Strategii pentru a încetini îmbătrânirea. Cum să ai grijă de interior și exterior

Strategii pentru a încetini îmbătrânirea. Cum să ai grijă de interior și exterior

“Asta e vârsta ta? Dar pari mult mai tânăr(ă)!!”

Ai primit și tu vreodată acest compliment? 

Două persoane de aceeași vârstă pot arăta și se pot simți foarte diferit, de la aspecte precum sănătatea pielii și a părului, musculatura, rezistența la boli, dar și pofta de viață sau energia. Sau, cum se mai zice, vârsta din buletin (vârsta cronologică) e diferită de vârsta biologică, adică funcționarea propriu-zisă a organismului. La fel ca o mașină întreținută cu atenție, care merge pe carburant de calitate, corpul uman poate fi într-o formă bună chiar și cu trecerea anilor.

Ce facem cu vârsta biologică?

Vârsta biologică se referă la cât de bine funcționează celulele, țesuturile și organele. Astfel, persoanele sănătoase, active și în formă pot avea o vârstă biologică mai scăzută față de cea cronologică sau convențională, care numără obiectiv anii de când te-ai născut. 

Fie că ne place, fie că nu, mare parte din procesul îmbătrânirii este influențat de genetică – factor pe care nu avem cum să controlăm. Moștenirea genetică are un cuvânt de spus și în cazul vârstei biologice, însă nu e totul pierdut! Îmbătrânirea este influențată și de elemente cu care putem jongla.

Despre ele vom vorbi în cele ce urmează. Am pregătit o serie de recomandări care să te ajute să câștigi vârsta biologică în favoarea ta, chiar dacă vârsta cronologică merge înainte cu rigoare. 

Nu îți promitem “tinerețe fără bătrânețe”, ci doar îți vom prezenta câteva elemente pe care le poți integra în viața ta de zi cu zi, astfel încât articulațiile, mușchii, dinții și oasele să fie sănătoase și puternice cât mai mult timp. În acest fel te vei bucura de sănătate la interior și la exterior, fără să apelezi neapărat la proceduri cosmetice sau operații estetice costisitoare.

Fă din mișcare o obișnuință

Un stil de viață activ face bine nu doar la siluetă, ci și pentru mușchi, articulații și oase. Odată cu îmbătrânirea, țesutul osos suferă modificări semnificative la compoziție, structură și metabolism, care pot duce la osteoporoză. Osteoporoza este cea mai răspândită afecțiune osoasă, caracterizată prin fragilizarea treptată a osului și un risc crescut de fracturi. 

Deși această boală este asociată cu îmbătrânirea și menopauza la femei, se pare că unii factori de predispoziție apar încă din copilărie și adolescență. Totuși, nici după 40 de ani nu este târziu să intervenim. Exerciții fizice moderate au un efect anti-îmbătrânire indiferent de vârstă și pot influența sănătatea oaselor și a mușchilor prin păstrarea masei și a rezistenței osoase, prevenind moartea celulelor osoase.

Mai multe studii au arătat că exercițiile cu greutăți pot încetini pierderea masei osoase sau chiar pot stimulare dezvoltarea acesteia. Activitățile care creează stres asupra oaselor, cum ar fi antrenamentele de forță, stimulează depozitele suplimentare de calciu și pun în acțiune celulele care formează oasele. Rezultă oase mai puternice și mai dense. Chiar și exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea, pot ajuta oasele, însă beneficiile vor fi doar la nivelul structurilor asupra cărora se creează stres – în acest caz, al oaselor din partea inferioară a corpului, inclusiv șoldurile. Astfel, un program complet de antrenament de forță, care lucrează grupele majore de mușchi, poate susține sănătatea tuturor oaselor. 

Nu fuma și redu consumul de alcool

Fumatul pe termen lung îmbătrânește mai repede pielea, dar poate cauza și o reducere a densității osoase, alături de deteriorarea plămânilor și alte probleme serioase de sănătate, care scurtează durata de viață. Partea bună este că dacă te lași de fumat, unele efecte nocive ale tutunului sunt reversibile, inclusiv în ceea ce privește vârsta biologică.

Consumul foarte mare de alcool, în mod regulat, are consecințe grave asupra sănătății pe termen lung, afectând mușchii, oasele, dar și pielea. Alcoolul în exces poate interfera cu absorbția de calciu și vitamina D de către organism. 

Odihnește-te suficient

Odihna insuficientă, fie că vorbim de prea puține ore dormite sau somn neodihnitor, impactează negativ sănătatea, longevitatea și procesul de îmbătrânire. Dacă dormi bine și suficient, organismul se reface mai ușor. Poți să încerci să-ți îmbunătățești calitatea somnului făcând mici schimbări în rutina de seară, cum ar fi să te culci mai devreme, să eviți să stai în fața ecranelor cu 1-2 ore înainte, să iei o cină ușoară și să-ți asiguri un mediu liniștitor, potrivit odihnei. În cazul în care ai constant probleme cu somnul și ești mereu obosit, adresează-te medicului. 

Expune-te la soare cu precauție

Soarele este deopotrivă prieten și inamic: expunerea la lumina solară este necesară pentru producerea vitaminei D, dar în același timp poate îmbătrâni prematur pielea. Protejează-ți pielea cu o cremă de protecția solară în fiecare zi, nu doar vara, poartă ochelari de soare când lumina este puternică, hidratează-ți pielea și ai grijă ce produse îți pui pe față și pe corp: apelează la dermatolog pentru a primi tratamente sau soluții potrivite. 

Acordă atenție prevenției

Mergi periodic la controale medicale și nu amâna consultarea unui doctor când ai probleme de sănătate, în special cele care durează de mai mult timp sau revin mereu. Altfel, acestea se pot agrava în timp, iar tratamentele vor fi mai costisitoare, vor dura mai mult timp și s-ar putea să fie și mai neplăcute. 

Gestionează-ți stresul

Dacă este o constantă în viața cotidiană, stresul fizic și psihologic îmbătrânește foarte mult o persoană. Partea bună este că limitarea sau gestionarea mai atentă a factorilor de stres va avea un efect pozitiv destul de rapid asupra calității vieții, dar și a sănătății organismului. Sigur, nu putem să eliminăm tot ce ne stresează, însă putem să ne alocăm momente zilnice de relaxare, să învățăm să lucrăm cu emoțiile noastre sau să apelăm la un psihoterapeut.

Redu expunerea la poluare

Mediul în care locuiești, muncești și petreci mare parte din timp contribuie și el, în mod indirect, la vârsta biologică și la cum îmbătrânești, prin nivelul de poluare al aerului și al expunerii la contaminanți sau substanțe periculoase. S-ar putea să nu ai cum să eviți sau să reduci expunerea la acești factori de mediu, însă alte schimbări sănătoase, ca de exemplu odihna și renunțarea la fumat, pot contrabalansa îmbătrânirea cauzată de poluare.

Dacă ești expus la materiale sau condiții periculoase la locul de muncă, asigură-te că respecți toate procedurile de siguranță.

Ai grijă la ce pui în farfurie

O alimentație bogată în substanțe nutritive (vitamine, minerale) poate contribui la reducerea vârstei biologice. Cum arată o astfel de alimentație “ideală”? Nu există o singură dietă care să funcționeze pentru toată lumea, dar studiile au subliniat câteva elemente de luat în calcul pentru un regim alimentar blând cu înaintarea în vârstă: alimentația bazată pe plante și vegetale, cu un număr mai redus de calorii (însă fără exagerare sau înfometare), bogată în pește sau care urmează principiile dietei mediteraneene. Adresează-te unui nutriționist dacă vrei să faci o schimbare majoră în alimentația ta, pentru a vedea dacă îți este potrivită, în funcție de istoricul medical, eventuale tratamente și stilul de viață.

Printre nutrienții care nu ar trebui să lipsească din alimentație, dacă vrei să ai o piele frumoasă, oase și dinți puternici, masă musculară și articulații sănătoase, se numără vitamina D, colagen, calciu, magneziu, vitamina K, proteine.

În concluzie, deși nu avem cum să dăm ceasul biologic înapoi, pentru ca organismul să funcționeze excelent pentru totdeauna, putem să-l ajutăm să-și facă treaba cât mai bine, ca să arătăm și să ne simțim în formă.

Tu îți arăți vârsta reală?


Surse: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, health.harvard.edu, pmc.ncbi.nlm.nih.gov 2, aad.org, health.qld.gov.au

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe