Ai slăbit și ai ajuns la greutatea dorită. Ce urmează?
Pentru mulți, recuperarea kilogramelor pe care tocmai le-au dat jos (uneori și altele în plus). Menținerea siluetei este o provocare poate mai mare decât slăbitul în sine.
De ce te îngrași după ce slăbești
Multe persoane care vor să slăbească se concentrează exclusiv pe dietă și pe efectele ei imediate, uitând că este dificil să menții un regim foarte strict toată viața. O abordare pe termen lung este de preferat, deoarece permite mai multă flexibilitate în alimentație și previne reacumularea kilogramelor.
Dietele restrictive, cu un deficit caloric exagerat sau care elimină anumite grupe de alimente îți pot da peste cap metabolismul și hormonii care controlează foamea, iar acești factori contribuie ulterior la îngrășat.
În loc de voință, bazează-te pe obiceiurile bune pe care le poți introduce în activitatea ta de zi cu zi, pentru a-ți schimba stilul de viață. Practic, slăbitul eficient înseamnă să înlocuiești vechile obiceiuri de alimentație cu unele noi, sănătoase și să faci alegeri mai bune când vine vorba de ce mănânci.
Câteva recomandări pentru a nu pune la loc kilogramele slăbite:
Nu îți propune să ai o alimentație “perfectă”
Renunță la așteptarea de a face întotdeauna alegeri alimentare perfecte și acceptă că vor fi și momente în care lipsa mișcării sau poftele își vor spune cuvântul. Însă contează ce alegeri faci în majoritatea timpului. Faptul că într-o zi ai mâncat mai mult de o prăjitură sau că ai scăpat la o pizza nu înseamnă că trebuie să renunți la obiectivul de a avea o greutate sănătoasă. O zi în care ai mâncat prea mult nu te va îngrășa peste noapte cu 10 kg, dacă revii repede la acele obiceiuri alimentare bune.
Consumă proteine la fiecare masă
Proteinele contribuie la reglarea apetitului, te ajută să te saturi mai repede și mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. Alege proteine de calitate (pește, carne, produse lactate, leguminoase) și include-le în alimentație la fiecare masă.
Include activitatea fizică în stilul tău de viață
Știi deja cât de importantă este mișcarea pentru sănătate. Pe lângă energie și o stare de spirit mai bună, activitatea fizică te ajută și să-ți menții greutatea, așa că urcă scările cât mai des, mergi pe jos și fă exerciții ușoare sau practică sport de câteva ori pe săptămână.
Monitorizează-ți greutatea
Nu trebuie să te cântărești zilnic, însă e bine ca periodic să vezi cum stai cu greutatea, pentru a putea lua măsuri imediat și a nu lăsa kilogramele să se adune.
Odihnește-te
Somnul insuficient creează dezechilibre în corp, astfel că va crește secreția de grelină, hormonul foamei, și va scădea cel de leptină, hormon care controlează apetitul. În plus, mulți oameni apelează la mâncare pentru a face față oboselii. Ca să te odihnești mai bine, păstrează un program de somn regulat, evită ecranele luminoase înainte de culcare și fă din dormitor un loc cât se poate de relaxant.
Fă o trecere lentă spre alimentația obișnuită
Dacă după ce ai slăbit revii la vechile obiceiuri alimentare, foarte probabil te vei îngrășa la loc. Crește treptat numărul caloriilor consumate și transformă alegerile alimentare sănătoase într-un reflex.
Ține sub control stresul
Când mănânci pentru a-ți potoli emoțiile și nu foamea, te poți îngrășa foarte ușor. Fii atent la semnalele corpului și învață să faci diferența între foamea reală și mâncatul pe fond emoțional, cauzat de stres sau plictiseală. Găsește o modalitate de a hrăni emoția respectivă cu altceva decât cu mâncare. Un terapeut te poate ajuta să-ți îmbunătățești relația cu mâncarea.
Mănâncă încet și conștient
Alocă timp suficient meselor și fii atent la ce mănânci: gusturi, culori, texturi, mirosuri etc. Lasă telefonul deoparte, bucură-te de ce ai în farfurie, mestecă bine și oprește-te din când în când. Astfel, te vei sătura cu o cantitate mai mică de mâncare.
Fii flexibil
Eliminarea completă a anumitor alimente care îți plac crește riscul de a le consuma în exces la un moment dat. Cu cât îți interzici mai mult ceva, cu atât poftești mai mult. În loc să zici că nu te mai atingi de gogoși în viața ta, permite-ți din când în când să savurezi o porție și să te bucuri de gustul lor. O alimentație sănătoasă nu exclude deliciile… calorice, atât timp cât nu le transformi într-un obicei zilnic.
Apelează la un specialist
Un nutriționist te poate susține să adopți obiceiuri alimentare sănătoase și să-ți menții greutatea dorită pe termen lung. Te așteptăm la Superfit să spui “adio” kilogramelor în plus!