Taurina – ce este și cum te poate ajuta

Taurina – ce este și cum te poate ajuta

Taurina se obține din taur? Îți dă puterea unui taur? Sau ce e cu această substanță care pare nelipsită din băuturile energizante și este asociată cu vigoarea și forța?

Ca să nu te mai ținem în suspans, o să-ți spunem direct că taurina nu este extrasă din taur, ci numele i se trage de la identificarea sa științifică: această substanță a fost izolată pentru prima dată din bila de bovină, în anii 1800. 

De fapt, taurina este un aminoacid sintetizat chiar de organismul uman și concentrat mai ales în creier, ochi, inimă și mușchi. Se găsește și în unele alimente, ca de exemplu carne, fructe de mare și lactate. Unele băuturi energizante conțin, alături de cofeină, taurină, însă de obicei este o formă sintetică, nu de origine animală. Ca reper, 250 ml de băutură energizantă conțin 1g de taurină, în timp ce o persoană cu o greutate de 70 kg are în mod normal aprox. 70g de taurină distribuită în corp, adică de 70 de ori mai mult.

Taurina este implicată în mai multe procese din organismul uman și contribuie la:

  • menținerea echilibrului electrolitic în celule
  • formarea sărurilor biliare, care joacă un rol important în digestie
  • reglarea nivelului de minerale (în special calciu) din celule
  • susținerea funcționării sistemului nervos central 
  • protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ
  • menținerea sănătății sistemului imunitar 

Cu toate acestea, taurina nu este un aminoacid esențial, ci devine important pentru corp doar în perioadele mai solicitante, în caz de stres sau boală.

Este puțin probabil ca un adult sănătos să aibă deficit de taurină, deoarece aceasta poate fi obținută de organism din alți aminoacizi, la nivelul ficatului. Doar nou-născuții și copiii foarte mici nu pot produce taurină la fel de bine ca adulții, ci depind de cea din laptele matern sau din formula de lapte.

Dar atunci de ce există suplimente nutritive cu taurină?

Datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii și a rolului său în producția de energie, taurina a fost studiată pentru a vedea dacă poate ajuta la gestionarea unor afecțiuni și la îmbunătățirea performanței fizice în context sportiv.

Unele studii au arătat că taurina poate susține performanța sportivă datorită capacității sale de a îmbunătăți contracțiile la nivelul mușchilor și de a întârzia oboseala musculară. Mai exact, cercetările au constatat că stimulează absorbția de oxigen de către organism și contribuie la reducerea leziunilor musculare, în cazul exercițiilor de forță. De asemenea, timpul de recuperare, forța și puterea au fost îmbunătățite. 

Diferite doze de taurină pot crește metabolismul lipidelor, adică arderea grăsimilor în timpul efortului fizic.

Beneficiile taurinei pot varia în funcție de tipul de efort fizic, de cantitate și de persoană, fiind nevoie de cercetări suplimentare pentru a clarifica efectele sale asupra performanței.

Un alt studiu a concluzionat că suplimentarea cu taurină a avut efecte pozitive asupra mai multor factori legați de sindromul metabolic, o serie de factori care cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare și diabet tip 2. 

Suplimentarea cu taurină ar putea fi o opțiune terapeutică pentru îmbunătățirea gestionării glicemiei la persoanele cu diabet. Taurina ar putea avea efecte protectoare și împotriva complicațiilor legate de diabet, cum ar fi afectarea nervilor, a rinichilor și bolile de inimă, dar este nevoie de mai multe studii în acest sens, în special pe subiecți umani.

Alte studii sugerează că suplimentarea cu taurină poate ajuta la scăderea colesterolului, la reducerea hipertensiunii arteriale și poate proteja împotriva bolilor de inimă. De asemenea, aceasta ar putea îmbunătăți funcționarea inimii la persoanele cu afecțiuni cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă. În unele state, taurina se folosește pentru tratamentul insuficienței cardiace congestive. Totuși, rolul său în reducerea riscului cardiovascular necesită cercetări suplimentare, inclusiv studii clinice la scară largă.

Merită să iei suplimente cu taurină?

Suplimentarea cu taurină poate fi de folos în cazul sportivilor care desfășoară eforturi de mare intensitate și pe durată lungă, contribuind la întârzierea instalării oboselii și la îmbunătățirea performanțelor fizice. Dacă iei în calcul suplimentele cu taurină pentru efectele benefice asupra sistemului cardiovascular, adresează-te mai bine unui medic pentru a găsi opțiunea potrivită ție.


Surse: healthline.com, nutritiesportiva.ro, frontiersin.org, jissn.biomedcentral.com, nature.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, pmc.ncbi.nlm.nih.gov 2

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe