Dacă ai căutat un îndulcitor mai sănătos, ca alternativă la zahăr, poate ai văzut pe rafturile magazinelor sirop de arțar. Este însă acesta un înlocuitor mai nutritiv? Îl poți consuma dacă vrei să slăbești? Citește mai departe și află!
Siropul de arțar se obține din seva unor specii de arțari și este consumat de secole de către populațiile indigene din America de Nord. În prezent, se produce mai ales în Canada și este considerat un aliment emblematic pentru această țară. Procesul de obținere presupune strângerea sevei din arbori și fierberea ei până la evaporarea apei, când rămâne un sirop gros și dulce, filtrat apoi pentru a elimina impuritățile. Siropul de arțar se folosește pentru a îndulci diferite băuturi sau preparate, inclusiv la copt. Probabil cel mai celebru rol este cel de topping pentru clătite.
Când vrei să cumperi sirop de arțar, citește eticheta cu ingrediente ca să te asiguri să iei produsul original, nu un sirop oarecare cu aromă de arțar.
Ce conține siropul de arțar
Pe lângă zaharuri (sucroză), siropul de arțar conține antioxidanți și minerale valoroase, în special calciu, potasiu, fier, zinc și mangan. Acesta este și motivul pentru care unii îl consideră o alternativă mai sănătoasă la zahărul obișnuit, sărac în nutrienți.
În general, siropurile de culoare mai închisă au mai mulți antioxidanți față de cele de culoare deschisă. Totuși, conținutul de antioxidanți per ansamblu este destul de scăzut în comparație cu cantitatea foarte mare de zahăr. Un studiu a estimat că înlocuirea zahărului rafinat cu îndulcitori de tipul siropului de arțar ar crește aportul antioxidanți la fel de mult ca o porție de nuci sau fructe de pădure.
Consumat în exces, zahărul de orice fel poate contribui la apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului tip 2 și obezității, asociate cu probleme grave de sănătate.
Siropul de arțar pur are un indice glicemic de 54, mai scăzut decât al zahărului – 65, astfel că impactul asupra glicemiei este ușor mai redus. Pe de altă parte, nu conține fibre și este recomandat să optezi pentru îndulcitori hipocalorici de tipul Stevia dacă vrei să slăbești sau să previi diabetul tip 2.
De obicei, siropul de arțar este mai dulce decât zahărul, astfel că îl poți folosi într-o cantitate mai mică.
Ca valori nutriționale, mierea și siropul de arțar sunt similare, astfel că dacă vrei să alegi dintre acestea două, ia în calcul gustul, accesibilitatea și prețul.
Toate caloriile din siropul de arțar provin din zahăr. La nivelul standard de 2000 de kcal pe zi, ar trebui ca maxim 10% (adică 200 kcal) să provină din zahăr. Dacă vorbim doar de siropul de arțar, cantitatea ar fi de 3-4 linguri (Asta dacă nu mai consumi zahăr din alte surse în afara siropului de arțar).
Concluzia
Deși este un îndulcitor considerat „natural”, similar cu mierea, moderația rămâne cuvântul cheie și în cazul siropului de arțar, deoarece conține mult zahăr. Are minerale și antioxidanți, dar nu poate concura la acest capitol cu alte alimente integrale, ca fructe, legume și cereale, de exemplu. Este o alternativă mai nutritivă decât zahărul de masă, însă nu exagera cu consumul.
Surse: healthline.com, health.clevelandclinic.org, health.usnews.com