Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, probabil ești mai atent(ă) la ce mănânci și la ce alimente cumperi.
Din punct de vedere calitativ, nu toate caloriile sunt egale; unele alimente sunt mai nutritive decât altele, în sensul că au mai multe vitamine, minerale, fibre și substanțe valoroase pentru organism. Totuși, pentru a slăbi trebuie să fii în deficit caloric, iar unele alimente bogate în nutrienți pot fi în același timp foarte calorice.
În alegerea alimentelor pentru dieta de slăbit există câteva capcane pe care e bine să le cunoști, sub forma unor ingrediente scoase în evidență sau chiar a aspectului ambalajului. Iată câteva dintre mențiunile la care să ai grijă!
Mai puține grăsimi (low fat)
Avem nevoie de grăsimi pentru buna funcționare a creierului și sistemului nervos, pentru absorbția vitaminelor A, D, E, K și producerea unor hormoni, printre altele. În plus, alături de proteine, grăsimile fac mâncărurile mai sățioase. De exemplu, lactatele mai grase oferă o senzație mai mare de sațietate spre deosebire de cele complet degresate, astfel că te poți sătura mâncând mai puțin.
Faptul că un aliment conține mai puține grăsimi saturate poate fi un lucru bun pentru sănătate, însă dacă e să ne referim la slăbit, contează și caloriile. Grăsimile sunt o sursă mai concentrată de energie, cu 9 kcal/ g, față de 4 kcal/ g, cât au carbohidrații și proteinele. În plus, la unele alimente fără grăsimi, producătorii compensează cu alte ingrediente pentru a obține un gust bun, ca de exemplu zahăr sau carbohidrați rafinați, ceea ce face din respectivul produs unul care trebuie consumat cu moderație.
Fără zahăr
Despre zahăr se spune că este inamicul numărul 1 al sănătății și, implicit, al slăbitului, însă realitatea e un pic nuanțată, deoarece excesul este cel care dăunează.
„Fără zahăr” nu înseamnă neapărat „cu mai puține calorii”: un pachet de biscuiți cu îndulcitori în loc de zahăr poate avea cam același număr de calorii ca unul obișnuit. În plus, un aliment care nu conține zahăr este perceput ca fiind „sănătos” și există tendința să mâncăm mai mult, „că oricum nu îngrașă”. Ceea nu e neapărat adevărat.
Îndulcitorii hipocalorici sunt un înlocuitor bun pentru zahăr dacă vrei să slăbești, dar nu exagera nici cu ei. În cantitate mare au efect laxativ și unele studii arată că ar putea afecta echilibrul microbiotei intestinale și ar contribui la dezvoltarea tulburărilor metabolice care duc la obezitate.
Bio/ ecologic/ organic
Termenii „biologic”, „ecologic” și „organic” sunt sinonime și se referă la calitatea ingredientelor din care sunt realizate anumite produse, indicând respectarea unor standarde, ca de exemplu interzicerea utilizării organismelor modificate genetic, a hormonilor și a stimulatorilor de creștere la animale, limitarea utilizării îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor la culturile de plante etc. O metaanaliză a arătat că în culturile organice există concentrații mai mari de antioxidanți și semnificativ mai puține reziduuri de pesticide față de cele convenționale.
Cu toate acestea, chiar și unele produse ecologice pot fi foarte calorice, bogate în zahăr, sare și grăsimi, cum ar fi biscuiții, sucurile, chipsurile. Zahărul ecologic și cel convențional au același impact glicemic și caloric. Nu înseamnă că produsele ecologice nu sunt bune, ci doar că nu trebuie să le consideri automat mai nutritive sau de preferat pentru slăbit și să faci exces. Citește eticheta chiar și la alimentele ecologice!
Natural
Spre deosebire de termenii „biologic”, „ecologic” și „organic”, a căror folosire este reglementată, cuvântul “natural” se poate pune pe absolut orice produs, indiferent de ingrediente. Așadar, faptul că un produs este descris ca natural nu îi garantează calitatea și nu înseamnă că e neapărat mai sănătos sau potrivit pentru dietele de slăbire.
Fără gluten
Alimentele fără gluten sunt o opțiune de luat în calcul pentru persoanele cu intoleranță la gluten, care suferă de boală celiacă sau sensibilitate la gluten și care pot astfel să se bucure de alimente convenționale (pâine, brioșe, biscuiți, paste, cereale de mic dejun) într-o variantă care nu le dăunează. În ultima vreme însă, alimentele fără gluten au dobândit o aură de produse foarte sănătoase pentru toată lumea, deși nu există dovezi că oferă beneficii pentru sănătate sau ajută la slăbit.
Persoanele care nu au intoleranță la gluten, dar decid să renunțe la produsele care-l conțin pot vedea unele schimbări la siluetă, însă acest lucru se datorează mai mult faptului că reduc consumul de alimente bogate în carbohidrați rafinați, zahăr și grăsimi (gogoși, covrigi), decât renunțării propriu-zise la gluten.
Design-ul ambalajelor
Studiile sugerează că ambalajele verzi ale alimentelor cresc percepția că produsul ar fi sănătos, în special în rândul consumatorilor care acordă o importanță deosebită alimentației echilibrate. Consumatorii sunt mai predispuși să perceapă un dulce ca fiind mai sănătos atunci când eticheta cu calorii este verde, comparativ cu o etichetă roșie – chiar dacă numărul de calorii este același.
Ambalajele pe care apar imagini cu fructe, legume, cereale integrale, plante sau animale duc cu gândul la ceva aproape de natură, puțin procesat, tradițional, deși în realitate nu este întotdeauna cazul. Ambalajele din hârtie maro pot de asemenea să inducă ideea că produsul este unul artizanal sau homemade. Așadar, nu judeca un produs exclusiv după design-ul ambalajului, ci vezi ce conține, de fapt.
Conține X, unde X = aliment cu reputație bună
Faptul că pe etichetă este scos în evidență un ingredient „bine văzut” (făină integrală, goji, ceai verde, fulgi de ovăz etc.) nu înseamnă că acesta este primul ca și cantitate sau că nu există ingrediente foarte calorice ori mai puțin hrănitoare în acel produs.
De exemplu, dacă citești ingredientele unor biscuiți pe care scrie mare “cu făină integrală” s-ar putea să observi că făina integrală apare ultima în lista de ingrediente, mult după zahăr, sirop de glucoză-fructoză sau făină albă. Același lucru este valabil și pentru mențiunile de tipul „cu conținut ridicat de fibre” sau „bogat în vitamine și minerale”. Așadar, înainte să-l pui în coșul de cumpărături, aruncă o privire pe eticheta cu ingrediente.
Concluzia
Ca să te ferești de aceste capcane, când cumperi alimente, îți recomandăm să citești de fiecare dată ingredientele, pentru a vedea ce conține produsul și ce valori nutriționale are, dincolo de promisiunile de pe ambalaj. Dacă vrei să slăbești, e bine să renunți la împărțirea alimentelor în „normale” și „de dietă” și să consumi în special alimente nutritive, dar fără a-ți refuza, din când în când, mici plăceri culinare.