Tot ce trebuie să știi despre sistemul limfatic și protecția sa

Tot ce trebuie să știi despre sistemul limfatic și protecția sa

Sub străzile pe care mergi zilnic se află un sistem complex de canalizare, unde se colectează și se evacuează apa folosită, pentru menținerea curățeniei. Ceva similar există și în corpul tău.

Deși nu foarte cunoscut, sistemul limfatic acționează ca un adevărat mecanism de purificare: ajută la eliminarea reziduurilor și sprijină funcționarea sistemului imunitar, curățând organismul de deșeuri nedorite.

Ce este sistemul limfatic

Sistemul limfatic constă într-o rețea de vase, organe și ganglioni care străbat țesuturile corpului, colectând și drenând excesul de fluide și alte materii, prin circulația limfei. Limfa este o materie lichidă pusă în mișcare prin contracțiile musculare, fiind prezentă în capilarele limfatice din majoritatea țesuturilor.

Doar câteva părți ale corpului, cum ar fi epiderma pielii, membranele mucoase, măduva osoasă și sistemul nervos central, sunt lipsite de capilare limfatice. Plămânii, intestinul și aparatul uro-genital au, în schimb, numeroase astfel de vase.

Alături de limfă, în echipa sistemului limfatic mai lucrează:

  • Ganglionii limfatici, mici mase de țesut sub forma unor boabe de fasole, îndepărtează microorganismele cu potențial patogen. Un adult are aproximativ 800 de ganglioni, situați în diferite zone ale corpului, mai ales în părțile laterale ale gâtului, piept, subraț, inghinal etc. Sunt o “reședință” principală a limfocitelor, un tip de celule albe, care includ celule B și celule T.
  • Glanda timus, o glandă endocrină aflată în spatele sternului, secretă hormoni și este esențială pentru producerea și dezvoltarea celulelor T, cu rol în combaterea infecțiilor.
  • Amigdalele, glande situate în interiorul gâtului, protejează împotriva corpurilor străine inhalate și înghițite.
  • Splina, organ din partea stângă a abdomenului, produce limfocite, filtrează sângele pentru a elimina microbii și distruge eritrocitele și trombocitele îmbătrânite.
  • Măduva osoasă, țesut din interiorul unor oase, este locul unde se produc și se maturizează diferite celule cu rol protector pentru imunitate.

Sistemul limfatic îndeplinește mai multe funcții importante:

  • Colaborează îndeaproape cu sistemul imunitar și este implicat activ în apărarea organismului împotriva infecțiilor prin producerea de limfocite. Aceste celule albe sunt responsabile de reacția împotriva virusurilor, a bacteriilor și a altor agenți patogeni din lichidul limfatic. Ganglionii limfatici se umflă în cazul unor infecții, din cauza acumulării de lichid limfatic, bacterii sau celule ale sistemului imunitar. Aici, în urma contactului cu particulele străine, limfocitele formează anticorpi care apără organismul.
  • Asigură echilibrul lichidelor. Sistemul limfatic colectează excesul de lichid și particule din țesuturi și le transportă în fluxul sanguin, ajutând astfel la menținerea echilibrului fluidelor din organism. O parte din plasma rezultată în urma filtrării sângelui se adună adesea în țesuturile interstițiale, adică în spațiile mici din jurul celulelor, de unde este preluată în sistemul limfatic. Întreruperea prelucrării fluidelor la nivelul sistemului limfatic, din cauza unor boli, poate duce la acumularea de limfă în țesuturi (limfedem), ceea ce determină umflarea membrelor sau a altor părți ale corpului.
  • Este implicat în absorbția de nutrienți. Sistemul limfatic este prezent inclusiv la nivel intestinal, prin capilarele limfatice de la nivelul membranei intestinului subțire. Acestea absorb grăsimile și vitaminele liposolubile și ajută la transportul lor.

Boli ale sistemului limfatic

Activitatea sistemului limfatic poate fi perturbată de anumite boli sau afecțiuni.

Ganglioni limfatici se umflă ca reacție la infecții, devenind mai mari și dureroși la atingere. Dacă mărirea ganglionilor s-a produs în urma unei răceli, de obicei aceștia vor reveni la normal destul de curând, după vindecare. Este bine să consulți medicul dacă ganglionii rămân umflați mai mult de 2 săptămâni, un ganglion umflat se simte dur sau imobil, iar mărirea ganglionilor este însoțită de febră, transpirații nocturne, oboseală sau scădere în greutate inexplicabilă.

Ganglionii limfatici umflați pentru mai mult timp pot fi simptom al unor probleme de sănătate precum:

  • Mononucleoză infecțioasă – o infecție virală care poate provoca inflamații de lungă durată, dureri în gât și oboseală.
  • Amigdalită – apare atunci când ganglionii limfatici din gât luptă cu o infecție virală sau bacteriană. Este o boală mai frecventă la copii decât la adulți.
  • Faringită streptococică – rezultată în urma unei infecții bacteriene cu streptococ.
  • Infecția cu HIV – mărirea în volum a ganglionilor are loc în mai multe zone ale corpului.

Sistemul limfatic nu este ferit nici el de cancer. Limfomul este un tip de cancer care apare în ganglionii limfatici sau în țesutul limfatic din alte părți ale corpului, ca de exemplu măduva osoasă, splina sau tractul intestinal.

Aceste informații sunt doar orientative; în cazul în care ți se pare că ganglionii (sau orice altă parte a corpului) nu sunt în regulă, adresează-te medicului și nu te auto-diagnostica apelând la doctor Google sau Chat GPT.

Cum poți susține buna funcționare a sistemului limfatic

Fiind atât de important pentru sănătatea și apărarea organismului, sistemul limfatic are nevoie de atenție. Nu trebuie să iei măsuri complicate, ci să incluzi în activitatea ta zilnică obiceiuri care să îi asigure condiții bune de lucru. Câteva exemple:

  • Exercițiile fizice sunt cel mai simplu mod prin care poți avea grijă de sistemul tău limfatic, deoarece, datorită mișcării, limfa poate circula mai bine. Indiferent că alegi mersul, yoga, înotul, bicicleta sau antrenamentele cu greutăți, imunitatea va avea de câștigat și la fel și silueta.
  • Bea apă. Din categoria remediilor simple și la îndemână, dar adesea trecute cu vederea, apa este un prieten de încredere al limfei, ajutând-o să “își facă rondul” prin corp. Hidratează-te bine zilnic, în special cu apă.
  • Alimentația sănătoasă și echilibrată reprezintă un as în mânecă pentru întreg organismul, inclusiv pentru sistemul limfatic, deoarece astfel furnizezi corpului suficienți nutrienți pentru a-și îndeplini funcțiile cu brio.
  • Odihnește-te. Somnul de calitate este, probabil, cea mai subestimată resursă pentru sănătatea fizică și mintală.
  • Nu fuma și evită expunerea la poluare, pentru a nu supraîncărca sistemul imunitar.
  • Drenajul limfatic este un mod plăcut de a-ți ajuta sistemul limfatic. Similar unui masaj, acesta folosește presiunea aplicată pe suprafața corpului pentru a stimula circulația limfei, ceea ce duce la îmbunătățirea proceselor naturale de regenerare și apărare ale organismului, cu efecte pozitive pe mai multe planuri:
    • Sistemul imunitar devine mai puternic în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor.
    • Se reduce senzația de picioare grele, datorită eliminării retenției de apă.
    • Mușchii obosiți se relaxează.
    • Pielea este mai fermă și tonifiată.
    • Se diminuează inflamația după efort, accidentări sau intervenții chirurgicale.

Poți face drenaj limfatic la Centrul Superfit din București. Programează-te și hai să vezi beneficiile pe propria piele!


Surse: britannica.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov 1, health.harvard.edu, ncbi.nlm.nih.gov 2

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe