Cum să ai grijă de sănătatea articulațiilor

Cum să ai grijă de sănătatea articulațiilor

„Mă dor încheieturile”. „Mi-au înțepenit articulațiile”. Multe persoane se plâng de dureri articulare, mai ales pe măsură ce înaintează în vârstă.

Folosim articulațiile zilnic, pentru a face activități de la cele mai simple până la unele complexe: îmbrăcat, spălat, gătit, mers, alergat etc. Nu e de mirare că uneori articulațiile dau semne de oboseală și au nevoie să intre în service pentru reparații.

Dacă vrei să scapi de durerile de articulații, să le ameliorezi sau să le previi, iată ce trebuie să știi despre aceste părți fascinante ale corpului omenesc!

Ce sunt articulațiile?

Articulațiile conectează oasele din corpul uman, ca un fel de balamale, oferind flexibilitate și libertate de mișcare. Oamenii au aproximativ 300 de articulații, răspândite în diferite părți ale scheletului: la umeri, șolduri, coate, genunchi, gât, gleznă etc. 

Există mai multe tipuri de articulații, în funcție de gradul de mobilitate: 

  • Articulațiile imobile (fibroase/ sinartoze) nu se mișcă. Oasele craniului sunt flexibile la naștere, dar ulterior se unesc și nu mai sunt mobile.
  • Articulațiile parțial mobile (cartilaginoase/ amfiartroze) se pot mișca puțin și au o oarecare flexibilitate. De exemplu, cele din coloana vertebrală.
  • Articulații mobile (sinoviale/ diartroze) se pot mișca foarte mult și sunt cel mai des întâlnite din corpul uman. De exemplu, coatele, umerii, genunchii și șoldurile. 

Articulațiile mobile sunt, la rândul lor, de mai multe feluri, după tipul de mișcare permisă: 

  • Articulație sferică – permite mișcarea în toate direcțiile (articulațiile din umeri, șold)
  • Articulaţie condiloidă – nu permite rotații (articulațiile degetelor, maxilarul).
  • Articulație pivot (rotativă) – permite o mișcare de rotație sau răsucire (articulațiile de la gât, antebraț)
  • Articulație de alunecare (plană) – permite o mișcare limitată, prin suprafețe netede care pot aluneca una peste alta (încheietura mâinii, glezne).
  • Articulație șelară – nu permite rotirea, ci doar mișcarea înainte și înapoi și dintr-o parte în alta (degetul mare de la mână).
  • Articulație balama – permite mișcarea într-un singur plan (flexie-extensie). Se întâlnește la cot sau genunchi.

Mișcarea în zona articulațiilor este posibilă prin colaborarea mai multor tipuri de țesuturi, care “asistă” oasele: 

  • ligamente (conectează oasele între ele)
  • tendoane (atașează mușchii de oase și controlează mișcările)
  • cartilaj (acoperă suprafața oaselor la articulații și reduce frecarea)
  • burse (pungi cu lichid aflate în interiorul articulației, care acționează ca niște pernuțe de protecție)
  • membrană sinovială (strat care căptușește articulația și produce lichid sinovial pentru a o lubrifia).

Principalele cauze ale durerii articulare

Acest mecanism eficient al articulațiilor se poate deteriora, îngreunând mișcările și provocând durere și inflamație, alături de rigiditate sau o senzație de căldură la nivel local. Pot apărea chiar dificultăți de deplasare, de desfășurare a activităților zilnice (îmbrăcat, spălat) sau de a desfășura muncă fizică. În anumite situații, disconfortul se poate agrava în diferite momente ale zilei, de exemplu dimineața, iar pe măsură ce te miști se ameliorează.

Printre articulațiile care sunt cel mai des afectate de dureri sunt cele de la coate, încheieturile mâinilor, umerii, partea inferioară a coloanei vertebrale, degetele de la mână, șoldurile, genunchii și gleznele. 

Durerea de articulații poate apărea din numeroase cauze, de la accidentări, lovituri și până la boli grave, făcându-și simțită prezența în mai multe feluri: 

  • Durerile articulare acute apar de obicei rapid și nu durează foarte mult, fiind cauzate de accidentări (entorse, întinderi), suprasolicitare, o infecție sau alte boli (gripa).
  • Durerile articulare cronice sunt cauzate de o boală reumatică, evoluează mai lent, provoacă probleme pe termen lung și implică ligamentele, tendoanele, oasele și mușchii. Exemple: artrită, gută, lupus etc.

Câteva dintre cel mai des întâlnite afecțiuni ale articulațiilor: 

Entorsa apare atunci când ligamentele din articulație se întind sau se rup, în urma unei mișcări bruște care suprasolicită zona, iar cel mai frecvent este afectată glezna. De cele mai multe ori, acțiuni simple precum repausul și aplicarea de gheață sunt suficiente pentru a ajuta entorsa să se vindece.  

Luxația (dislocarea) este un traumatism care presupune deplasarea poziției oaselor din articulație, astfel că poate produce imobilitate la nivelul zonei afectate. Poate afecta tendoanele, mușchii și ligamentele articulației.

Tendinita se referă la inflamația unui tendon. Tendoanele asigură legătura dintre os și mușchi, fiind structuri flexibile și rezistente. Când un tendon este suprasolicitat, supus constant presiunii și nu reușește să se refacă (cum se întâmplă la sportivi), zona devine inflamată și dureroasă, uneori rigidă. 

Bursita este o inflamație sau o iritație a unei burse și poate provoca disconfort/ durere la nivel local sau chiar limita gradul de mișcare a articulației.

Artrita se referă la o serie de boli care afectează articulațiile, ducând la inflamație, rigiditate și durere.

  • Osteoartrita apare des în cazul persoanelor de peste 40 de ani și progresează lent, afectând mâinile și încheietura lor, șoldurile sau genunchii. Cauza este deteriorarea cartilajului care servește drept amortizor pentru articulații. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019 aproximativ 528 de milioane de persoane din toată lumea sufereau de osteoartrită, în creștere cu 113% față de 1990. Cea mai afectată articulație este cea a genunchilor (365 milioane), apoi cea a șoldului și mâinii. 
  • Artrita reumatoidă afectează și slăbește articulațiile în timp. Ea provoacă durere, inflamație și acumulare de lichid în articulații, deoarece sistemul imunitar atacă membrana care căptușește articulațiile.
  • Artrita idiopatică juvenilă este o boală cronică de afectare a articulațiilor, întâlnită la copii, care înglobează o serie de afecțiuni, dintre care unele autoimune.

Alte cauze ale problemelor articulare: lupus, gută, condromalacie (deteriorarea cartilajului), osteoporoză, o infecție a oaselor sau articulației, boli infecțioase (oreion, gripă, hepatită), cancer etc.

Mergi la medic dacă observi că o articulație te doare sau e umflată fără vreun motiv anume sau dacă durerea nu dispare după câteva zile, iar zona este înroșită, sensibilă la atingere și caldă. Apelează neapărat la un doctor dacă ai suferit o accidentare serioasă, articulația pare deformată, este imobilă sau ai dureri foarte puternice.

În cazul unor unor dureri articulare uşoare sau a unui traumatism ușor, recent, te poate ajuta metoda P.R.I.C.E.:

    • Protecţie: Previno apariţia altor probleme prin protecţia zonei afectate şi a celei înconjurătoare, utilizând orteze, atele, taping, cârjă etc.
    • Repaus: Menajează pe cât posibil zona și evită mişcările care au dus la apariţia problemei sau mișcările dureroase.
    • Gheață (Ice): Aplică gheață înfășurată în material textil (nu direct pe piele), timp de 15-20 de minute, de 3-4 ori pe zi, în zona cu dureri. 
    • Compresie: Folosește sisteme de compresie sau bandaj elastic, pentru a asigura un suport suplimentar.
  • Ridicare (Elevation): Menține articulația ridicată, cu ajutorul unor perne, cât timp stai culcat. 

În alte situații, poate fi necesar sa aplici protocolul M.I.C.E., unde repausul este înlocuit cu mişcare sau exerciții specifice, la recomandarea unui medic specialist.

Cum să ai grijă de articulații

În unele cazuri, poți preveni problemele articulare prin măsuri simple: 

  • Fă mișcare. Activitatea fizică este, și în acest caz, o metodă excelentă de prevenție a problemelor articulare. Sportul ajută articulațiile și mușchii să fie puternici, stimulând mobilitatea și flexibilitatea. Nu uita de încălzire înainte de a face mișcare.
  • Menține o greutate sănătoasă. Obezitatea pune presiune suplimentară pe articulații, în special cele de la genunchi și șolduri, existând riscul de a apărea deteriorări din cauza kilogramelor în exces.
  • Nu fuma. Fumatul este legat de dureri de spate, de gât, artrită reumatoidă și osteoporoză, așa că renunțarea are multe beneficii pentru sănătate.
  • Mergi la medic înainte ca problema să se agraveze. Dacă practici sport în mod constant și au apărut dureri articulare care nu dispar după repaus sau apar periodic în același loc, apelează la un medic sportiv pentru a remedia problema din timp.
  • Pune în farfurie alimente benefice pentru sănătatea articulațiilor. Consumul de alimente care ajută la reducerea inflamației poate ameliora durerile articulare, pe lângă alte beneficii, ca îmbunătățirea sănătății inimii. Asigură-te că ai în farfurie fructe și legume (fructe de pădure, citrice, legume cu frunze verzi), grăsimi sănătoase (nuci, avocado, pește gras, ulei de măsline), proteine de calitate (pui, fasole, pește), cereale integrale (orez brun, quinoa, ovăz). Evită excesul de alimente bogate în sodiu, grăsimi trans și saturate, zahăr adăugat, carbohidrați rafinați și carne roșie. Dieta mediteraneană și dieta DASH par a fi cele mai bune regimuri alimentare pentru protecția și sănătatea articulațiilor.
  • Ia suplimente pentru articulații. Printre substanțele care ajută articulațiile se numără:
    • Glucozamină: contribuie la menținerea flexibilității și mobilității articulațiilor.
    • MSM (Metilsulfonilmetan): sursă naturală de sulf importantă pentru formarea de colagen și cartilaj.
    • Condroitină: sprijină mobilitatea și flexibilitatea.
    • Acid hialuronic: contribuie la lubrifierea și mobilitatea articulațiilor.
    • Vitamina C: necesară pentru formarea colagenului și sănătatea oaselor, cartilajelor și pielii.

Surse: niams.nih.gov, healthline.com 1, healthline.com 2, healthdirect.gov.au, medicalnewstoday.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe