În sezonul lui Moș Crăciun apar foarte des dorințe de slăbit, de a face mai multă mișcare și a fi în formă. (Toate astea din ianuarie, desigur, acum se răcesc sarmalele și avem un cozonac de terminat.) Planurile făcute sub bradul de Crăciun se topesc însă odată cu zăpada, iar dieta și exercițiile fizice ca rezoluții de Anul Nou au o rată mare de eșec.
Dacă an de an îți propui să slăbești, dar niciodată nu ai avut succes, fă ceva diferit acum. În primul rând, vezi care sunt cauzele pentru care nu ai ajuns la greutatea dorită, iar în al doilea rând, găsește soluțiile potrivite ție pentru a scăpa de kilogramele în plus.
Iată 5 greșeli pe care oamenii le fac când își stabilesc slăbitul ca rezoluție pentru noul an. Te regăsești în vreuna din ele?
-
Nu îți stabilești obiective clare
“O să mănânc mai sănătos, o să fac sport, o să slăbesc” (de la 1 ianuarie, desigur). Sună bine, dar ce înseamnă mai exact a mânca sănătos? Cum vei ști la final de an că ai mâncat mai sănătos? Ce sport vei face și de câte ori pe săptămână? Cum vei slăbi? Clarifică aceste dorințe, ca să-ți fie mai ușor să-ți faci un plan și să ai și succes.
Câteva idei orientative, din care poți alege ce ți se potrivește: poți să-ți propui să ai o garnitură de legume la prânz și cină, să înlocuiești covrigii zilnici cu un mic dejun bogat în proteine și fibre (ouă, iaurt, cereale, legume, șuncă etc.), să mănânci cel puțin 2 fructe pe zi, să mănânci doar 2 biscuiți în loc de tot pachetul, să te încadrezi în X calorii, să mergi la sală de 2 ori pe săptămână, câte o oră, să faci măcar 7000 de pași pe zi etc.
Acest obiective legate de acțiuni zilnice s-ar putea să te motiveze mai mult decât dacă îți propui strict să slăbești X kilograme, deoarece țin de tine într-o mai mare măsură și vor duce la formarea de obiceiuri sănătoase.
-
Vrei transformări radicale
Dacă ar exista peștișorul de aur care îndeplinește dorințe, cu siguranță că slăbitul rapid ar fi în top. Oamenii vor să slăbească mult și repede (de exemplu, nerealistul 10 kg în 10 zile), chiar dacă îngrășatul le-a luat ani de zile și s-a întâmplat treptat.
Această dorință de a scăpa rapid de kilogramele în plus îi împinge pe unii la gesturi nesănătoase, fie că vorbim despre o reducere drastică a numărului de calorii consumate (diete de 900 kcal pentru adulți), trecerea de la sedentarism la mers la sală de 7 ori pe săptămână sau alergat direct mult și rapid.
Știm că entuziasmul e mare, dar dozează-l ca să-ți ajungă tot anul. Aceste schimbări radicale sunt nerealiste dacă te gândești mai departe de luna ianuarie. E dificil să menții niște reguli foarte stricte, mai ales când ești stresat, obosit, în vacanță sau la diferite sărbători/ petreceri și vrei să te mai bucuri un pic de viață. Cu răbdare și pași mici, vei ajunge mai departe decât prin schimbări rapide și radicale.
-
Îți propui prea multe schimbări deodată
“Vreau să mănânc mai sănătos, să fac mișcare zilnic și să slăbesc. Toate astea în timp ce nu mă voi mai atinge de dulciuri și voi bea mai puțin alcool.”
Vorbeam mai sus de acțiuni clare pe care le poți face pentru a fi în formă. Nu e nevoie să le adopți pe toată dintr-o dată! Alege 2-3 mai simple pentru început, iar după ce acestea au devenit obiceiuri și le faci fără prea mare efort, adaugă altele.
-
Îți lipsesc cunoștințe de bază de nutriție
Nu e nevoie să-ți dai doctoratul în medicină ca să iei decizii mai bune pentru dieta ta zilnică, indiferent că vrei să slăbești sau doar să te menții în formă. Totuși, e bine să cunoști câteva principii de bază, astfel încât să nu crezi toate miturile despre alimentație care circulă pe Internet sau printre prieteni.
Pe blogul Superfit și pe canalul de Youtube Dr. Damian găsești multe informații despre ce înseamnă alimentație sănătoasă, cum poți să slăbești, ce e deficitul caloric, de ce sunt importante toate grupele de macronutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi) și multe alte sfaturi și recomandări practice pentru a fi în cunoștință de cauză când îți pui mâncarea în farfurie.
-
Adopți o dietă la întâmplare, luată de pe Internet
Lumea dietelor de slăbit este foarte diversă, aparent miraculoasă (slăbești într-o zi cât alții în 10) și de multe ori periculoasă pentru sănătate. Diete care mai de care mai “creative” în restricții și bazate pe principii fără legătură cu știința ajung să fie foarte celebre și oamenii sunt tentați să le încerce, poate-poate vor slăbi mult și repede, eventual fără să facă absolut nimic. Unele diete la modă sunt create strict pentru a vinde produse pentru slăbit sau detox, dar îți “slăbesc” exclusiv contul bancar. Altele se bazează pe eliminarea completă a unor categorii de alimente sau macronutrienți (lactate, cereale, grăsimi, carbohidrați etc.), ceea ce poate duce chiar la probleme de sănătate. Uite 5 diete de care să te ferești.
Pentru a evita aceste greșeli și a găsi soluții care funcționează în cazul tău, te așteptăm la Centrul Superfit cu programe personalizate de nutriție și slăbire! Ținem cont de situația ta medicală, preferințe, obiective și stil de viață, astfel încât să slăbești sănătos și să fii în formă, chiar și după luna ianuarie!