Sunt momente care-ți taie respirația. De preferat, când vezi ceva spectaculos ori ai parte de o surpriză plăcută, nu când urci scările sau alergi după autobuz.
Dacă vrei să descoperi cum stai cu respirația în viața de zi cu zi și dacă plămânii tăi fac față cu brio inclusiv efortului fizic prelungit, spirometria este investigația de bază.
Ce este spirometria
Spirometria este o testare ce presupune analiza capacităţii respiratorii a unei persoane prin măsurarea cantității de aer pe care aceasta o poate inspira sau expira voluntar. Altfel spus – cât de bine funcționează caile respiratorii.
Când trebuie să-ți faci spirometrie
Spirometria face parte din grupul de testări necesare pentru obținerea avizului medico-sportiv pentru atleții de performanță, dar este recomandată și amatorilor de mișcare, celor care fac efort fizic constant și intens.
Așadar, dacă vrei să practici sport în siguranță, e bine să faci o spirometrie. Vezi în acest articol care sunt celelalte testări recomandate.
Spirometria este utilă inclusiv pentru depistarea și monitorizarea unor afecțiuni pulmonare și ar trebui făcută și de fumători, de persoanele care lucrează într-un mediu cu pulberi, noxe, fum, de cei care tușesc des sau de cei care simt că rămân fără aer când merg alert.
Cum te pregătești pentru spirometrie
În ziua testării, înainte de spirometrie, evită:
- consumul de alcool;
- mesele foarte consistente;
- fumatul;
- efortul fizic intens;
- hainele strâmte, care te împiedică să inspiri/ expiri profund.
În ce constă spirometria
Este o examinare simplă, precisă și care nu provoacă disconfort. Testul în sine durează 10-15 minute, iar după aceea îți poți continua ziua în mod obișnuit.
Spirometria se realizează cu un dispozitiv numit spirometru. Stând așezat pe un scaun, cu spatele drept și având nasul pensat cu un clips special (pentru a nu respira pe nas), pacientul va inspira și expira puternic printr-un element conectat la aparatul de măsurare. Medicul îți va indica exact intensitatea și frecvența respirației.
Cu ajutorul spirometrului se măsoară următorii parametri:
- Capacitatea vitală forţată (cantitatea de aer care poate fi expirată după o inspirație profundă);
- Volumul expirator maxim in prima secunda, VEMS (cantitatea de aer expirată puternic printr-o singură respirație, măsurată de obicei într-o secundă);
- Ventilaţia voluntară maximă (cantitatea maximă de aer care poate fi inspirată și expirată într-un minut).
Medicul va analiza rezultatele spirometriei și, ținând cont de vârsta, sexul și înălțimea pacientului, va vedea dacă acestea se încadrează în intervalul normal.
Spirometria se numără printre investigațiile și testările pe care le poți face la Centrul Superfit pentru a-ți evalua forma fizică, alături de testarea cardiometabolică, analiza lactatului, analiza forței, analiza mobilității și flexibilității și altele.
Te așteptăm!
Surse: webmd.com, medicalnewstoday.com
Pingback: Spirometrie Cu Test Bronhodilatator: Ce Este, Când Este Necesar și Cum Se Face?