“Cum să-l conving pe copilul meu să mănânce sănătos?” este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți, mai ales că dulciurile, produsele fast food și sucurile sunt de obicei preferatele celor mici, în orice moment al zilei.
Chiar dacă simți nevoia să-i oferi copilului tău tot ce-și dorește, nu uita că tu ești adultul și este esențial să-l încurajezi să se hrănească echilibrat de mic, pentru a pune astfel baza unor obiceiuri sănătoase pentru viitor. În plus, printr-o alimentație sănătoasă îi asiguri o dezvoltare armonioasă pe parcursul copilăriei și chiar un risc mai mic de a avea anumite afecțiuni la vârsta adultă.
Educația nutrițională pentru copil este la fel de importantă precum a-l învăța să se spele pe dinți, să arunce gunoaiele la coș, să salute persoanele cunoscute sau să spună “Mulțumesc!” când primește un cadou.
E bine să ai ca focus ideea de a-ți ajuta copilul să dezvolte o relație echilibrată cu mâncarea, în special pe termen lung, nu interzicerea anumitor alimente sau folosirea lor pentru “mituirea” celui mic. Iată câteva idei prin care îți poți împrieteni copilul cu alimentația sănătoasă!
Oferă-i exemplul propriu
O motivație puternică pentru copil când vine vorba de alimentația sănătoasă este exemplul dat de părinți și de cei apropiați.
Înainte de a cere copilului tău să mănânce sănătos, este nevoie să ai tu acest obicei și să te asiguri că principiile pe care i le transmiți sunt cu adevărat benefice pentru sănătate. Cu siguranță că intenția părinților este bună, dar din lipsa cunoștințelor de nutriție și a timpului, unii permit sau încurajează comportamente nu neapărat pozitive, ca mâncatul cu tableta în față, consumul de preparate cu multe grăsimi și sare, dulciuri fără limite, sucuri carbogazoase în loc de apă etc.
Dacă tu, ca adult, vrei să înveți mai multe despre ce înseamnă alimentația sănătoasă și cum să te organizezi cu mesele când ai puțin timp la dispoziție, îți recomandăm cursurile de nutriție 100% online, create de un medic nutriționist. În acest fel îi vei putea ajuta pe copii să aibă mese mai hrănitoare și echilibrate, fără a renunța la micile plăceri. Vei deprinde bazele nutriției aflând informații concrete, bazate pe studii, nu pe mituri.
Asigură-i varietate
Expune copilul la cât mai multe alimente nutritive și mâncăruri noi. Nu toate deodată, desigur. Servirea unei varietăți de legume, fructe, leguminoase, cereale, carne, lactate îl poate face curios să încerce. Chiar dacă nu îi vor plăcea toate, probabil va descoperi și câteva pe gustul lui. Ține la îndemână gustări sănătoase, cum ar fi iaurt, legume și fructe tăiate, gata de mâncat sau de luat la pachet.
Implică-ți copilul la gătit
Când copiii sunt implicați în alegerea alimentelor sau pregătirea meselor, cresc șansele să mănânce sau măcar să guste din ce au făcut. Stabiliți împreună ce veți mânca și cheamă-ți copilul să-ți dea o mână de ajutor în bucătărie, ca să înțeleagă ce se află în spatele farfuriei cu mâncare pe care o va primi la masă. Cei mai mari pot spăla și tăia legumele, le pot pune într-un bol pentru a face salată, pot decora sau pot amesteca unele ingrediente pentru prăjituri.
La unele mese, oferă-i libertatea de a alege dintre mai multe opțiuni: carne de pui sau pește, garnitură de mazăre sau de morcovi, orez sau paste integrale etc.
Apreciază alegerile bune
Laudă copilul când mănâncă mai multe legume, alege fructele ca gustare sau se oprește după o singură prăjitură.
Luați masa împreună
Pe cât posibil, încurajează mesele în familie, care joacă un rol important în deprinderea comportamentelor alimentare sănătoase. Implică și ceilalți membri ai familiei în adoptarea obiceiurilor sănătoase, ca o echipă. Luați masa într-o atmosferă plăcută și purtați conversații relaxate.
Nu îi impune să mănânce tot
Încearcă să ai o atitudine neutră cu privire la cât mănâncă la masă, fără să-l bați la cap sau să-l obligi să termine tot din farfurie. În același timp, nu-i oferi dulciuri ca gustări sau ca înlocuitor de mese.
Adoptă o abordare echilibrată față de alimente
Nu împărți alimentele în „bune” și „rele”, ci mergi pe ideea că orice aliment poate avea loc în meniu, dar în cantități diferite și nu cu aceeași frecvență. Permite ocazional/ în moderație alimente pe care copilul tău le preferă, chiar dacă nu sunt cele mai nutritive (popcorn, înghețată, deserturi etc). Evită să folosești mâncarea ca recompensă sau pedeapsă.
Mâncarea sănătoasă este delicioasă
Prejudecata că mâncarea sănătoasă nu este bună la gust este des întâlnită în cazul multor adulți, deci nu e de mirare că și copiii o preiau. Acordă atenție modului în care prepari și servești alimentele: folosește condimente și ierburi aromatice, diversifică rețetele, înlocuiește unele ingrediente, însoțește legumele cu sosuri pe bază de iaurt, sos de roșii, humus etc.
Servește și o porție de creativitate
Nu e nevoie să faci farfurii impresionante la fiecare masă, dar din când în când ajută să-ți folosești creativitatea pentru un decor simpatic, un nume original dat unui preparat sau chiar pentru a face o mică poveste despre ce e în farfurie (în funcție și de vârsta copilului). Pe Internet găsești multe surse de inspirație. Îl poți implica și pe cel mic în decorarea unor preparate (clătite, sandvișuri, omlete etc.) sau în aranjarea alimentelor în farfurie.
Nutriție pe înțelesul copiilor
Dacă există posibilitatea, încurajează-ți copilul să participe la ateliere de nutriție pentru cei mici, unde va învăța într-un limbaj pe înțelesul lui cum să se hrănească sănătos ca să aibă energie pentru joacă. De asemenea, mersul la piață, la o grădină cu legume sau în vizită la ferme locale îl poate ajuta pe copil să înțeleagă mai bine de unde vine mâncarea.
Consultă un nutriționist dacă ai nevoie de ajutor
Îndrumarea unui medic specialist, de exemplu un pediatru sau un nutriționist, te poate ajuta să-i asiguri copilului un meniu cât mai echilibrat, care să corespundă cu nevoile sale nutriționale. Kilogramele în plus reprezintă o poartă către o mulţime de boli grave, deci dacă ai un copil supraponderal nu ezita să ceri ajutor profesioniștilor.
Surse: nutritionsource.hsph.harvard.edu, parents.com, rasmussen.edu, unicef.org