Ce se întâmplă dacă mănânci doar o masă pe zi

Ce se întâmplă dacă mănânci doar o masă pe zi

„Vreau să slăbesc fără să mă complic, așa că o să mănânc doar o dată pe zi.” 

Numele spune totul. Dieta cu o masă pe zi presupune să mănânci o singură dată pe zi, de obicei cu scopul de a pierde kilograme. Este un tip de post intermitent, dar mai drastic, deoarece față de alte modele de mâncat în anumite intervale de timp (ferestre de 8 sau 10 ore), în această dietă caloriile consumate sunt restrânse la aproximativ o singură oră. 

Funcționează această dietă dacă vrei să slăbești? Te ajută să-ți îmbunătățești starea de sănătate? Hai să vedem!

La un calcul simplu, dacă mănânci o singură masă pe zi în loc de trei, cât e varianta standard, vei reduce sine caloriile și vei fi în deficit, deci vei slăbi destul de rapid. Se presupune că automat vei mânca la o masă pe zi mai puțin decât la trei mese pe zi. Nu va fi nevoie să te preocupi de numărat calorii sau de planificarea meselor și nu există alimente excluse sau restricționate. 

Studiile despre postul intermitent au arătat că nu pare a fi mai eficient pentru slăbit în comparație cu metodele tradiționale de restricție calorică, adică prin reducerea aportului de calorii la fiecare masă. 

Deși unele cercetări au indicat că există beneficii pentru sănătate ale postului intermitent și ale restricției calorice (reducerea riscului de boli cardiovasculare, a glicemiei și a inflamației), totuși o reducere prea mare a caloriilor consumate (ca în cazul unei singure mese pe zi) poate face mai mult rău decât bine. 

Din cauza restricției calorice severe, pe lângă grăsime va scădea rapid și masa musculară. Pierderea de masă musculară este asociată cu un risc crescut de boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau dislipidemia. 

O cercetare a concluzionat că a consuma o singură masă foarte mare pe zi (fără restricție calorică) poate crește glicemia, poate întârzia răspunsul organismului la insulină și poate mări nivelurile de grelină – hormonul care stimulează pofta de mâncare, în comparație cu consumul a trei mese pe zi.

Dieta cu o masă pe zi este restrictivă și dificil de respectat pe termen lung. 

Să mănânci o singură masă pe zi poate avea efecte adverse precum: greață, amețeală, iritabilitate, oboseală, dificultate de concentrare sau lipsă de energie. Și, bineînțeles, foame. Sigur, e normal să ți se facă foame înaintea unei mese, dar dacă mănânci doar o dată pe zi, foarte probabil foamea va fi una exagerată. Rezultatul? Mănânci foarte mult, fără să mesteci bine alimentele și poate chiar fără să te uiți CE mănânci. 

În ideea că “oricum mănânc o dată pe zi, deci mănânc tot ce vreau”, ar putea exista tentația de a alege alimente foarte bogate în calorii, dar și sare, zahăr și grăsimi, cum ar fi fast-food, semi-preparate sau dulciuri. Deși aceste alimente pot face parte dintr-un stil de viață sănătos dacă sunt consumate cu măsură, ocazional, în cazul în care “uiți” să adaugi în meniu și alimente nutritive, riști să nu-ți asiguri necesarul de vitamine, minerale și fibre.

La fel ca postul intermitent, dieta cu o masă pe zi nu este potrivită pentru femeile însărcinate sau care alăptează, pentru copii, bătrâni, persoane cu tulburări alimentare (anorexie, bulimie), diabetici, sportivi etc. Mai mult, limitarea mâncatului la o masă pe zi poate stimula o alimentație dezordonată sau dezvoltarea în timp a unei tulburări de alimentație.

Acest stil alimentar va fi o provocare în special în vacanțe, când vrei să te bucuri de prânzul cu colegii și de cina în familie sau dacă trebuie să iei medicamente cu alimente, de mai multe ori pe zi. 

Însă principala problemă a acestei diete este că după ce nu o mai ții și revii la programul anterior de alimentație, vor reveni și kilogramele. În lipsa schimbării obiceiurilor alimentare pe termen lung, efectele nu se vor menține, deoarece va dispărea deficitul caloric forțat de acea singură masă pe zi.

Concluzii

În cazul dietei cu o singură masă pe zi, putem spune că riscurile sunt mai mari decât beneficiile, inclusiv când vine vorba de slăbit. Chiar dacă poate fi o soluție pentru unele zile mai ocupate, este departe de a fi un stil alimentar sănătos pentru mult timp.

Un plan alimentar cu trei mese pe zi (cu sau fără gustări) este o alegere mai bună dacă vrei să slăbești și să ai suficientă energie, fără să-ți faci viața un chin. În cazul în care vrei să încerci postul intermitent, limitează-ți treptat fereastra de mâncat și testează diferite variante pentru a găsi intervalul orar potrivit stilului tău de viață. Nu te arunca din prima la o singură masă pe zi.

În loc să adopți diete-șoc care sună interesant, dar pe care nu le poți ține mai mult de o săptămână pentru că ți se face foame, învață să mănânci și să slăbești sănătos urmând un curs de nutriție

Dacă simți că ai nevoie de îndrumare pas cu pas, te așteptăm la Centrul Superfit la consultanță nutrițională cu un medic nutriționist. Sesiunile de nutriție, inclusiv pentru slăbire, sunt disponibile și online, de la distanță. Fă-ți o programare și înlocuiește dietele fade cu un plan alimentar echilibrat și gustos!


Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, frontiersin.org, webmd.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe