Atât femeile, cât și bărbații își doresc un corp sănătos, cu o musculatura corect dezvoltată, tonifiată, pregătită pentru a face față provocărilor zilnice, dar și cu un aspect estetic plăcut.
Orice femeie și-a comparat, cel puțin o dată în viață, corpul cu al unei vedete. Deși mulți bărbați nu recunosc, o parte din ei și-ar dori un corp de invidiat, comparabil cu cel al vedetelor Hollywood-ului.
Cu siguranță din arsenalul tehnicilor de înfrumusețare și păstrare a stării de sănătate a vedetelor de la Hollywood fac parte kinetoterapia și procedurile de electroterapie.
În acest articol ne vom axa pe musculatura abdominală și tonifierea acesteia.
Musculatura abdominală – câteva noțiuni de anatomie
De-a lungul liniei mediane anterioare, adică linia care împarte corpul în 2 jumătăți, stânga și dreapta, la nivelul abdomenului se găsesc o serie de mușchi, numiți mușchi abdominali. Aceștia sunt în număr de 3 pentru fiecare jumătate de abdomen (drept abdominal, oblic extern și oblic intern), mușchi ca
re realizează o adevărată centură de contenție a organelor, alături de alte structuri.
Menținerea tonusului normal al acestor mușchi permite menținerea viscerelor (organelor) abdominale în poziție fiziologică, pe când hipotoniile musculare duc la slăbirea proprietăților de contenție și, implicit, la apariția de probleme, atât ale organelor interne, cât și ale coloanei vertebrale prin apariția unui dezechilibru muscular între musculatura anterioară și posterioară a trunchiului, ducând astfel la apariția durerii lombare joase și modificarea poziției fiziologice a coloanei vertebrale.
Mușchii drepți abdominali (rectus abdominis) – o pereche de mușchi lungi, situați vertical, pe partea anterioară a abdomenului, care se întind între baza toracelui și simfiza pubiană, între cei doi mușchi fiind situată o bandă fibrotendinoasă numită “linia albă”. În cazul în care cei doi mușchi se depărtează, linia albă se lățește și nu mai oferă o rezistență adecvată.
O problemă frecventă apărută la acest nivel este diastazisul mușchilor drepți abdominali, care reprezintă slăbirea musculaturii peretelui abdominal cu depărtarea mușchilor drepți abdominali și proeminentă “liniei albe”. În cazul în care acest diastazis apare, este necesară intervenție terapeutică prin mijloace fizical-kinetice, pentru a tonifia musculatura și a reface anatomia locală a mușchilor. În anumite cazuri poate fi nevoie inclusiv de intervenție chirurgicală în cazul apariției unei hernii de perete abdominal (hernie ombilicală sau hernie la nivelul “liniei albe”), intervenție care poate fi prevenită prin mijloacele de tratament conservatoare (kinetoterapie și electroterapie).
Contrar aparențelor, diastazisul mușchilor drepți abdominali și flacciditatea peretelui abdominal nu apare doar la persoanele supraponderale sau obeze. Acesta poate apărea inclusiv la persoanele slabe, sedentare, cu o musculatura neantrenată. În plus, apare după scădere bruscă în greutate fără efectuarea de exerciții fizice sau secundar unor intervenții chirurgicale la nivel abdominal. Sarcina, o perioada fiziologică a femeii, este o altă cauza de apariție a unei musculaturii slabe, care se manifestă predominant postpartum (după naștere).
Soluția pentru tonifierea musculaturii și refacerea dezechilibrului muscular este efectuarea de exerciții fizice corect conduse alături de efectuarea unei terapii de electrostimulare prin utilizarea de tehnici și aparatură special creată.
În Centrul medical Superfit, alături de programele noastre de kinetoterapie adaptate nevoilor tale, mai putem utiliza o serie variată de curenți electrici din spectrul joasei și mediei frecvente pentru a stimula musculatura să-și revină la capacitatea funcțională adecvată. De asemenea, putem combina tehnici de drenaj limfatic cu masaj oscilatoriu profund pentru a scădea grosimea depozitelor adipoase, a stimula drenajul venos și a acționa în profunzime musculatura pentru tonifiere. Să nu uităm de tehnicile de taping în sarcină !
Kinetoterapia efectuată alături de kinetoterapeuții noștri cu experiență presupune efectuarea de exerciții fizice cu aparate sau folosind doar greutatea corpului. Exercițiile efectuate în mod corect îți vor tonifia mușchii abdominali și nu numai! Prin antrenarea mușchilor abdominali se crește stabilitatea corpului, se corectează postura având în vedere că utilizăm tehnici și pentru alte grupe musculare în timpul programului de tonifiere, se îmbunătățesc forța și toleranța la efort, iar secundar se micșorează depozitele adipoase nedorite. Programele presupun efort fizic dozat în trepte cu diferite tipuri de exerciții.
Dacă motivele tale pentru a veni la noi sunt o musculatura neantrenată, “un pic de burtică” prin exces de țesut adipos sau tocmai ce ai născut și abdomenul nu este “ca la început”, rezultate vizibile nu vor întârzia să apară ! La mămici, este foarte importantă tonifierea musculaturii abdominale pentru a putea reface peretele abdominal și, de ce nu, pentru a susține o nouă sarcină.
Electrostimularea reprezintă provocarea unor contracții musculare cu ajutorul unor aparate care produc impulsuri electrice la frecvență la care celula musculară răspunde pentru a declanșa o contracție. Acest tip de terapie este utilizată complementar programelor de kinetoterapie, predominant după sarcină sau scădere bruscă în greutate, dar și în cazul în care se dorește tonifierea mai rapidă/ întreținerea tonusului peretelui abdominal.
Cu siguranță ați auzit de centurile de electrostimulare pentru tonifierea musculaturii abdominale la domiciliu. Într-adevăr sunt metode simple de electroterapie, dar în opinia noastră, nu aduc beneficii maxime având în vedere că electrozii au o poziție fixă pe modelul centurii și că nu pot fi dispuși într-o manieră adecvată pentru a stimula la capacitate maximă musculatura țintă.
În centrul nostru puteți beneficia de electrostimulari cu aparatură BTL sau Compex, cu posibilitatea stimulării adecvate a musculaturii țintă.
O ședința de electrostimulări poate dura, în general, 30-40 de minute, în funcție de zona afectată, mai ales că putem aplică această tehnică aproape la nivelul întregului corp. În funcție de structura corpului și cauza hipotoniei musculare, pentru ca efectele dorite să fie obținute este necesară aplicare unui număr de minim 15-20 ședințe, urmat apoi de un anumit număr de ședințe de întreținere în funcție de răspunsul obținut și de asocierea altor programe specifice.
Putem utiliza aparatură de electroterapie și fără asocierea unui program de kinetoterapie în cazul existenței unor afecțiuni care să împiedice antrenamentul.
Hivamat – Deep Oscillation este un aparat modern ce asigură masaj oscilatoriu profund cu penetrare optimă la nivelul țesuturilor, care pe lângă beneficiile sale antialgice și de tonifiere musculară, mai este utilizat pentru a reduce volumul grăsimii corporale nedorite și redistribuirea ei adecvată.
Are la baza principiul frecvențelor joase pulsatile, în câmp electric intermitent care se generează între mâna kinetoterapeutului (sau electrodul de aplicare) și corpul clientului, aducând avantaje multiple. Ce înseamnă asta? În timpul aplicării procedurii poți simți o senzație plăcută de vibrare. Această senzație este dată de ridicarea și coborârea straturilor musculare, în ritm de 10 până la 200 de ori pe secundă, profunzimea de lucru în țesuturile corpului fiind de 8-12 cm.
Dintre avantajele aduse amintim: tonifierea musculaturii, îmbunătățirea elasticității pielii, scăderea aspectului inestetic al pielii (amelioarea “cojii de portocală”), redarea sănătății pielii, regenerarea rapidă a tegumentului, stimularea vindecării țesuturilor, ameliorarea inflamației, pregătirea organismului pentru liposucție, refacerea adecvată a țesuturilor post liposucție/ scădere ponderală accentuată/ sarcină, ameliorarea sindromului vasculotrofic secundar intervențiilor chirurgicale, ameliorarea aspectului cicatricilor postoperatorii alături de alte intervenții fizicale, îmbunătățirea sănătății și a calității vieții.
Cu toții știm că asociat unei musculaturi flasce, se poate asocia și o disfuncție a sistemului limfatic. Principala cauză a disfuncției sistemului limfatic o reprezintă lipsa mișcării, lipsa tonusului muscular care să ajute pompă veno-limfatica să funcționeze adecvat, absența unei hidratări optime zilnice, o alimentație necorespunzătoare și prezența depunerilor adipoase. Pentru a pune în activitate pompa limfatică, utilizăm drenajul limfatic efectuat mecanic cu aparatul Lymphastim. Pe lângă ameliorarea aspectului pielii, stimularea circulației, resorbția edemelor, reducerea retenției de apă, drenajul limfatic mai are rolul de a detoxifia organismul.
Și că tot vorbeam de mămici și sarcină, avem soluția pentru “problemele” asociate perioadei sarcinii: taping-ul. Această presupune lipirea unor benzi terapeutice adezive, special create, la nivelul adomenului, de-a lungul unor linii de forță pentru a susține greutatea sarcinii pe termen scurt, a elimina durerile lombare, a permite relaxarea de scurtă durata a musculaturii și a ameliora tensiunea de la nivelului peretelui abdominal. În plus, elasticitatea pielii poate fi îmbunătățită, iar edemele membrelor inferioare pot fi reduse. Un alt beneficiu este prevenția herniei ombilicale, protruzia ombilicală (a buricului) fiind deseori o regulă în sarcina.
Procedura poate fi folosită atât în primele luni ale sarcinii, dar frecvent este solicitată și folosită în lunile avansate ale sarcinii. Nu implică reacții adverse, totuși, este testată toleranță la adeziv pe o porțiune mică a antebrațului înainte de aplicarea benzilor terapeutice. După aplicare, benzile pot fi menținute câteva zile chiar dacă sunt udate în timpul dușului și se pot îndepărta la domiciliu într-un mod simplu. Tipul de bandă terapeutică va fi ales în funcție de nevoile fiecărei viitoare mămici.
Programele noastre pot fi utilizate pentru tonifierea întregii musculaturi a corpului, nu doar a peretelul abdominal.
Te așteptăm în centrul nostru pentru a identifica împreună care sunt programele de kinetoterapie adecvate organismului tău și ce alte metode complementare putem utiliza pentru redarea sănătății și frumuseții tale!