Există multe tipuri de antrenamente pentru a-ți îmbunătăți rezistența în sport. Pe lângă mușchii brațelor, spatelui sau ai gambelor, este important să-ți antrenezi și aparatul respirator, în special plămânii, care au mult de lucru în timpul activităților fizice intense.
Antrenamentul în hipoxie (similar celui la altitudine) crește performanța sportivă prin adaptarea corpului la reducerea nivelului de oxigen inspirat. În cadrul acestui antrenament, numit și Intermittent Hypoxic Training – IHT, se alternează efortul fizic efectuat la un nivel mai scăzut de oxigen cu cel în condiții obișnuite.
Cum funcționează antrenamentul în hipoxie?
Antrenamentul în hipoxie presupune diminuarea oxigenului disponibil în aerul inspirat. Când are un nivel scăzut de oxigen la dispoziție, organismul produce mai multe celule roșii, pentru a eficientiza procesele respiratorii și folosirea oxigenului disponibil. Diafragma și plămânii devin mai puternici, iar alveolele pulmonare își cresc elasticitatea și suprafața. În acest fel, ele pot transporta mai mult oxigen prin intermediul celulelor roşii, sporind capacitatea de efort intens.
Efectele acestui tip de antrenament sunt demonstrate științific.
Conform unei meta-analize, antrenamentele la altitudine sau într-un mediu în hipoxie s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele obișnuite în ceea ce privește capacitatea de transport a oxigenului în sânge (celule roșii, hemoglobină, hematocrit, eritropoietină) și capacitatea aerobă maximă (VO2max). Deși tipul, intensitatea, frecvența și durata efortului din cadrul celor 8 studii analizate au fost diferite, rezultatele au arătat că minim 3 săptămâni de pregătire, cu câte 3 sesiuni a câte 1 oră de antrenament au ameliorat transportul oxigenului în sânge și VO2max-ul.
O altă cercetare a demonstrat că antrenamentul de rezistență în condiții de hipoxie mărește forța musculară și induce hipertrofia musculară (creșterea în volum a mușchilor) mai repede decât în condiții obișnuite. De asemenea, s-a constatat că antrenamentele de intensitate ridicată și durată medie în hipoxie au dezvoltat gradul de rezistență la efort al atleților.
Antrenamentul respirator la Superfit
La Centrul Superfit poți face antrenamente la înălțime cu Hypoxico – un accesoriu modern de antrenament respirator, care include o mască specială, conectată la un sistem de reglaj și monitorizare a volumului de oxigen.
De exemplu, dacă vrei să te pregătești pentru o cursă de alergare montană ce se desfășoară la altitudini de peste 2000m, dar nu poți să te antrenezi în zona respectivă sau într-una cu profil asemănător, Hypoxico aduce înălțimea la picioarele tale – la propriu.
De ce să faci antrenament respirator cu Hypoxico:
- Se pot simula antrenamente de până la 3800m altitudine, volumul de oxigen fiind setat personalizat, în funcție de nevoile fiecărui sportiv.
- Se potrivește în special pentru triatloniști, bicicliști sau alți atleți de anduranță, pentru cei care participă la competiții montane la atitudini mari, dar și oricărei persoane care vrea să-și îmbunătățească performanța în activitățile fizice.
- Antrenamentul în hipoxie poate combate răul de altitudine (Acute Mountain Sickness – AMS), care apare atunci când organismul nu reușește să obțină suficient oxigen din aer la altitudini ridicate, deoarece nu este obișnuit cu acest mediu.
- Este prevăzut cu filtru dublu, pentru a proteja sănătatea respiratorie a sportivului.
- Masca este confortabilă, fiind realizată din materiale de calitate.
- Sistemul se ajustează automat în caz de hiperventilație, reducând altitudinea simulată.
- Poți purta masca Hypoxico în timpul unor antrenamente diverse – bicicletă, aparate de fitness, box etc., iar pregătirea ta va fi astfel una complexă.
Măștile care doar restricționează respirația te fac să nu poți trage la fel de mult aer în plămâni ca în mod normal. Ai mai puțin oxigen disponibil pentru că inspiri mai puțin aer, dar compoziția aerului inspirat este aceeași. În plus, în sângele tău se va acumula mai mult dioxid de carbon.
Hypoxico funcționează diferit. Volumul de aer respirat este cel obișnuit, doar că în el este mai puțin oxigen, ceea ce simulează mai bine altitudinile ridicate și face antrenamentul mai eficient.
Te așteptăm la Superfit să te antrenezi la înălțime!
PS. In imagini ii avem pe doi dintre sportivii sustinuti de Centrul Superfit: ciclista Estera Coteaţă si maratonistul Robert Necula.
Surse:
- https://www.altitudecentre.com/benefits/research/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899894/
- https://gearjunkie.com/hypoxico-altitude-tents