Ce beneficii are sucul de merișoare pentru sănătate?

Ce beneficii are sucul de merișoare pentru sănătate?

Anumite cercetări arată că sucul de merișoare poate preveni infecțiile, poate întârzia anumite boli cronice și chiar reduce efecte acel acestora. De asemenea, sucul de merișoare poate întârzia deteriorarea organismului la vârste înaintate. Pentru oamenii sănătoși, sucul de merișoare este sigur. Fiind ușor acid, sucul de merișoare poate provoca reflux gastric iar unii consideră că acest suc lasă un gust neplăcut în gură sau că irită temporar gingiile și buzele.

Chiar dacă cercetările privind beneficiile sucului de merișoare sunt preliminare, efectele antioxidante și antibacteriene sunt promițătoare.

În general, fructele și sucul de merișoare pot fi introduse în orice diete iar beneficiile sunt multiple pentru: cancer, diabet, boli de inimă, sistemul digestiv, tractul urinar.

Anumite substanțe din sucul de merișor sunt antioxidanți sau compuși ce pot lupta împotriva radicalilor liberi nocivi iar prezența antioxidanților înseamnă că merișoarele ar putea ajuta la deteriorarea țesuturilor pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Un studiu din 2011 arăta că substanțele din merișoare aveau o activitate antioxidantă mai bună cu cât PH-ul lor era mai scăzut. Tot acest studiu a concluzionat faptul că boabele au avut proprietăți antioxidante mai puternice decât sucul.

Sănătatea inimii

Bogate în substanțe chimice numite polifenoli, merișoarele pot avea beneficii importante asupra sănătății inimii. Anumite cercetări efectuate pe femele cu sindrom metabolic au arătat că sucul de merișoare a dus la creșterea antioxidanților din plasmă. De asemenea, s-a constatat că persoanele care au băut suc de merișoare aveau LDL (colesterol „rău”) mai scăzut. Un alt studiu efectuat în urmă cu câțiva ani a arătat că sucul de merișoare poate îmbunătăți sănătatea persoanelor care suferă de boală coronariană.

De altfel, un studiu din 2013 arată că un consum zilnic de merișoare reduce colesterolul total și chiar sugerează că pot fi suplimente alimentare după menopauză deoarece riscul de a dezvolta probleme cardiace este mai mare după menopauză.

Tratarea sau prevenirea infecțiilor tractului urinar

Un studiu realizat în 2017 de Frontiers in Microbiology a arătat că sucul de merișoare reduce incidența infecțiilor tractului urinar la șoareci, acest lucru datorându-se proprietăților antibacteriene ce reduc colonizarea E.coli în vezica urinară. Potrivit specialiștilor, E.coli este cauza majorității infecțiilor tractului urinar.

Efecte la nivelul aparatului digestiv

Potrivit unor studii publicate în acest an, în The Journal of Science of Food and Agriculture, produsele fitochimice conținute de merișoare joacă un rol important în sănătatea aparatului digestiv. Cercetările au relevat faptul că inhibarea producerii bacteriei Helicobacter pylori în stomac ajută la menținerea sănătății aparatului digestiv.

Prevenirea infecțiilor

Studiile sugerează că merișoarele pot inhiba creșterea microbilor bacterieni iar anumite substanțe conținute de aceste fructe pot lupta împotriva virușilor și a bacteriilor.

Un studiu din 2011 a arătat că merișoarele au inhibat creșterea a șapte microbi bacterieni, însă nu a evaluat dacă aceste efecte ar putea fi posibile și asupra organismului uman.

Autorii studiului spun că sunt necesare mai multe cercetări și susțin că merișoarele ar putea reprezenta o metodă utilă de tratare sau de prevenire a bolilor provocate de alimentație necorespunzătoare.

Efecte secundare ale sucului de merișoare

Unele cercetări au descoperit că sucul de merișoare poate interacționa cu anumite medicamente. Una dintre preocupări este aceea că merișoarele pot intensifica efectele unui diluant sanguin, warfarina. Cunoscută sub denumire științifică de 4-hidroxicumarină, warfarina este o substanță medicamentoasă cu efect anticoagulant care este utilizată pentru prevenirea trombozei și tromboemboliei.

Alte cercetări preliminare au sugerat posibilitatea interacțiunilor dintre merișoare și: amoxicilină, ciclosporină, diclofenac, flurbiprofen, cefaclor, midazolam, tizanidină.  Persoanele care iau aceste medicamente sau orice alte medicamente ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma suc de merișoare. Poate fi necesară monitorizarea dozelor și efectele asupra medicamentelor, în locul evitării în totalitate a sucului de merișoare.

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe