“Dacă înghiți o gumă de mestecat, va rămâne câțiva ani în stomac.”
Mestecatul gumei nu este considerat un obicei prea elegant, iar în jurul său circulă chiar și mituri, cum e cel de mai sus.
Totuși, după masă, multe persoane apelează la guma de mestecat pentru a-și reîmprospăta respirația, mai ales dacă au mâncat ceva cu gust puternic. Alții o consideră un remediu anti-stres sau chiar… anti-foame.
Despre ce face și ce nu face guma de mestecat pentru slăbit și sănătatea noastră, vorbim în acest articol.
Deși pare relativ recent, mestecatul gumei este un obicei foarte vechi. Desigur, nu ne referim la gume în forma de azi, ci la mestecatul unor produse direct din natură, cum ar fi seva arborelui de mastic de către greci sau cea a sapotierului, de către mayași.
Este bine pentru sănătatea noastră să mestecăm gumă?
Mestecatul gumei după masă contribuie la igiena și sănătatea dentară, deoarece curăță cavitatea bucală și stimulează producția de salivă, care ajută la neutralizarea acidităţii şi efectului acesteia asupra dinților. Practic, saliva „spală” zaharurile dăunătoare și resturile alimentare, care altfel hrănesc bacteriile din gură.
Unele studii clinice au arătat că guma fără zahăr poate preveni cariile dacă este mestecată pentru cinci minute după masă, de trei ori pe zi.
Nu toate gumele de mestecat sunt la fel. Dacă ai obiceiul de a mesteca gumă, îți recomandăm să alegi produsele cu îndulcitori în locul celor cu zahăr. Există dovezi că gumele de mestecat fără zahăr, în special cele cu xylitol, reduc mai eficient cantitatea de placă din cavitatea bucală, arată studiile, prevenind dezvoltarea bacteriilor care cauzează cariile dentare și respirația urât mirositoare.
Sunt eficiente împotriva cariilor și a plăcii gumele de mestecat cu diferite substanțe adăugate, cum ar fi clorhexidină. Se pare că o gumă de mestecat cu clorhexidină este la fel de bună pentru întârzierea dezvoltării plăcii ca o apă de gură cu această substanță.
Presiunea din sinusuri și urechi poate fi redusă mestecând gumă, de ajutor mai ales la schimbarea altitudinii, când simți că ți se înfundă urechile în timpul unui zbor cu avionul sau când urci cu telecabina.
Referitor la mituri, dacă înghiți o gumă de mestecat, cu siguranță nu va rămâne lipită de stomac pentru ani de zile. Sistemul digestiv uman poate prelucra eficient alimente de tot felul, iar ce nu poate fi digerat va trece ca atare și va fi eliminat în scaun. Nu e recomandată înghițirea unei cantități foarte mari de gumă în mod frecvent, pentru că ar putea apărea blocaje, mai ales la copii. Însă o bucată mică de gumă de mestecat nu reprezintă o problemă pentru sistemul digestiv.
Guma de mestecat – efecte negative
Deși mestecatul gumei are unele beneficii pentru sănătate, în anumite situații apar efecte negative.
- Îndulcitorii folosiți la unele gume de mestecat pot avea efect laxativ dacă sunt consumați în cantități mari și, în plus, pot provoca neplăceri digestive la persoanele cu sindromul colonului iritabil, nefiind recomandați pentru cei care urmează o dietă low FODMAP.
- Gumele cu zahăr pot provoca probleme dacă sunt folosite prea des și mestecate mai mult de 15-20 de minute, deoarece zahărul hrănește bacteriile “rele” din gură, provocând o creștere a cantității de placă de pe dinți și, în timp, carii.
- Mestecatul de gumă în exces ar putea suprasolicita articulația mandibulară, provocând disconfort. În plus, persoanele predispuse la migrene se pot confrunta cu dureri de cap din cauza mestecatului constant.
Guma de mestecat ajută la slăbit?
Mestecatul gumei arde aproximativ 11 kcal/ oră, deci nesemnificativ pentru deficitul caloric necesar slăbitului. Așadar, nu se pune ca activitate fitness 🙂
Totuși, unele cercetări au analizat dacă nu cumva mestecatul de gumă te ajută să nu-ți mai fie foame, evitând astfel tot felul de gustări bogate în calorii, care la finalul zilei se adună.
Un studiu a observat că persoanele care au mestecat gumă după masa de prânz au raportat reducerea foamei și a consumului de gustări bogate în carbohidrați, comparativ cu cele care nu au mestecat gumă. Într-o altă cercetare, guma de mestecat a diminuat senzația de foame și cantitatea de calorii consumată la masa următoare. O metaanaliză a concluzionat că mestecatul poate reduce foamea și aportul de alimente, posibil prin modificări ale răspunsurilor hormonale legate de sațietate.
Deși rezultatele sunt promițătoare, aceste experimente au fost realizate pe eșantioane mici, fiind necesare studii detaliate și pe termen mai lung pentru concluzii clare. E posibil ca pur și simplu a mânca mai încet și a mesteca mai bine mâncarea la masă să fie de ajutor la reducerea senzației de foame după masă, fără să fie mai nevoie de guma de mestecat.
E decizia ta dacă mesteci sau nu gumă, dar dacă ai acest obicei, îți recomandăm să alegi produse fără zahăr și să nu exagerezi.