Ce este bursita?
Bursele sunt saci plini cu lichid care protejează articulațiile, reducând frecarea dintre țesuturi în timpul mișcărilor. Există peste 150 de burse în tot corpul, situate în zonele din apropierea articulațiilor, unde se întâlnesc tendoanele, mușchii și oasele.
Bursita reprezintă o inflamație sau o iritație a unei burse și poate provoca disconfort/ durere la nivel local sau chiar limita gradul de mișcare a articulației. Apare mai ales în preajma articulațiilor mari, cum sunt cele de la umăr, cot, șold sau genunchi.
Tipuri de bursită
Există mai multe tipuri de bursită. Afecțiunea poate fi cronică, adică se manifestă regulat, sau poate fi acută, având o apariție bruscă, în urma unor întinderi sau mișcări neobișnuite.
- Bursită prepatelară – Inflamația apare în jurul genunchiului și poate fi atât acută, cât și cronică. Este cauzată de activități sportive, îndoirea repetată a genunchilor, infecții, statul pe genunchi pentru mult timp etc.
- Bursită olecraniană – Afectează cotul, iar în unele cazuri în interiorul bursei se pot simți mici noduli. De obicei este cronică. Jucătorii de tenis și de golf au un risc ridicat de a face această formă de bursită.
- Bursită trohanteriană – Se simte la bursele de la șolduri și se poate dezvolta treptat, apărând alături de alte afecțiuni, ca artrita.
- Bursită retrocalcaneană– Poate fi acută sau cronică și se manifestă la tendonul lui Ahile, în zona călcâiului, fiind provocată de alergare, sărituri sau alte activități repetitive. Încălțămintea nepotrivită sau lipsa de încălzire înainte de efort pot să favorizeze această afecțiune.
- Bursită septică – Bursa se inflamează în urma unei infecții cauzate de bacterii și de obicei acest lucru se întâmplă când bacteriile ajung direct în bursă printr-o rană în piele.
Bursita – Simptome
Durerea la nivel local este cel mai des întâlnit simptom al bursitei. Ea poate apărea treptat sau dintr-odată, cu putere și de obicei se intensifică la mișcare sau apăsare.
Mai poți observa:
- Umflare
- Înroșire
- Rigiditate
- Sensibilitate locală
Când bursita este cauzată de infecție, se manifestă prin febră și roșeață în zona afectată, care se simte caldă la atingere.
Bursita poate fi diagnosticată prin examen medical fizic, însă pot fi făcute și alte teste (ecografie, RMN etc) pentru mai multă precizie în identificarea sa ori excluderea altor afecțiuni. Dacă există suspiciuni de bursită septică, se face o puncție la nivel local și se extrage lichid pentru examinarea microbiologică.
Bursita – Cauze și factori de risc
În general, bursita apare atunci când punem presiune repetată pe o zonă, folosind foarte mult o anumită articulație. Alte cauze și condiții care favorizează bursita includ:
- Îmbătrânirea. Mai ales după 40 de ani, tendoanele devin mai puțin elastice și crește riscul de accidentare.
- Desfășurarea de activități repetitive, inclusiv sportive, care solicită constant articulațiile (grădinărit, tâmplărie, tenis, golf, schi, aruncare etc.).
- Postura incorectă.
- O problemă la oase sau articulații (lungimi diferite ale picioarelor, artrită etc.), care pune mai multă presiune pe burse.
- Reacțiile la medicamente și inflamația cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă, guta, artrita psoriazică sau tulburări tiroidiene.
- O infecție care poate afecta bursele, oasele și articulațiile (de exemplu, cea produsă de bacteria Staphylococcus aureus).
- Traumatismele sau loviturile directe la burse.
Cum se tratează bursita
Tratamentul depinde de severitatea simptomelor. Iată ce poți face în primă instanță:
- Ia pauză de la activitățile care îți provoacă durere sau disconfort.
- Menajează și protejează articulațiile respective.
- Aplică gheață (învelită într-un prosop) pe porțiunea dureroasă, pentru a ameliora inflamația.
- Kinetoterapia te va ajuta să-ți întărești musculatura și să ai o libertate mai mare de mișcare a articulației. Este bine să faci exercițiile fizice la recomandarea și sub supravegherea unui kinetoterapeut.
Dacă după o săptămână nu te simți mai bine, fă-ți programare la medic pentru a primi un diagnostic corect și recomandări personalizate de tratament.
Mergi cât mai repede la doctor dacă durerea devine ascuțită, puternică și te împiedică să te miști, dacă ai febră, iar regiunea afectată este foarte umflată, cu erupții, roșeață sau vânătăi. S-ar putea ca în acest caz să fie vorba de o bursită septică.
Cum previi bursita
Bursitele nu pot fi întotdeauna prevenite, însă există câteva lucruri pe care le poți face ca să reduci riscurile:
- Menține o greutate sănătoasă, pentru a evita să pui stres suplimentar pe articulații.
- Fă exerciții de întărire a mușchilor care susțin articulațiile.
- Ia pauze des când efectuezi activități repetitive.
- Încălzește-te înainte de a începe activități solicitante și fă stretching la final.
- Acordă atenție posturii când stai în picioare sau la birou.
- Oprește-te din orice activitate dacă simți durere.
- Când vrei să practici un sport nou, începe treptat, crescând apoi ușor intensitatea.
- Folosește perne când îți sprijini articulațiile pe o suprafață dură, de exemplu dacă stai în genunchi pentru mai mult timp.
- Alternează tipurile de sport/ mișcare practicate.
Surse: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com