Obiceiuri și alimente pentru plămâni sănătoși

Obiceiuri și alimente pentru plămâni sănătoși

Plămânii sunt managerii departamentului de respirație, lucrând cu o echipă numeroasă de bronhii, mușchi și căi respiratorii. Pentru cele peste 20.000 de respirații pe zi, plămânii muncesc 24 din 24 la filtrarea aerului, trimiterea oxigenului către celule și țesuturi prin intermediul sângelui, alături de eliminarea dioxidului de carbon.

Știai că plămânii sunt asimetrici? Deși par identici, plămânul din stânga este puțin mai mic, pentru a lăsa astfel loc inimii.

Plămânii colaborează strâns și cu sistemul imunitar, oferind protecție împotriva unor particule sau microorganisme nocive pe care le poți inhala.

Condițiile de lucru ale plămânilor nu sunt întotdeauna cele mai bune. Poluarea, bacteriile, virușii, fumul, alergenii dau peste cap activitatea echipei respiratorii și o obligă să muncească mai intens, într-un mediu periculos, unde riscă îmbolnăviri mai dese.

Printre afecțiunile la care sunt expuși plămânii se numără: astm, adică obstrucționarea căilor respiratorii, provocând dificultăți de respirație și tuse, pneumonie, boală pulmonară obstructivă cronică sau BPOC, tuberculoză, o boală infecțioasă cauzată de un microorganism bacterian, COVID-19, cancer pulmonar.

Alergiile respiratorii dau bătaie de cap multor persoane, provocând simptome ca strănut, nas înfundat, lăcrimarea ochilor sau chiar dificultăți de respirație. Deși nu există un remediu pentru vindecarea alergiilor, sunt disponibile tratamente pentru a ține sub control simptomele. Alergeni comuni sunt polenul, acarienii, mucegaiurile, praful, părul unor animale de companie.

Pe măsură ce îmbătrânim, plămânii pierd o parte din rezistență și devin și mai vulnerabili la infecții și boli.

Obiceiuri pentru sănătatea plămânilor

Poți să-ți „motivezi” departamentul respirator asigurându-i un mediu de lucru mai sigur și sănătos dacă adopți câteva obiceiuri bune:

  • Nu fuma și evită să te expui la fumul de țigară. Dacă fumezi, cel mai simplu mod de a-ți îmbunătăți sănătatea plămânilor (și a întregului organism) este să te lași. Orice tip de fumat, inclusiv vaparea, îngreunează activitatea respiratorie. Efectele pozitive ale renunțării la tutun se văd din primele zile, iar în câțiva ani scade riscul de cancer și boli cardiovasculare.
  • Fă mișcare. Probabil te-ai săturat de acest sfat, dar activitatea fizică practicată constant reprezintă un antrenament foarte bun pentru inimă și plămâni, care devin mai puternici. Organismul devine mai eficient în a introduce oxigenul în fluxul sanguin și a-l transporta către mușchi, așa că nu pierde nicio ocazie să practici sportul preferat. „Maratoanele” de filme pe canapea nu se pun :).
  • Pe cât posibil, evită să te expui la poluarea din trafic, în special la orele de vârf. Nu fă activitate fizică intensă în zonele poluate, cu trafic intens, deoarece vei inhala și mai multe substanțe periculoase.
  • Păstrează curățenia în locuință. Deși poluarea exterioară este cea care ne îngrijorează de obicei, nici interioarele nu sunt ferite de agenții patogeni. Mucegaiul, praful și părul animalelor de companie îți pot irita plămânii; pentru a preveni acumularea lor, aerisește camerele, șterge praful și dă cu aspiratorul frecvent. Nu fuma în interiorul locuinței. Asigură-te că ai ventilatoare funcționale și schimbă la timp filtrele aparatelor de aer condiționat sau de încălzire. Poluanții din interior sunt deosebit de periculoși dacă ai o boală pulmonară cronică.
  • Evită odorizantele sintetice pentru locuință și mașină, care te pot expune inutil la substanțe chimice iritante.
  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun ca să previi infecțiile și evită să-ți atingi fața. Dacă ai gripă, viroză respiratorie ori alte boli contagioase, stai acasă sau poartă mască pentru a preveni răspândirea.
  • Folosește echipament adecvat de protecție dacă lucrezi în medii care implică expunerea la praf, alergeni, fum, substanțe chimice sau factori poluanți, în interior sau exterior.
  • Fă exerciții de respirație. Nu doar că acestea pot îmbunătăți puterea și rezistența plămânilor, dar sunt de folos și în gestionarea situațiilor stresante. Dacă ești în căutarea unui nou hobby, alege lecțiile de cântat. Astfel îți vei îmbunătăți capacitatea respiratorie și vei crește puterea diafragmei.
  • Menține o postură corectă. Aceasta asigură o respirație mai bună deoarece pieptul, cutia toracică și diafragma se vor putea extinde fără dificultate și îți vei putea desfășura activitățile fizice zilnice, dar și cele sportive, cu mai multă ușurință.
  • Mergi la medic dacă te confrunți des cu probleme de respirație, tușești puternic și frecvent, ai dureri în piept și obosești foarte repede. Nu toate acestea sunt semnele unei boli pulmonare, dar e bine să fii precaut pentru a putea depista din timp eventuale afecțiuni.

Ce să mănânci pentru sănătatea plămânilor

Ne putem ajuta plămânii să funcționeze cât mai bine și prin ce mâncăm zilnic, având un stil alimentar echilibrat, bogat în nutrienți.

Există și alimente care oferă un extra-suport pentru sănătatea plămânilor, prin conținutul excelent de antioxidanți și alte substanțe benefice. Iată şapte dintre alimentele prietenoase cu plămânii:

  1. Mere. Un măr pe zi ține plămânii sănătoși. Deși aceste fructe nu sunt asociate în mod obișnuit cu respirația, consumul regulat de mere scade riscul de BPOC și îmbunătățește funcționarea plămânilor. Aceasta datorită concentrației ridicate de antioxidanți, quercetină, beta caroten, vitamina C, vitamina E și flavonoide. În plus, efectele pozitive se resimt chiar și în cazul plămânilor afectați de fumat.
  2. Turmeric. Curcumina este principalul component activ al turmericului, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care ajută la sănătatea pulmonară. Din nou, și fumătorii beneficiază de pe urma aportului de curcumină, aparatul respirator primind astfel un plus de ajutor pentru buna funcționare.
  3. Dovleac. Rămânem la aceeași nuanță de portocaliu și ne îndreptăm atenția spre dovleac, bogat în beta-caroten și luteină, cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Carotenoizii din dovleac sunt asociați cu o funcționare mai bună a plămânilor, astfel că îți recomandăm să incluzi în meniu dovleacul – nu doar de Halloween -, în supe creme, tarte, salate, piureuri etc. Alte alimente bogate în carotenoizi sunt morcovii, ouăle, roșiile, ardeii grași, broccoli, legumele cu frunze verzi.
  4. Afine. Micuțe și foarte gustoase, afinele sunt un pachet de nutrienți cu beneficii pentru întregul organism, inclusiv pentru protejarea și menținerea funcției pulmonare. Antocianinele din compoziție, cu rol antioxidant, sunt principalele responsabile de activitatea protectoare a afinelor împotriva deteriorării oxidative. În plus, ele contribuie la reducerea inflamației și a mucusului din plămâni. Murele, zmeura și coacăzele negre sunt și ele bogate în antocianine.
  5. Ceai verde. Din nou, antioxidanții la putere! Ceaiul verde conține catehine, dintre care se remarcă EGCG; această substanță are calități antiinflamatorii și poate fi eficientă împotriva fibrozei pulmonare, boală care determină cicatrizarea țesuturilor plămânilor.
  6. Sfeclă roșie. Datorită conținutului ridicat de nitrați, sfecla ajută plămânii să funcționeze optim prin relaxarea vaselor de sânge, îmbunătățirea absorbției de oxigen și reducerea tensiunii arteriale. Micronutrienții precum potasiu, magneziu și vitamina C fac din sfeclă un aliment de încredere pentru cei care vor să aibă un sistem imunitar puternic și plămâni sănătoși. Suplimentele cu sfeclă susțin funcția pulmonară la persoanele cu boli de plămâni, inclusiv BPOC și hipertensiune pulmonară.
  7. Ardei. Ardeii sunt bogați în vitamina C, esențială mai ales pentru fumători, fie ei activi sau pasivi. Este foarte important ca aceștia să-și asigure o cantitate suficientă de vitamina C, chiar mai mare decât nefumătorii, deoarece fumatul grăbește epuizarea rezervelor de antioxidanți ale organismului. Un singur ardei îți asigură mai mult decât doza zilnică de vitamina C, așa că nu uita să-l adaugi la următoarea salată.

Surse: healthline.com, lung.org, cancer-code-europe.iarc.fr, columbiadoctors.org, webmd.com, verywellhealth.com

 

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe