Care sunt cele mai bune probiotice?

Care sunt cele mai bune probiotice?

De taxe și moarte nu scapă nimeni, se spune. Mai e ceva de care nu poți să scapi. Ceva de dimensiuni mici, de formă ciudată, dar foarte important, care trăiește… în tine. Înainte să crezi că aceasta e introducerea unui film de groază, află că este vorba despre bacterii

Bacteriile sunt peste tot în corpul uman, într-o cantitate deloc neglijabilă. Depășesc numărul de celule al organismului și cântăresc aproximativ 2 kg, după unele estimări. Deși suntem obișnuiți să le asociem cu ceva rău, de care trebuie să ne spălăm pe mâini, avem în corp și bacterii bune, prietenoase. De ele e bine să avem grijă, ca și ele să aibă grijă de noi, la rândul lor. Există o legătură strânsă între aceste bacterii bune din intestin și starea de sănătate fizică, dar și mentală. Nu degeaba sistemul digestiv este considerat un “al doilea creier”.

O modalitate prin care ne putem asigura că bacteriile prietenoase din tractul gastrointestinal au o viață bună este să avem o dietă cu suficiente probiotice.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care pot fi consumate din alimente fermentate sau suplimente, cu scopul de a asigura un echilibru sănătos al microbiotei intestinale. Multe dintre microorganismele din produsele probiotice sunt similare cu cele care trăiesc în mod obișnuit în corpul uman. 

Termenul de probiotice provine din limba greacă și înseamnă “pentru viață”, deoarece acesta  era folosit inițial pentru a descrie substanțele produse de microorganisme pentru a stimula creșterea altora.

Bacteriile probiotice au devenit celebre mai ales în ultimele decenii, ca urmare a dovezilor științifice tot mai numeroase care arată efectele lor benefice, printre care îmbunătățirea sănătății digestive, ameliorarea simptomelor intoleranței la lactoză, a diareei asociate cu antibiotice și a diareei infecțioase și reducerea riscului apariției diferitelor alte boli. 

Probioticele includ o varietate de microorganisme, iar cele mai cunoscute sunt bacteriile din grupurile Lactobacillus și Bifidobacterium, alături de drojdii ca Saccharomyces boulardii. Stai liniștit, ne oprim aici cu denumirile complicate în latină!

Totuși, poate unele dintre aceste nume îți sunt cunoscute din reclamele la iaurturi, produsele lactate fermentate fiind una dintre categoriile de alimente bogate în probiotice (chefir, brânzeturi). Varza murată, castraveții murați, tempeh (preparat din soia fermentată), miso (amestec de boabe de soia și cereale fermentate), kimchi (legume picante, sărate și fermentate) conțin și ele probiotice. Bineînțeles, probioticele sunt disponibile și sub formă de suplimente alimentare – tablete, capsule sau pudre. 

E important de văzut în ce măsură microorganismele supraviețuiesc în urma proceselor de prelucrare, ambalare și depozitare ale alimentelor, pentru a ajunge în sistemul digestiv și a face fericite bacteriile de acolo. De obicei, inovațiile tehnologice oferă suficiente modalități de asigurare a stabilității și viabilității probioticelor în alimente/ suplimente. 

Beneficii probiotice

  • Ajută la digestie. Bacteriile prietenoase din intestine și stomac au de suferit în urma asediilor constante ale unor elemente cum ar fi: carbohidrați rafinați (produse de patiserie, dulciuri), lipsă de odihnă, îndulcitori hipocalorici în exces, antibiotice, stres, unele boli. Astfel, ele rămân în inferioritate numerică față de bacteriile rele, iar acest dezechilibru poate duce la probleme digestive și alergii. Probioticele vin cu „întăriri” pentru bacteriile bune, restabilind balanța și asigurând o digestie mai bună.
  • Previn și tratează diareea. Diareea apare adesea când o persoană ia antibiotice, deoarece acestea afectează negativ echilibrul din sistemul digestiv. Probioticele sunt de folos în acest caz pentru a preveni sau a ameliora diareea, arată studiile, și sunt eficiente și pentru alte forme de diaree, care nu este provocată de antibiotice. Știm că știi, dar am zis să-ți reamintim: ia antibiotice doar la recomandarea medicului.
  • Pot îmbunătăți simptomele de anxietate și depresie. Așa cum spuneam, există o legătură puternică între sănătatea digestivă și sănătatea mintală. O metaanaliză a arătat că suplimentarea cu probiotice pentru 1-2 luni ajută în cazul unor afecțiuni precum anxietate, depresie sau boală obsesiv-compulsivă. 
  • Pot contribui la buna funcționare a sistemului imunitar. Probioticele sunt aliați de nădejde și pentru sistemul imunitar, deoarece inhibă dezvoltarea bacteriilor rele. Există cercetări care au indicat o reducere a riscului de infecții urinare la femei în urma tratamentului cu probiotice, în timp ce alte studii au descoperit o stimulare a producției de anticorpi naturali.

E nevoie să iei suplimente cu probiotice?

Beneficiază de pe urma probioticelor persoanele cu probleme digestive (colon iritabil, diaree, constipație, infecții ale tractului urinar etc.) sau care iau medicamente ce afectează microbiota intestinală (antibiotice, ibuprofen, corticosteroizi etc.). Probioticele ar mai putea fi de folos și când călătorești, pentru a preveni neplăcerile digestive și a întări sistemul imunitar. În toate aceste situații, cere sfatul medicului pentru a vedea dacă ai într-adevăr nevoie de suplimente cu probiotice și pentru a primi recomandările potrivite.

Dacă vrei să faci ceva pentru echipa numeroasă de bacterii bune din corpul tău, hrănește-o cu alimente nutritive și las-o mai ușor cu zahărul. Mănâncă alimente fermentate, bogate în probiotice și nu uita de fibrele alimentare (fructe, legume, cereale integrale etc.), care contribuie la un tranzit intestinal normal și ajută astfel microbiota. Femeile ar trebui să-și asigure zilnic aproximativ 25 g, iar bărbații, 38 g de fibre. 

Odihna și gestionarea mai bună a stresului sunt și ele importante ca bacteriile bune să poată lucra în largul lor în stomac și intestine.


Surse: nhs.uk, nccih.nih.gov, sciencedirect.com, healthline.com, cambridge.org

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe