Rinichii nu sunt atât de celebri ca inima sau creierul, care se bucură de multă grijă, alături de asocieri și semnificații pozitive. Adesea, le dăm atenție doar când ne dor. Popularitatea rinichilor nu este însă proporțională cu importanța lor pentru buna funcționare a organismului. Alături de ficat, ei se ocupă de “curățenia” în corp și, dacă sunt sănătoși, fac o treabă foarte bună. Hai să vedem cum le poți asigura cele mai bune condiții de lucru!
Despre rinichi
Comparați adesea cu două boabe de fasole datorită formei, rinichii sunt așezați sub diafragmă, de-o parte și de alta a coloanei vertebrale. În general, unul se află mai sus, iar celălalt mai jos, pentru a face loc ficatului. Deși sunt mici, aproximativ de mărimea pumnului, și cântăresc de obicei sub 140g fiecare, rinichii fac echipă bună pentru a îndeplini funcții importante în organism.
Funcțiile rinichilor
- Filtrează sângele și fac parte din sistemul complex responsabil de îndepărtarea toxinelor, eliminând prin urină substanțele care nu sunt necesare organismului
- Echilibrează nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu și potasiu
- Contribuie la reglarea tensiunii arteriale
- Ajută la eliminarea excesului de lichide
- Controlează producerea de globule roșii
- Sunt responsabili de menținerea nivelului de electroliți
Când rinichii nu elimină eficient toxinele, acestea se acumulează în sânge și pot cauza probleme la nivel de inimă, sânge, oase și nervi. E ca și cum nu ai duce gunoiul și nu ai face deloc curat în casă; în timp, și locuința se poate deteriora.
Activitatea rinichilor poate fi afectată de hipertensiune, diabet, probleme genetice și de obiceiuri alimentare nesănătoase.
Boala cronică de rinichi este o afecțiune serioasă, prin care rinichii își pierd capacitatea de a lucra normal. Această boală acționează însă “sub acoperire”, astfel că semnele ei fizice devin vizibile când rinichii sunt deja foarte afectați. În cazul în care rinichii cedează și nu mai funcționează deloc sau aproape deloc, sarcinile lor pot fi externalizate și realizate prin dializă, un sistem de filtrare artificială a sângelui.
Există simptome care ar putea semnaliza probleme la nivel renal: oboseală, lipsă de energie, probleme de concentrare, dificultatea de a dormi, piele uscată, nevoia de a urina mai frecvent, picioare și glezne umflate, sânge în urină.
Rinichii și alimentația
O dietă sănătoasă poate ajuta rinichii să funcționeze corect și poate preveni deteriorarea lor rapidă. Deși există alimente care contribuie la menținerea sănătății rinichilor, nu toate acestea sunt potrivite pentru persoanele care au deja boli renale.
Cei care suferă de o boală a rinichilor trebuie să se consulte cu medicul pentru a primi o dietă potrivită. În general, aceasta include o alimentație bogată în legume, fructe, cereale integrale, carne slabă, pește, ouă, linte, năut, semințe, nuci etc. Este foarte importantă limitarea consumului de zahăr, grăsimi, sare și produse cu mult sodiu (mezeluri, fast food, semipreparate, sosuri), alimente bogate în potasiu (banane, portocale, avocado, roșii, dovleac, pepene galben, nuci etc.) și în fosfor (lactate).
Pe de altă parte, dacă rinichii tăi funcționează la capacitate maximă, iată ce alimente poți să incluzi în dietă pentru a le asigura condiții de lucru cât mai bune:
- Afine. Bogate în antioxidanți, vitamina C și fibre, sunt optime pentru sănătatea rinichilor. Au proprietăți antiinflamatorii, puține calorii și un conținut scăzut de sodiu, fosfor și potasiu, astfel că pot fi consumate chiar și de persoanele cu rinichi mai sensibili. La fel ca și celelalte fructe de pădure, sunt o gustare dulce delicioasă și ușor de inclus în alimentația zilnică.
- Pește. Acizii grași omega-3 din somon, ton și păstrăv pot reduce nivelul de trigliceride și tensiunea arterială, fiind o alegere foarte sănătoasă inclusiv ca sursă de proteine. Conțin cantități medii de potasiu și fosfor, însă au puțin sodiu.
- Ardei gras. Fibrele, apa și vitaminele B6, B9, C și K din compoziția ardeilor îi fac extrem de potriviți pentru rinichi. Îi poți mânca gătiți sau cruzi, în salate, la paste, ciorbe, cu carne sau pește și sunt buni de ronțăit cu humus sau cremă de brânză.
- Merișoare. Asociate de obicei cu prevenția infecțiilor urinare, merișoarele sunt pline de antioxidanți care contribuie la sănătatea digestivă și cardiovasculară, luptând contra inflamațiilor și asigurând un mediu mai sigur pentru rinichi.
- Albușurile. Sunt o sursă de proteine foarte valoroasă, putând fi consumate chiar și de persoanele care au deja probleme cu rinichii deoarece sunt sărace în potasiu.
- Ulei de măsline. Din nou antioxidanți, de data aceasta la pachet cu grăsimi sănătoase și un gust aromat. Uleiul de măsline presat la rece, extravirgin, poate reduce nivelul de colesterol și riscul de boli cardiovasculare, precum și de unele tipuri de cancer.
- Mere. Indiferent de culoare, merele sunt bogate în fibre și nutrienți și reprezintă o gustare inspirată. Pectina, un tip de fibre din mere și alte fructe, poate ajuta la menținerea colesterolului și glicemiei la valori normale, benefice și pentru rinichi.
Alte recomandări pentru rinichi sănătoși
- Evită zahărul în exces. Nu e nicio surpriză că zahărul consumat în cantități exagerate pune bețe în roate rinichilor. Prea mult zahăr adăugat poate duce ușor la obezitate, care crește riscul de hipertensiune arterială și diabet tip 2, două cauze majore ale problemelor renale. Îți reamintim că zahărul nu se găsește doar în prăjituri și dulciuri, ci și în unele produse sărate, ca de exemplu sosuri, conserve, semipreparate etc. Citește lista cu ingrediente pentru a ști exact ce mănânci.
- Bea apă. Știm, știm, auzi mereu cât de important este să te hidratezi. Și pare incredibil că un lichid atât de simplu ca apa are atâtea beneficii pentru sănătate. Însă e adevărat, mai ales în cazul rinichilor. Hidratarea optimă, cu apă sau alte surse bogate în lichide (supe, lapte, fructe și legume cu multă apă, ceai de plante), ajută rinichii să elimine toxinele din organism prin intermediul urinei.
- Include mișcarea cât mai des în programul tău. Fie că vorbim de mers pe jos, înot, alergare, bicicletă, drumeții sau alte sporturi, mișcarea este o activitate excelentă pentru corp și minte. Bonus, te ajută să ai o greutate sănătoasă și îmbunătățește starea de spirit.
- Nu exagera cu alcoolul. Consumul regulat de alcool, în cantități mari, crește riscul de hipertensiune arterială, în unele condiții poate duce la kilograme în plus și pune rinichii să lucreze „ore suplimentare”. Nu înseamnă că nu poți bea o bere sau un pahar cu vin din când în când, ci doar că e bine să le tratezi cu sfânta moderație. Dacă bei foarte mult alcool în mod obișnuit, ai un risc dublu să faci boală cronică de rinichi. Dacă mai și fumezi, ai de cinci ori mai multe “șanse” să dezvolți boli renale cronice, în comparație cu persoanele care nu fumează și nu fac exces de alcool. Fumatul afectează vasele de sânge, inclusiv cele care transportă nutrienți și oxigen la rinichi.
- Menține-ți tensiunea în limite normale. Hipertensiunea contribuie din plin la evoluția bolii rinichilor și poate deteriora vasele mici de sânge și sistemul de filtrare al rinichilor. Redu consumul de sare (6g pe zi, adică o maxim o linguriță) și ai grijă la alimentele care conțin din belșug acest ingredient. Ca alternativă, folosește condimente pentru a da gust mâncărurilor.
- Fă-ți anual analizele de sânge și de urină. În acest fel poți depista din timp eventuale probleme cu rinichii.
Prea multe proteine pot afecta rinichii?
Adesea, cei cu boală cronică de rinichi primesc ca recomandare o dietă cu cantitate redusă de proteine. Unele cercetări au arătat că persoanele cu rinichi sănătoși nu vor fi afectate de o alimentație foarte bogată în proteine, în timp ce la persoanele cu risc crescut de probleme renale, printre care cei cu diabet tip 2, o astfel de dietă ar putea avea efecte negative.
Se pare că și calitatea proteinei joacă un rol important: în comparație cu proteinele vegetale, cele animale au fost asociate cu un risc crescut de boală renală în mai multe studii observaționale. Consumul zilnic de carne roșie de-a lungul anilor poate crește riscul de boală cronică de rinichi, în timp ce carnea albă și proteinele din lactate par să nu aibă un astfel de efect.
O metaanaliză a sugerat că, la adulții sănătoși, dietele bogate în proteine nu influențează negativ funcția rinichilor și rata filtrării glomerulare, adică volumul de plasmă filtrat de rinichi într-un anumit interval de timp. Totuși, discuția este încă pe masa specialiștilor, așa că cel mai bine este să te adresezi unui medic dacă vrei să te asiguri că ai o dietă echilibrată, adaptată nevoilor tale, mai ales că necesarul zilnic de proteine diferă în funcție de vârstă, sex, masă musculară, starea de sănătate etc.
Surse: health.harvard.edu, kidney.org, medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org, kidney.org.au