Înghețata și slăbitul

Înghețata și slăbitul

Înghețata este ispita răcoritoare a verii și unul dintre cele mai apreciate dulciuri, mai ales că a devenit disponibile în sute de gusturi, care mai de care mai neobișnuite. Pe lângă foarte cunoscutele ciocolată, căpșuni și vanilie, mai există și arome inedite de lavandă, bere sau chiar colivă.

Multă lume spune că înghețata “topește” cu succes încercările de a slăbi, fiind irezistibilă în sezonul cald (și nu numai).

Poți să mănânci înghețată și să slăbești?

Este înghețata o sabotoare a dietelor sau doar un dulce nevinovat? Hai să vedem cum putem împăca și pofta de înghețată, și dieta!

Înghețata – origini

Plăcerea pentru deserturile reci nu este de ieri, de alaltăieri. Se pare că înghețata își are originile acum peste 2000 de ani, existând indicii că deserturi cu gheață ar fi fost savurate sub diferite forme în China, Persia și Roma antică. Pentru că i-au prins gustul, oamenii au dezvoltat diferite metode de preparare și depozitare a înghețatei, astfel încât să se poată bucura de acest dulce extravagant chiar și înainte de apariția congelatoarelor. Ulterior, când această problemă a distribuției la rece a fost rezolvată, înghețata a ajuns la și mai mulți amatori de dulciuri, astfel că acum congelatoarele multora dintre noi adăpostesc caserole uriașe de înghețată. 

Înghețată la dietă

Înainte de a începe discuția despre înghețată și slăbit, e important de spus că valorile nutriționale ale înghețatei, caloriile și macronutrienții diferă foarte mult de la un sortiment la altul. 

În general, înghețata este făcută din lapte, zahăr, uneori ouă, fructe, cacao, vanilie sau nuci, în funcție de tip. Pe lângă acestea, se adaugă ingrediente care îi prelungesc termenul de valabilitate sau îi intensifică gustul, precum arome, uleiuri vegetale, coloranţi, emulsionanţi, stabilizatori, sirop de glucoză etc.

Înghețata italiană, gelato, se deosebește de cea clasică prin faptul că are un conținut mai scăzut de grăsime și de obicei mai mult lapte, fiind mai densă.

Datorită laptelui din compoziție, înghețata poate fi o sursă de calciu și fosfor, minerale importante pentru sănătatea oaselor și funcționarea mușchilor, însă nu te baza pe ea ca să-ți asiguri doza zilnică necesară din acești nutrienți. 

Chiar și înghețata realizată din ingrediente de calitate poate avea un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și calorii. Dacă este și foarte gustoasă, s-ar putea să fie greu să te oprești la o porție, ceea ce se va traduce într-un aport caloric semnificativ pentru un desert. 

Înghețata poate ajunge la 200-400 kcal/ 100 g sau chiar mai mult. În funcție de mărime și sortiment, o porție de înghețată poate avea 90-300 kcal, dar există și branduri la care numărul de calorii sare de 400-500 kcal per porție. Atenție la înghețatele care abundă în frișcă, siropuri și toppinguri, deoarece pot fi foarte “generoase” la capitolul calorii și zahăr. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul adăugat să nu depășească 10% din consumul caloric zilnic, adică 50 g la 2000 kcal, în cazul unui adult. 

Eticheta cu ingrediente rămâne cel mai bun indicator al valorilor nutriționale ale înghețatei. Nu te lua doar după reclama de pe ambalaj, ci mai bine citește eticheta. Dacă vrei să slăbești, asigură-te că porția pe care o mănânci se încadrează în planul tău de deficit caloric.

Dacă ți-ai luat o cantitate mai mare de înghețată pentru acasă, nu te așeza cu întreaga caserolă la film, pentru că s-ar putea să o topești pe toată, ci pune-ți o porție într-un bol. Sau cumpără-ți o singură porție, adică o înghețată la con sau pe băț.

Noi îți recomandăm să alegi o înghețată care conține mai puține ingrediente și de preferat simple, adică lapte, cacao, fructe, vanilie, ouă etc.

O idee pentru a te bucura de o înghețată mai slabă caloric este să o prepari tu acasă, din puține ingrediente, ca de exemplu din bucăți de banane congelate amestecate cu fructe de pădure, cu cacao sau cu lapte, date la robotul de bucătărie. Nu este tocmai o înghețată în sensul clasic al cuvântului, ci mai degrabă un desert rece, dar s-ar putea să ai o surpriză plăcută la capitolul gust.

Înghețata fără zahăr

Deși înghețata fără zahăr sau înghețata cu conținut redus de grăsimi este promovată adesea ca fiind o alternativă sănătoasă, ea poate avea cam același număr de calorii ca o înghețată obișnuită. În plus, dacă are îndulcitori hipocalorici, poate provoca balonare sau alte neplăceri digestive, mai ales consumată în cantitate mare. Și mai este un aspect: dacă ai în minte că înghețata fără zahăr este „mai sănătoasă”, ar putea exista tentația să uiți să te mai oprești, ceea ce va face numărul de calorii să crească. Dacă vrei să slăbești, acest lucru nu te ajută.

Concluzia

Înghețata poate fi fără probleme un răsfăț ocazional, însă atenție la cantitate. O cupă de înghețată mâncată ocazional nu-ți va da dieta peste cap, însă ai grijă să rămâi per total în deficit caloric, dacă vrei să slăbești. Citește eticheta cu ingrediente și valorile nutriționale și, desigur, nu uita să savurezi înghețata. 


Surse: history.com, healthline.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe