Nu fă aceste greșeli dacă vrei să dai jos burta!

Nu fă aceste greșeli dacă vrei să dai jos burta!

Dacă o burtă proeminentă era în alte timpuri semn de bunăstare, acum a devenit dușmanul numărul 1 al bărbaților care vor să arate bine. Dorința de a topi grăsimea de pe burtă împinge mulți domni să apeleze la “strategii” îndrăznețe, dar nu neapărat câștigătoare. 

Iată cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei care vor să slăbească în zona abdominală! Te regăsești?

Îți propui să slăbești localizat

Sunt persoane care îți doresc să dea jos grăsimea exclusiv de pe burtă, ca și cum ar sculpta într-un bloc de piatră și ar îndepărta surplusul, fără efort. Din păcate, acest lucru nu este neapărat realist, deoarece zona corpului preferată de grăsime depinde de genetică și nu o poți modifica la comandă. Mai sunt și alți factori care influențează depunerea grăsimii pe burtă: stresul, vârsta, fumatul, alcoolul, genul. Nu este o regulă generală, dar de obicei bărbații sunt mai predispuși să adune grăsime în partea abdominală, în timp ce la femei se depozitează mai ales pe coapse sau șolduri. 

Faci zeci de abdomene zilnic

Așa cum spuneam mai sus, nu poți slăbi localizat, deci nu te baza exclusiv pe abdomene sau alte exerciții fizice cu accent în partea mediană a corpului. Impactul exercițiilor abdominale asupra arderii grăsimii de pe burtă nu este semnificativ. Îți poți tonifia musculatura și pielea în același timp cu slăbitul, însă este bine să variezi tipurile de exerciții (cu greutăți și cardio), pentru a-ți construi un corp puternic per ansamblu și a avea o formă fizică bună. Mușchii consumă mai multe calorii decât grăsimea, deci este în avantajul tău să-ți crești procentul de masă musculară.

Dacă visezi la celebrele “pătrățele”, află că trebuie să ajungi cel puțin la un procent de 10-14% de grăsime corporală, dacă ești bărbat, pentru ca musculatura abdominală să fie vizibilă.

Apelezi la centuri, pastile sau ceaiuri pentru slăbit

Se spune că transpirația este semnul că grăsimea plânge în timp ce îți părăsește corpul. Sună amuzant și motivant, dar transpirația presupune eliminarea de apă și săruri, misiunea ei principală fiind aceea de a răci corpul, nu de a transmite “emoția” grăsimii. Grăsimea nu se duce cu una, cu două și în niciun caz nu se teme de centuri de slăbit sau alte pilule promovate ca „secretele unui abdomen tonifiat”. 

Urmezi diete la întâmplare, foarte restrictive

Ca să slăbești trebuie să fii în deficit caloric, însă o reducere exagerată a porțiilor sau a alimentelor preferate s-ar putea să nu te țină mult timp. Te abții o perioadă de la burgeri, cartofi prăjiți sau covrigi, dar cât să reziști? Lucrează mai bine la cantitate și frecvență (adică redu-le) și consumă mai multe legume, fructe, proteine de bună calitate, cereale integrale. Dietele cu nume extravagante s-ar putea să funcționeze o perioadă, cât te menții în deficit caloric, însă sunt frustrante și greu de respectat pe termen lung. 

Neglijezi stresul sau lipsa somnului

Deși pare că slăbitul ține exclusiv de alimentație și mișcare, există și alte elemente care influențează pierderea kilogramelor (de grăsime). Stresul și lipsa odihnei îți pot crește apetitul, în special pentru mâncăruri bogate în grăsimi și carbohidrați rafinați. Gogoși calde cu ciocolată, de exemplu. Unele studii au arătat că și o singură noapte fără somn încetinește metabolismul în ziua următoare, deci asigură-te că te odihnești suficient și combați stresul prin activități relaxante: plimbări, ieșiri în natură, meditație, hobby-uri (altele decât mâncatul).

Îți lipsește un plan

Decizia de a da jos burta are nevoie de un plan cu pași concreți pentru a se întâmpla în realitate. Motivația s-ar putea să nu funcționeze în fiecare zi, mai ales când îți sărbătorești prietenii sau când te întorci obosit de la serviciu. Lucrează cu un medic nutriționist pe partea de alimentație și cu un antrenor personal pentru activitate fizică, astfel încât să ai un plan realist, care să se muleze pe obiectivele tale, pe stilul de viață și, nu în ultimul rând, pe preferințe.

Concluzii

Dincolo de aspect, prea multă grăsime abdominală are consecințe periculoase pentru sănătate. Un strat generos de grăsime în zona abdomenului poate indica exces de grăsime viscerală, care crește riscul de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Așadar, este bine să iei măsuri pentru a ajunge la o greutate sănătoasă și a o menține pe termen lung.

Concentrează-te pe factorii asupra cărora ai control, cum ar fi alimentația, exercițiile fizice, managementul stresului și odihna. 

La Superfit îți punem la dispoziție programe personalizate de nutriție și sport, ca să slăbești sănătos, mai ales grăsime, și mai puțin masă musculară, fără înfometare sau diete absurde. În plus, îți poți susține slăbirea cu programe de îngrijire și tonifiere, pentru un aspect sănătos al pielii, și cu sesiuni de psihoterapie, dacă treci prin momente dificile.

Fă-ți o programare și hai să începem!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe