Cum scapi de durerile de spate

Cum scapi de durerile de spate

„Mi-a înțepenit spatele, nu mai pot să mă aplec”, „Ma doare spatele jos deasupra fundului, „Toată ziua m-a durut coloana, trebuie neapărat să iau pastile pentru dureri de spate”. Dacă durerile de spate apar când ți-e lumea mai dragă sau te-ai obișnuit forțat cu ele, află că sunt lucruri pe care le poți face pentru a le ameliora sau chiar a scăpa de ele. 

Dar hai mai întâi să vedem de ce apar durerile de spate.

Durerile de spate – cauze

Oamenii se confruntă mai des cu dureri de spate in zona bazinului, față de dureri de spate in partea de sus. Durerile de spate in zona bazinului (zona lombară) sunt mai frecvente deoarece porțiunea de jos a coloanei susține și gestionează o mare parte din greutatea corpului. 

Cauzele durerilor de spate pot fi diverse, ca de exemplu:

  • Suprasolicitarea musculară. Adesea, durerea de spate lombara apare când ridici sau transporți ceva foarte greu, mai ales dacă faci asta incorect, când faci o mișcare greșită, bruscă ori după un efort fizic intens sau repetitiv cu care nu ești obișnuit, ca de exemplu lucrat în grădină, cărat mobilă, dat zăpada sau chiar jucat fotbal după luni de inactivitate. În aceste situații, durerea apare de la tensionarea mușchilor, a tendoanelor sau a ligamentelor care susțin coloana vertebrală. Pe lângă durere, s-ar putea să te confrunți cu rigiditate musculară, spasme musculare sau o mobilitate limitată.
  • Postura incorectă. Dacă stai cocoșat la birou, când conduci mașina sau… tot timpul, există riscul să apară durerile de spate dreapta sus sau la nivelul umerilor și spatelui. De asemenea, dacă ai o meserie care presupune statul în picioare sau jos pentru mult timp sau aplecarea în poziții incomode (în curățenie, construcții etc.), este posibil să ai adesea dureri de spate. 
  • Problemele structurale. Durerile de spate își fac simțită prezența și în cazul unor probleme mecanice sau structurale la nivelul coloanei. Șira spinării sau coloana vertebrală este formată din oase numite vertebre, separate unele de altele de discuri intervertebrale, cu rol de amortizare. Discurile se pot deteriora din cauza înaintării în vârstă, a unor obiceiuri nesănătoase sau a unor boli, ceea ce poate duce la dureri și chiar la afectarea nervilor. Un disc rupt în zona inferioară a spatelui poate provoca dureri de spate ascuțite, care radiază spre fese și picioare. Hernia de disc, fracturile, sciatica, artrita, spondiloza, scolioza, osteoporoza sunt asociate cu dureri de spate. 
  • Alte cauze mai rare ale durerilor de spate sunt: tumori sau cancer la coloana vertebrală, diferite infecții (la coloană, pelvis, vezică urinară sau rinichi), sindromul cozii de cal (cauda equina), artrita inflamatorie etc.

În funcție de cauze, durerile de spate au intensități diferite, pot fi surde sau ascuțite, localizate într-o zonă anume sau le poți simți sub forma unui disconfort care iradiază pe tot spatele, ba chiar spre alte părți ale corpului: șolduri, fese, picioare. 

Dacă apare în urma unui suprasolicitări, durerea de spate este de obicei de scurtă durată. În alte cazuri, poate ține chiar săptămâni. Durerea acută are un debut brusc și poate dura până la 6 săptămâni. Durerea de spate este considerată cronică atunci când nu te lasă in pace mai bine de 3 luni. 

Factori de risc

Orice persoană se poate confrunta cu dureri de spate, dar probabilitatea este mai mare dacă:

  • Ai un stil de viață sedentar 
  • Fumezi
  • Ai obezitate sau ești supraponderal
  • Faci exerciții fizice în mod incorect sau fără să te încălzești înainte 
  • Ai o postură greșită când stai la birou
  • Ai peste 45 de ani 
  • Ai un serviciu care presupune mult efort fizic, ridicat/ cărat de obiecte grele, stat în picioare sau pe scaun ore întregi etc. 
  • Ai o predispoziție genetică
  • Suferi de boli ca artrită sau cancer
  • Ești femeie însărcinată

Cum tratezi durerile de spate

Ca să tratezi eficient durerea de spate trebuie să știi exact care este cauza, iar pentru asta e important să mergi la medic ca să obții un diagnostic corect. Dacă iei la întâmplare medicamente pentru durerile de spate, s-ar putea ca efectul lor să fie temporar, iar durerea să revină. 

Totuși, dacă nu e nimic grav și te doare puțin spatele după un efort fizic mai intens, pentru că ai cărat ceva greu sau ai stat mult timp în picioare, evită activitățile care pun presiune pe zona spatelui și dă-te cu o cremă antiinflamatoare, care relaxează musculatura. Și aplicările de gheață sau de comprese calde pot fi soluții pentru a ameliora durerile de spate. 

Repausul nu înseamnă că trebuie să stai la orizontală zile în șir; e suficient să eviți pentru o perioadă activitățile fizice solicitante pentru spate și să te orientezi spre mișcarea de intensitate scăzută, care poate scurta timpul de recuperare, reduce durerile și ameliora senzația de înțepeneală. Ne referim aici la mersul pe jos, înotul, yoga, care nu pun presiune pe coloană, dar contribuie la întărirea musculaturii.

Metode prin care te putem ajuta la Centrul Superfit

Kinetoterapia sau gimnastica medicală este o metodă de refacere foarte bună, deoarece te ajută să-ți întărești mușchii spatelui, să ai o postură mai corectă și să-ți îmbunătățești mobilitatea și flexibilitatea. 

Internetul e plin de clipuri cu exerciții pentru dureri de spate, exercitii kinetoterapie coloana lombara sau leacuri pentru durerile de spate. Totuși, noi te încurajăm să apelezi la un doctor ca să nu riști să-ți agravezi problemele cu spatele sau să-ți prelungești durata de refacere. În plus, pentru a fi eficiente, exercițiile trebuie lucrate corect sub îndrumarea unui kinetoterapeut. 

Procedurile de fizioterapie (TECAR, terapia laser, terapia cu ultrasunete, masaj oscilatoriu profund etc.) susțin refacerea naturală a organismului și grăbesc vindecarea, ameliorând și durerile, în unele situații. Din nou, și aici e nevoie de recomandarea unui medic și îndrumarea unui fizioterapeut.

Recomandările de mai sus nu se aplică pentru durerile de spate foarte puternice sau care apar în contextul unor fracturi, leziuni majore, cancer sau infecții. Mergi neapărat la medic dacă durerea persistă mai mult de câteva săptămâni și se agravează, nu poți dormi din cauza ei sau te trezește noaptea, ai suferit un traumatism fizic puternic la spate (lovitură sau cădere), ai febră, frisoane, probleme la urinare, slăbiciune, amorțeală în picioare sau semne de infecție.

Ce te așteaptă la medic? Nimic de speriat. Vei fi întrebat despre simptome, istoricul medical, dacă ai anumite boli sau ai făcut efort de curând. Doctorul îți va examina mușchii spatelui și coloana vertebrală și va verifica diferiți parametri. În cazuri destul de rare, pentru un diagnostic clar va fi nevoie să faci și alte investigații, ca radiografie, RMN, tomografie computerizată, teste de sânge sau urină etc. 

Cum previi durerile de spate

  • Include în dietă alimente bogate în calciu și vitamina D, care sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor și prevenția osteoporozei.
  • Renunță la fumat.
  • Păstrează o greutate normală. Ne “purtăm” kilogramele peste tot, chiar dacă nu suntem conștienți întotdeauna de ele. Persoanele care suferă de obezitate, în special cele care depun grăsime în zona abdominală, au un risc mai mare de dureri de spate.
  • Fă încălzire înainte de activitățile fizice intense.
  • Asigură-te că ai o postură corectă în viața de zi cu zi, mai ales când ești la birou sau conduci. Vezi care este postura corectă la birou
  • Evită să stai jos pentru perioade foarte mari de timp. Ia o pauză când lucrezi la birou sau conduci la drum lung și dezmorțește-te făcând câțiva pași și mișcări ușoare de stretching.
  • Când ai de ridicat și/ sau cărat obiecte grele, folosește-te mai ales de forța șoldurilor și a picioarelor, nu a spatelui. Ridică obiectele dintr-o poziție de ghemuit și evită ridicarea, răsucirea și îndoirea în același timp.
  • Poartă pantofi confortabili. Doamnele ar trebui să evite să poarte mereu tocuri foarte înalte.
  • Pentru a transporta laptopul sau alte lucruri grele, folosește un rucsac, care permite distribuirea uniformă a greutății.
  • Alege o saltea și o pernă de calitate, care să-ți mențină coloana dreaptă, susținând în același timp greutatea umerilor și a gâtului.  
  • Fă mișcare în mod regulat și întărește-ți mușchii abdomenului și ai spatelui prin exerciții specifice de kinetoterapie și antrenamente de forță efectuate corect. 

La Centrul Superfit din București îți oferim programe complete și personalizate de kinetoterapie, special create în funcție de nevoile fiecărui pacient, de vârstă, constituție și problema medicală.

Înainte de programul propriu-zis de kinetoterapie vei avea parte de o evaluare funcțională inițială, iar apoi de o evaluare funcțională finală, pentru a vedea rezultatele și progresul tău.

Sesiunile se desfășoară 1 la 1, astfel că vei lucra doar tu și kinetoterapeutul tău, care îți va fi alături tot timpul și se va asigura că faci mișcările corect, ca să te recuperezi eficient și să nu riști o nouă accidentare.

Profita de oferta noastra promotionala si vino la o prima sedinta de 30 de minute cu kinetoterapeut, la un pret redus! (click aici sau pe bannerul de mai jos pentru programare)

Fă-ți programare acum și scapă de durerile de spate!


Surse: medicalnewstoday.com, health.harvard.edu, verywellhealth.com, healthline.com, hss.edu, niams.nih.gov 

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe