De ce să lucrezi cu un antrenor personal și cum să-l alegi pe cel potrivit

De ce să lucrezi cu un antrenor personal și cum să-l alegi pe cel potrivit

Ți-ai propus să slăbești. Îți pasă de sănătatea ta și vrei să fii în formă. Îți dorești să ai o musculatură bine definită. Urmărești să-ți îmbunătățești forța fizică pentru a practica mai bine alte sporturi (alergare, înot, fotbal etc.). 

În toate aceste situații te pot ajuta antrenamentele individuale realizate sub îndrumarea unui instructor personal.

Bun, dar Internetul este plin de clipuri gratuite, cu antrenamente pe care le poți face acasă, fără bătaie de cap, indiferent de ce obiectiv ai. Atunci de ce să apelezi la un antrenor personal, care costă?

Iată doar câteva motive ca să lucrezi cu un antrenor:

  • Primești un program de antrenament personalizat. Antrenamentele de fitness pe care le găsești online au avantajele lor, însă le lipsește personalizarea. Există foarte multe tipuri de exerciții și nu toate ți se potrivesc, deoarece condiția fizică, mobilitatea și flexibilitatea, rezistența, postura diferă de la persoană la persoană. În funcție de acești parametri și de obiectivele tale, un antrenor personal poate crea un plan de antrenament 1 la 1 optim pentru tine. De exemplu, dacă trainerul constată în urma evaluării inițiale că ai un picior mai slab dezvoltat decât celălalt, poți primi exerciții pentru a corecta dezechilibrul. Volumul, intensitatea și nivelul de dificultate al exercițiilor vor fi ajustate pe parcurs, în funcție de progresul tău, pentru ca acestea să rămână eficiente.
  • Te aduce cu picioarele pe pământ. Pe lângă partea practică, de antrenament propriu-zis, antrenorul te poate ajuta în stabilirea unor obiective realizabile pentru tine și nivelul tău de fitness. În lipsa unor obiective realiste, e foarte ușor să te descurajezi după scurt timp că nu ai obținut ce ai vrut. Dacă urmărești să ai “un corp de plajă” în 10 zile sau vrei să-ți crească pătrățele pe abdomen peste noapte, fără să faci modificări și în alimentație, un instructor bun va ști să te îndrume spre obiective mai sănătoase și accesibile, amintindu-ți că este un proces care durează, iar răbdarea e esențială.
  • Diversitate. Antrenamentele la sala de forță nu te atrag sau te-ai plictisit de aceeași rutină de exerciții cardio și îți dorești altceva. Simți că nu ți se mai potrivesc clasele de pilates și aerobic sau pur și simplu nu mai vezi rezultate. Antrenorul personal îți poate oferi o perspectivă diferită și provocări fizice noi, care te vor scoate din rutină și îți vor debloca progresul în fitness.  
  • Reduci riscul de accidentare. Un antrenor personal te va învăța să faci exercițiile corect, ca să eviți accidentările și să nu-ți agravezi eventuale probleme de sănătate. Unele exerciții clasice vor fi adaptate pentru forma ta de la momentul respectiv. De asemenea, instructorul va ști cum să alterneze antrenamentele pentru diferite grupe de mușchi, astfel încât să nu te suprasoliciți.
  • Eficiență crescută. Cu Google sau instrumentele de inteligență artificială poți primi antrenamente pentru obiectivele tale, însă ei nu se pot asigura că le faci așa cum trebuie, ca să obții rezultate. Atenția antrenorului personal este concentrată 100% asupra ta, pentru ca antrenamentul să fie cât mai corect și eficient. Mai ales dacă ești începător, instructorul te va învăța noțiuni de bază, îți va arăta posturile corecte sau tehnica optimă. Astfel, nu vei pierde ore întregi în sala de fitness degeaba, ci te vei bucura de maximizarea rezultatelor în timpul alocat activității fizice, fie el mai redus.
  • Ai parte de îndrumare continuă. Nu știi de unde să începi, ce exerciții să faci, te simți intimidat de aparatele de la sala de fitness sau ți-e teamă să nu te accidentezi. Antrenorul personal te va ajuta cu toate acestea și va fi alături de tine, creând un mediu plăcut și sigur, unde te vei simți în largul tău.  
  • Un plus de motivație. Un instructor personal bun va fi susținătorul tău, te va încuraja și împreună veți face echipă. Știind că te așteaptă cineva la sală, doar pe tine, vei fi mai motivat să te urnești de pe canapea și să pornești la antrenament, chiar dacă ai o zi mai grea. Încurajările sale în momentele mai dificile pot fi boost-ul de care ai nevoie ca să duci exercițiile la bun sfârșit.

Cum să-ți alegi antrenorul personal

Înainte de a te apuca de un program de antrenament, mai ales dacă ești începător sau ai anumite probleme de sănătate, discută cu medicul tău, pentru a te asigura că este în regulă să faci acel tip de efort fizic.

Poți începe prin a cere recomandări de la prieteni și colegi, în special de la persoane cu aceleași obiective ca ale tale. În alegerea antrenorului ține cont de:

  • Calificare și educație. Lucrează cu un antrenor care are studii și specializări în domeniu, fiind acreditat ca instructor fitness, personal trainer, preparator fizic, kinetoterapeut, instructor pilates etc.
  • Experiență. Alege o persoană cu experiență în tipul de activitate care te interesează. De exemplu, vrei să te antrenezi pentru competiții de fitness, culturism, să îți îmbunătățești mobilitatea, să te pregătești pentru maraton, să scapi de durerile de spate etc. De asemenea, dacă ai probleme medicale (diabet, artrită) sau ești însărcinată, asigură-te că antrenorul are experiență și cunoștințe pentru antrenamente specifice. 
  • Personalitate. Vezi pe ce principii se bazează în programele de antrenament, dacă este tipul prietenos, glumeț sau lucrează în stil „armată”. Dacă are un site sau rețele de socializare dedicate, îți poți face o primă impresie cu privire la personalitatea și metodele sale, ca să înțelegi dacă ți s-ar potrivi. Sigur, ce e în online s-ar putea să difere de viața reală, dar reprezintă o perspectivă folositoare.
  • Locație. Antrenorul lucrează la o sală de fitness sau un centru medical care este accesibil ca locație pentru tine? Dacă ești la început sau încă nu ai disciplina necesară, s-ar putea să-ți fie greu să te ții de antrenamente în cazul unei locații greu accesibile.
  • Condițiile de colaborare. Poartă o discuție despre cum se va desfășura colaborarea. Care este costul unui program de antrenament și câte ședințe sunt incluse? Poți beneficia de 1-2 ședințe de început, plătite separat, prin care să vezi dacă vă potriviți? Trebuie să-ți faci abonament separat la sala sau centrul unde lucrează? Dacă da, la ce alte servicii ai acces? Dacă nu mai poți veni la o sesiune, cu cât timp înainte trebuie să anunți? 

Când plătești pentru sesiunile individuale de antrenament, amintește-ți că nu plătești doar orele pe care instructorul le petrece cu tine, ci mai ales cunoștințele sale, anii de experiență și personalizarea programului. 

Evită antrenorii care:

  • Îți garantează rezultate spectaculoase în câteva zile, eventual fără să depui prea mare efort.
  • Nu țin cont de forma ta fizică și nu te întreabă despre eventuale limitări, boli sau alte probleme de sănătate. 
  • Încearcă să te convingă să cumperi anumite suplimente sau produse de care ar depinde rezultatele tale.
  • Nu se interesează pe parcurs cum te simți cu programul de antrenament propus.

La Centrul Superfit poți face numeroase tipuri de antrenamente individuale sub atenta îndrumare a unui instructor personal de încredere, cu experiență și studii în domeniu: cardio, forță, mobilitate, flexibilitate, gimnastică medicală, respirator, izoinerțial, de agilitate și viteză. Cu siguranță nu te vei plictisi! Folosim aparatură modernă şi tehnologii inovatoare, unele unice în România.

Programele se concep personalizat în funcţie de caracteristicile fiecărei persoane (vârstă, nivelul condiţiei fizice, obiective, nevoi specifice, sport practicat) și bazându-ne pe o evaluare obiectivă cu ajutorul testelor specializate, înainte şi la finalul programului de pregătire.

Fă-ți o programare și hai să lucrăm împreună!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe