Deși prezent în cantități mici în organismul uman, iodul este un mineral esențial, necesar pentru starea de sănătate. El nu poate fi produs de corp, deci trebuie asigurat din alimentație sau suplimente.
De ce este necesar iodul?
Iodul este implicat în producerea de tiroxină și triiodotironină, hormoni tiroidieni care ajută la crearea proteinelor și la activitatea enzimelor, precum și la reglarea metabolismului. Aceștia sunt necesari inclusiv pentru dezvoltarea sistemului osos și a sistemului nervos central la fetuși și sugari.
Fără un aport adecvat de iod, hormonii tiroidieni nu funcționează eficient și pot dezechilibra activitatea glandei tiroide, care devine sub-activă și produce prea puțini hormoni (hipotiroidism) sau devine hiperactivă și îi produce în exces (hipertiroidism).
Hipotiroidismul dereglează o serie de funcții metabolice, printre care menținerea în limite normale a greutății, a temperaturii corporale și a ritmului cardiac. Un semn al hipotiroidismului este creșterea nivelului de TSH din sânge (hormon de stimulare tiroidiană).
Simptome ale hipotiroidismului:
- Oboseală
- Slăbiciune
- Sensibilitate la frig
- Constipație
- Păr și piele uscate
- Creștere în greutate
Doza zilnică recomandată de iod
Doza zilnică recomandată este de 150 mcg pentru adulți. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie zilnic de 220, respectiv 290 mcg de iod.
Surse alimentare de iod
- Alge marine
- Pește și crustacee (cod, ton, stridii, creveți)
- Sare iodată
- Lactate (lapte, brânză, iaurt)
- Ouă
- Ficat de vită
- Pui
Deficiența de iod
În organismul unui adult sănătos, iodul este prezent în cantități de 15-20 mg, dintre care 70-80% se află în tiroidă.
O deficiență de iod este periculoasă în special pentru femei însărcinate și copii, deoarece interferează cu dezvoltarea fizică și mintală a celor mici. În cazurile de deficit sever de iod la femeile însărcinate, bebelușii se pot naște cu dizabilități mintale.
Categoriile cu risc crescut de deficiență de iod sunt persoanele care nu consumă produse de origine animală și/sau sare de masă iodată, femeile însărcinate și cei care locuiesc în zone cu niveluri scăzute de iod în sol, cum sunt regiunile muntoase.
E bine să consumi sare iodată sau nu?
Solurile și apele conțin cantități variate de iod, care la rândul lor afectează conținutul de iod al culturilor și, mai apoi, al alimentelor. În unele regiuni ale lumii, solurile sunt sărace în iod, crescând riscul de deficiență în rândul persoanelor care consumă alimente produse în zonele respective. Din acest motiv, în multe state, printre care și în România, s-a luat decizia adăugării de iod în sarea de masă, ceea ce a determinat scăderea semnificativă a deficiențelor de iod.
Sarea iodată poate fi de folos în asigurarea dozei recomandate de iod, însă nu este absolut necesară pentru un adult sănătos, dacă acesta consumă alte alimente bogate în iod.
Unele tipuri de sare, ca de ex. sarea de mare și sarea de Himalaya, nu sunt de obicei iodate. Verifică eticheta pentru a vedea dacă sarea pe care o cumperi conține sau nu iod.
Nu trebuie să te ferești de sarea iodată, dar ai grijă la cantitate, deoarece prea multă sare poate fi periculoasă pentru sănătate. Vezi aici câtă sare e bine să consumi.
Surse: hsph.harvard.edu, ods.od.nih.gov, livescience.com