Cum poți să previi diabetul tip 2

Cum poți să previi diabetul tip 2

Dacă mănânci mult zahăr, faci diabet.” Adesea, când spunem “diabet” ne gândim la dulciuri sau la interdicția de a mânca dulciuri, ceea ce în sine reprezintă o tragedie pentru multe persoane. Dincolo de această asociere superficială, diabetul este o boală cu consecințe grave asupra sănătății, care se manifestă sub forme diferite. Partea bună este că anumite tipuri de diabet pot fi prevenite sau ținute sub control. Iată ce trebuie să știi despre diabet!

Ce este diabetul

Diabetul zaharat este o boală care apare atunci când glicemia (concentrația glucozei în sânge) este anormal de mare, deoarece fie corpul nu produce suficientă insulină, fie nu o poate folosi în mod corespunzător. 

Glucoza este principala sursă de energie a corpului. În mod normal, după ce ai mâncat, glucoza crește, iar apoi este transportată din sânge în celule cu ajutorul insulinei, un hormon produs de pancreas, pentru a putea fi folosită de organism. Ulterior, glicemia scade.

În cazul diabeticilor, glucoza nu mai poate ajunge în celule și rămâne în sânge, ceea ce în timp are efecte periculoase pentru sănătate, iar organele și țesuturile pot fi afectate. 

Diabetul crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, atac de cord și accident vascular cerebral, poate produce orbire, insuficiență renală, probleme de circulație și leziuni nervoase. Mortalitatea prin cancer este cu 18% mai mare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 de peste 35 de ani comparativ cu populația generală. De asemenea, diabetul zaharat poate fi o comorbiditate critică pentru unii pacienți, cum ar s-a întâmplat în cazul COVID-19.

Tipuri de diabet

Există mai multe tipuri de diabet:

  • Diabetul de tip 1 (insulino-dependent) este o boală autoimună – pancreasul produce puțină insulină sau deloc, cei cu această afecțiune având nevoie zilnic să-și administreze insulină. De obicei, diabetul de tip 1 este diagnosticat la copii și adulți tineri, deși el poate apărea la orice vârstă. 
  • Diabetul zaharat latent autoimun (LADA) este un fel de diabet tip 1, dar cu o evoluție mai lentă, astfel că administrarea insulinei ar putea deveni necesară doar la câțiva ani după diagnosticare. Este descoperit de obicei după 30 de ani.
  • Diabet gestațional se dezvoltă în timpul sarcinii și de cele mai multe ori dispare după ce copilul se naște. Cu toate acestea, femeile care au făcut diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta ulterior diabet tip 2. 
  • Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet (aprox. 90% din persoanele diagnosticate), iar în acest caz celulele din corp nu pot folosi insulina în mod corespunzător sau nu se produce suficientă insulină. Poate apărea la orice vârstă, iar în ultimii ani este diagnosticat tot mai des și la adolescenți și tineri, pe fondul “epidemiei” de obezitate. 

Știai că, în România, 1 din 12 adulți are diabet?

Conform Barometrului privind diabetul zaharat în România, în țara noastră s-a înregistrat o creștere majoră a cazurilor de diabet: în 2019 erau cu 41% mai multe cazuri decât în 2012, iar în 2021 numărul de cazuri de diabet diagnosticate a ajuns la aproximativ 1,5 milioane. Dintre acestea, 83,9% o reprezintă diabet tip 2. Pe de altă parte, se estimează că 1 din 2 persoane nu știe că are diabet. 

Factori de risc pentru diabetul tip 2

  • Prediabetul. Persoanele cu prediabet au o glicemie mai mare decât cea normală, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticate cu diabet tip 2
  • Supraponderalitate sau obezitate (o greutate mai mare decât cea considerată normală – indice de masă corporală de 25 sau peste)
  • Vârsta de peste 45 de ani 
  • Istoric familial (un părinte, frate sau soră cu diabet zaharat tip 2)
  • Mutații genetice
  • Sedentarismul
  • Dietă nesănătoasă, bogată în carbohidrați rafinați și grăsimi saturate
  • Anumite medicamente (steroizi și statine)
  • Diabet gestațional, în cazul femeilor
  • Hipertensiune arterială

Printre simptomele diabetului tip 2 se numără urinarea frecventă, setea foarte mare, oboseala, vederea încețoșată, foamea crescută și pierderea neintenționată în greutate. Totuși, multe persoane nu au deloc simptome, ceea ce face mai dificilă diagnosticarea.

Glicemia a jeun foarte ridicată (analizată din probele de sânge prelevate dimineața, pe nemâncate) poate fi un indicator al diabetului tip 2. În general, valorile normale ale glicemiei sunt situate în intervalul 70-120 mg/dl, dar rezultatele pot depinde de fiecare laborator medical în parte. Hemoglobina glicozilată (HbA1c) este un alt test de sânge solicitat de medic pentru a diagnostica diabetul tip 2. 

Cum poți să previi diabetul tip 2

Așa cum am văzut mai sus, unii factori de risc ai diabetului tip 2 nu pot fi influențați sau controlați (moștenirea genetică, vârsta), dar există și o bună parte din ei asupra cărora se poate interveni. Iată câteva dintre obiceiurile prin care poți preveni diabetul tip 2:

  • Menține o greutate sănătoasă. Obezitatea crește riscul de a face diabet tip 2 de 20-40 de ori în comparație cu o persoană normoponderală. Apelează la un nutriționist dacă ai probleme cu kilogramele în plus.
  • Fă mișcare. Un stil de viață activ are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar prevenția diabetului tip 2 este una dintre ele. Mișcarea îți pune mușchii la treabă și ajută la absorbția glucozei. Nu trebuie neapărat să transpiri la sală ore în șir, este suficient să mergi mai mult pe jos, în pas alert. Desigur, exercițiile fizice regulate adaugă avantaje extra în prevenția diabetului tip 2.
  • Alege alimente bogate în fibre, în special legume și fructe. Fibrele pot încetini absorbția de zahăr în organism, prevenind creșterea bruscă a glicemiei după mese. Iată 15 alimente bogate în fibre, pe care să le pui în farfurie cât mai des.
  • Consumă mai rar carbohidrați rafinați: dulciuri, produse de patiserie, pâine albă, cereale cu zahăr pentru mic dejun etc. Pe cât posibil, alege cereale integrale (ovăz, orz, orez integral, paste integrale etc). Nu faci diabet doar pentru că ai mâncat o prăjitură și nu trebuie neapărat să renunți de tot la dulciuri, dar consumă-le mai rar și în cantitate mai mică. Le poți considera o tratație ocazională, nu un obicei zilnic. Diabetul tip 2 nu este cauzat în mod direct de zahăr, dar excesul de zahăr poate duce la acumularea de kilograme în plus, un factor important de risc pentru acest tip de diabet.
  • Redu cantitatea de sucuri și băuturi carbogazoase. Sucurile au de obicei mult zahăr și un indice glicemic ridicat, astfel că este de preferat să te hidratezi cu apă sau ceaiuri neîndulcite.
  • Alege grăsimile sănătoase (nuci, semințe, avocado, ulei de măsline) și mănâncă mai rar grăsimi saturate (carne grasă, untură, brânzeturi grase). Grăsimile mononesaturate și polinesaturate contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.  
  • Include mai multe alimente vegetale în dieta ta. Persoanele care mănâncă mai multe alimente vegetale au un risc mai mic de diabet tip 2.
  • Nu fuma. Fumatul crește riscul de complicații legate de diabet, cum ar fi bolile cardiovasculare, insuficiența renală și orbirea. Unele studii arată că renunțarea la fumat poate reduce riscul de diabet tip 2 cu 30-40%. 
  • Nu exagera cu alcoolul. Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, dar și boli cardiovasculare și cancer. În plus, conține calorii, care pot îngreuna procesul de slăbire, dacă nu ții cont de ele.
  • Fă-ți analizele medicale periodic, pentru a depista din timp eventuale probleme.

Dacă ai deja diabet tip 2, recomandările anterioare sunt binevenite pentru a-ți gestiona mai bine boala. În situația în care prediabetul sau diabetul tip 2 sunt diagnosticate din timp și persoana face schimbări în stilul de viață, poate încetini sau opri progresia bolii. În caz contrar, dacă diabetul tip 2 este neglijat pentru o lungă perioadă de timp, alimentația și mișcarea singure s-ar putea să nu fie eficiente pentru controlul afecțiunii, fiind nevoie de medicamente pentru toată viața. 


Surse: rodiabet.ro, nutritionsource.hsph.harvard.edu, cdc.gov, niddk.nih.gov, diabetes.org.uk

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe