Cât de precise sunt aplicațiile de monitorizat calorii?

Cât de precise sunt aplicațiile de monitorizat calorii?

Aplicațiile de numărat calorii sunt destul de populare în rândul celor care vor să slăbească sau să crească în masă musculară. Cu ajutorul acestora poți să vezi câte calorii iei din alimente și câte arzi prin exercițiu fizic, dar și care este împărțirea lor pe macronutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi), precum și alte informații. Aplicațiile calculează automat valorile alimentelor pe care le introduci și nu trebuie să te mai chinui tu cu socoteli și tabele. 

Deși caloriile sunt considerate de multă lume inamici ai slăbitului, care boicotează încercările de a pierde în greutate, de fapt ele reprezintă doar un număr, mai exact o unitate de măsură care, în cazul de față, arată capacitatea alimentelor de a fi transformate în energie de organism.

Caloriile de pe etichetele alimentare

Etichetele alimentelor și meniurile restaurantelor menționează numărul de calorii, alături de macronutrienți, iar valorile calorice standard sunt:

  • Carbohidrații: 4 kcal/ gram
  • Proteinele: 4 kcal/ gram
  • Grăsimile: 9 kcal/ gram

Chiar dacă sub formă lichidă, sucurile și alcoolul reprezintă și ele o sursă de calorii, deși multe persoane au senzația că nu contează. Alcoolul aduce 7 kcal/ gram, iar un cocktail poate ajunge și la 200-300 kcal, în funcție de combinația de ingrediente.

Mai multe studii au găsit însă diferențe între caloriile menționate pe etichetele unor alimente gata preparate și valoarea măsurată de cercetători. În anumite cazuri, diferențele au ajuns chiar și la 20%, în plus sau în minus. 

Ce poți face? Gătește cât mai mult acasă, folosind pe cât posibil alimente integrale, de bază (fructe, legume, cereale, leguminoase, nuci, semințe) și limitează semipreparatele și alimentele foarte procesate (fast food), care oricum sunt mai calorice din cauza conținutului mare de grăsimi și zahăr.

Aplicațiile pentru monitorizat calorii – sunt exacte?

Aplicațiile au o câte o bază de date cu valorile calorice ale alimentelor proaspete (fructe, legume etc.), dar și ale produselor procesate (conserve, dulciuri, semipreparate etc.), generale sau specifice unor branduri. Însă o parte dintre aceste informații sunt introduse de utilizatori și pot exista erori cu privire la gramaj, porții, calorii etc. Dacă anumite valori din aplicație ți se par ciudate sau diferă mult de ce scrie pe etichetă, le poți verifica și pe Internet.

Mai pot apărea greșeli când introduci alimentele în aplicație. Estimarea “din ochi” a caloriilor, fără a cunoaște gramajul alimentelor consumate, este cu atât mai puțin precisă, în special dacă nu ai experiență. O lingură cu unt de arahide și o lingură plină cu unt de arahide arată similar la prima vedere, dar diferențele pot fi și de 100 kcal, iar micile erori se tot adună. Dacă ai decis să numeri caloriile folosind o aplicație, asigură-te că îți și cântărești alimentele cu un cântar de bucătărie, mai ales acolo unde folosești doar o parte din produs și eticheta nu te ajută.

Când introduci caloriile în aplicație, atenție la diferența calorică între alimentele crude și cele preparate termic. De exemplu, caloriile din 100 g paste cântărite înainte de fierbere vor fi diferite față de 100 g paste fierte, deoarece acestea absorb apă în timpul preparării și își cresc greutatea. 

Din cauza tehnicilor de măsurare imperfecte, a variațiilor în gătire și a unor factori precum digestibilitatea, caloriile nu sunt întotdeauna 100% exacte. Și formulele folosite pentru a identifica numărul de calorii necesare zilnic oferă tot estimări.

Chiar dacă monitorizarea caloriilor este o metodă imperfectă, totuși este un reper foarte bun pentru cei care vor să slăbească sau să devină mai conștienți de ceea ce mănâncă. Nu se potrivește tuturor și în anumite situații este nepractică (în vacanțe, în vizite), însă reprezintă un instrument de luat în calcul, cel puțin pentru o perioadă. 

Există diferențe între caloriile provenite din diferite alimente? 

Strict cantitativ, nu. 100 kcal din iaurt = 100 kcal din ciocolată. 

Pe de altă parte, dacă ne referim la calitate, situația se schimbă, deoarece alimente diferite au un impact diferit asupra metabolismului și a senzației de sațietate, ceea ce va influența și consumul caloric. Digestia și metoda de preparare a alimentelor sunt alți factori care pot influența absorbția caloriilor. 

Așadar, calitativ vorbind, nu toate caloriile sunt la fel. De exemplu, proteinele sunt mai sățioase decât carbohidrații și necesită mai multă energie pentru metabolizare, deci sunt de ajutor mai ales dacă vrei să slăbești.

Slăbitul are loc doar prin deficit caloric, iar sursa caloriilor, adică alimentelor consumate, contează mai puțin dacă e să ne uităm exclusiv la numere. Totuși, pentru că noi, oamenii, suntem mai mult decât numere, pentru sănătatea noastră e important și de unde provin aceste calorii, deci ar trebui să găsim un echilibru între numere, plăcere și nutrienți.

Concluzia

Cifrele pe care le vedem pe etichete și în aplicații sunt estimări, dar sunt estimări suficient de bune pe care le putem folosi pentru a ne atinge obiectivele de slăbire sau creștere în masă musculară.

Dacă vrei să pierzi în greutate, dar nu îți place să numeri calorii, lucrează cu un nutriționist pentru a găsi cea mai bună dietă de slăbit pentru tine. Te așteptăm la Centrul Superfit!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe