă. Un medic nutriționist sportiv îți poate recomanda analize și evaluări, pe baza cărora îți va propune soluții de îmbunătățire a alimentației și hidratării, în viața de zi cu zi și în antrenamente/ competiții. Vei primi un plan personalizat, adecvat nevoilor tale nutriționale și, dacă este cazul, recomandări de suplimente alimentare.

Nu există o dietă universală, potrivită tuturor sportivilor, așa că e important să afli ce ți se potrivește ție, pornind de la o bază științifică și un raport optim de carbohidrați, proteine și grăsimi.

Nu uita de odihnă și refacere

Am mai spus-o: odihna este parte din antrenament. Somnul este cea mai simplă și la îndemână metodă de refacere după efort, așa că e bine să te asiguri că nu ai restanțe la acest capitol. Altfel, riști mai multe accidentări și oboseala se acumulează rapid. Pe lângă odihnă, metodele moderne de refacere post-efort sunt binevenite în perioadele încărcate. Ele stimulează circulația sângelui, sunt relaxante și elimină durerile și tensiunea, ajutând inclusiv la îmbunătățirea tonusului muscular.

La Centrul Superfit poți beneficia de cold compression, drenaj limfatic, masajul oscilatoriu profund, terapie percutorie și electrostimulare, pentru ca refacerea ta să fie cât mai eficientă.

Încetinește ritmul

Dacă te simți tot mai obosit încercând să împaci sportul cu familia, copiii, viața socială și, eventual, un job full time, alege să încetinești ritmul. Dacă lucrezi, ține cont de perioadele mai aglomerate de la muncă atunci când îți alegi competițiile la care vrei să participi și să obții rezultate bune. Nu-ți stabili un concurs important imediat după o perioadă încărcată profesional, intensă, deoarece s-ar putea să-ți lipsească timpul și energia pentru antrenamente.

Nu îți vei ieși definitiv și irevocabil din formă dacă faci o pauză sau reduci numărul antrenamentelor. Această strategie îți poate fi de folos mai ales dacă te supraantrenezi. Iată câteva dintre simptomele și semnele suprasolicitării sportive: senzația permanentă de oboseală și lipsă de energie, scăderea performanței, insomnie, imunitate scăzută, probleme de concentrare, iritabilitate, stres, anxietate, pierderea motivației etc. Vezi mai multe despre suprasolicitarea sportivă în acest articol.

 

Perioadele de stagnare în sport, cu rezultate mai slabe, sunt greu de ocolit. Nu uita însă de restul lucrurilor bune pe care le aduce sportul în viața ta: o comunitate, prieteni, ocazia de a petrece timp în natură, sentimentul de libertate, un corp puternic. La Superfit suntem alături de tine pentru a-ți reintra în formă, fizic și mental!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe