Merită să bei suc de noni?

Merită să bei suc de noni?

„Bea suc de noni! Face minuni pentru sănătate, trebuie neapărat să-l încerci!”

Poate ai văzut astfel de reclame și ți-au trezit curiozitatea. E chiar așa bun sucul de noni? De fapt, ce este acest noni și de ce este așa de promovat?

Noni este fructul pomului Morinda citrifolia, care crește în Asia de Sud-Est, în special în Polinezia. Fructul are culoarea galbenă și se aseamănă ca mărime cu mango, însă gustul este amar, iar mirosul, nu foarte plăcut.

La fel ca multe alte sucuri de fructe exotice promovate intens în prezent, noni este cunoscut și folosit în medicina tradițională de populația polineziană de mii de ani, pentru a ameliora diferite probleme de sănătate. Pe lângă sucuri, noni este disponibil și în suplimente alimentare, sub formă de capsule, pastile și pulberi.

Suc de noni – conținut nutrițional

Sucul de noni este bogat în vitamina C și conține biotină, folat, magneziu, potasiu, calciu și vitamina E. Polifenolii din compoziția sa contribuie în mod semnificativ la beneficiile pentru sănătate, antioxidanții fiind cunoscuți pentru capacitatea de a reduce stresul oxidativ, având efecte de protecție împotriva unor afecțiuni precum cancer, boli cardiovasculare, diabet și boli neurodegenerative.

Conținutul nutrițional al sucului de noni variază foarte mult în funcție de brand, deoarece adesea acesta este amestecat cu alte sucuri de fructe mai dulci (struguri, afine) sau îndulcitori, pentru a-i masca gustul și mirosul deloc atractive.

Ce spun studiile despre sucul de noni

O parte din studiile care au analizat efectele sucului de noni asupra sănătății oamenilor sugerează că acesta poate oferi protecție împotriva deteriorării ADN-ului din cauza fumatului, împotriva creșterii lipidelor din sânge, precum și împotriva inflamației.

În plus, sucul de noni poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor, crește rezistența fizică și activitatea imunitară, poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale normale, a sănătății oaselor la femei și îmbunătăți sănătatea gingiilor.

Cercetările arată că sucul de noni are o activitate antioxidantă mai puternică în comparație cu celelalte sucuri de fructe care au servit ca placebo. Acest efect antioxidant și interacțiunea lui cu sistemul imunitar pot explica multe dintre beneficiile pentru sănătate ale sucului de noni.

În ceea ce privește efectele anti-cancer, acestea au fost evidențiate în studii pe animale; singur sau în combinație cu medicamente pentru chimioterapie, sucul de noni a crescut durata de supraviețuire a șoarecilor cu cancer pulmonar, probabil datorită impactului pozitiv asupra sistemului imunitar.

Sucul de noni poate fi de folos și sportivilor, ajutând la îmbunătățirea rezistenței și la întârzierea apariției oboselii în timpul efortului fizic, după cum a arătat un studiu efectuat pe alergători pe distanțe lungi.

O limitare a studiilor care au analizat această băutură este conținutul nutrițional foarte variabil al sucului de noni, din cauza zonei și condițiilor de cultivare a fructelor, precum și a ingredientelor adăugate de diferiți producători. În plus, deși sucul de noni este consumat de o perioadă lungă de timp, cercetările științifice pe acest produs sunt mai recente, încă reduse ca număr și calitate.

Merită să bei suc de noni?

Bogat în vitamine și minerale, sucul de noni are efecte antioxidante și poate contribui la o stare de sănătate bună, ca orice alt fruct. Însă nu va face minuni și nu te va vindeca de boli, așa că nu te baza strict pe această băutură dacă vrei să-ți schimbi în bine stilul de viață sau alimentația. În plus, nu este nici foarte ieftin. Ca alternativă, poți consuma fructe proaspete cât mai variate, de sezon, pentru a-ți asigura nutrienții necesari. Nu uaita de bazele nutriției sănătoase și asigură-te că le bifezi înainte să îți pui încrederea în sucuri „miraculoase”.


Surse: sciencedirect.com, healthline.com, medicalnewstoday.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe