Ce beneficii (reale) are Ashwagandha

Ce beneficii (reale) are Ashwagandha

Nume exotic, bifat. Folosire de mii de ani, bifat. Reputație bună, bifat. Un astfel de produs are toate șansele să cucerească pasionații de un stil de viață sănătos din prezent, nu-i așa?

Considerată un “superaliment”, ashwagandha se găsește adesea pe rafturile magazinelor naturiste sau ale celor cu suplimente alimentare datorită proprietăților sale adaptogene și a beneficiilor pentru sănătate.

Ce este ashwagandha

Ashwagandha este o plantă folosită adesea în practica de medicină alternativă tradițională Ayurveda, originară din India, ca tonic, mai exact cu scopul de a energiza, a îmbunătăți capacitatea de concentrare, dar și a diminua stresul. 

Numele său oficial este Withania somnifera, dar este cunoscută și ca “ginseng indian” sau “cireașă de iarnă”. Traducerea nu mai este atât de poetică: în sanscrită “ashwagandha” înseamnă “mirosul calului”, un indicator nu doar al mirosului, ci și al capacității plantei de a crește energia. Sperăm că nu te-a speriat această asociere și vei citi mai departe pentru a descoperi ce efecte are această plantă folosită de mii de ani ca remediu natural adaptogen.

Ce sunt adaptogenii și cum funcționează

Sunt plante sau ciuperci despre care se spune că susțin corpul să răspundă mai bine la stres, anxietate și oboseală, contribuind la echilibrul și starea de bine a organismului. Datorită anumitor substanțe din compoziție, adaptogenii ajută la reducerea stresului, întăresc sistemul imunitar și funcțiile cognitive.

Mai exact, se crede că adaptogenii influențează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (axa HPA), adică sistemul responsabil pentru echilibrarea hormonală și răspunsul corpului la stresul de orice fel (fizic, emoțional).

Pe lângă ashwagandha, alte plante cu proprietăți adaptogene sunt maca, ginkgo biloba, tulsi, ginseng, reishi. 

Ele se găsesc ca suplimente, sub formă de tincturi, capsule sau pudre. Pudra de ashwagandha are un gust ușor amărui, astfel că dacă vrei să o introduci în alimentație, cel mai bine este să o amesteci în smoothie-uri, deserturi sau ceaiuri. 

Deși sunt extrase din plante, deci par inofensive și naturale, substanțele adaptogene pot interacționa cu anumite tratamente (de exemplu, cu medicamentele imunosupresoare, antidepresive, sedative), diminuându-le eficiența. Printre potențialele efecte adverse se numără reacții alergice, greață, diaree sau probleme la stomac. Ashwagandha nu este recomandată femeilor însărcinate.

Există un interes crescut pentru remediile naturale, cum este și ashwagandha, dar studiile pe subiecți umani sunt încă insuficiente pentru a stabili mai clar beneficiile pe termen lung sau dozele care ar putea avea efect. 

Ashwagandha – Beneficii

Principala calitate a ashwagandha este capacitatea de diminuare a stresului și a simptomelor de anxietate. Două studii din 2019 au arătat că extractul de ashwagandha consumat pe o perioadă de 2 luni a dus la reducerea stresului perceput și a nivelului de cortizol (hormonul stresului), dar și la îmbunătățirea calității somnului, în comparație cu placebo. Dozele de ashwagandha folosite au fost diferite (240, 250 sau 600 mg), iar numărul participanților la cercetare a fost redus (circa 60 de persoane/ studiu). Deocamdată nu există suficiente dovezi pentru a recomanda „oficial” ashwagandha în tratarea tulburărilor psihiatrice legate de stres (cum ar fi anxietatea) sau un consens cu privire la cantitatea care ar trebui administrată.

Există studii care indică potențiale beneficii pentru performanța sportivă, ashwagandha  îmbunătățind semnificativ nivelul de VO2 max și forța musculară la sportivi și adulți sănătoși. Dozele folosite în aceste studii au variat între 120 mg și 1.250 mg zilnic. 

Alte cercetări au găsit unele legături între administrarea de ashwagandha și creșterea nivelului de testosteron și a fertilității la bărbați, îmbunătățirea funcțiilor creierului (ca memoria, atenția, viteza de reacție) sau reducerea inflamației. Totuși, rezultatele sunt limitate și nu s-a putut trage o concluzie certă cu privire la aceste efecte.

Concluzia

Ca orice supliment alimentar, fie ei și “superaliment natural”, nici ashwagandha nu înlocuiește o alimentație echilibrată sau antrenamentele și nu are puteri miraculoase în tratarea anumitor boli. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a se stabili cu certitudine efectele și beneficiile sale. 


Surse: ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com 1, verywellhealth.com 2, healthline.commedicalnewstoday.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe