Tot ce trebuie să știi despre zinc

Tot ce trebuie să știi despre zinc

Zincul este un mineral necesar organismului uman în cantități mici, însă este implicat în numeroase procese ce țin de metabolismul celular. El contribuie la activitatea enzimelor în reacții chimice esențiale, la sinteza proteinelor, creșterea celulelor, vindecarea rănilor, sănătatea pielii, sinteza ADN-ului și funcționarea imunității. Zincul susține dezvoltarea normală în timpul copilăriei și adolescenței. Mirosul și gustul depind de asemenea de acest nutrient. 

După fier, este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent în toate celulele. 

Zincul combate răceala și susține imunitatea

Des întâlnit în suplimente alimentare alături de vitamina C, zincul diminuează simptomele de răceală și întărește imunitatea. 

Zincul joacă un rol fundamental în buna funcționare a celulelor sistemului imunitar, astfel că o deficiență slăbește reacția organismului în fața virușilor sau bacteriilor. Sub formă de pastile care se topesc în gură sau sirop, acest oligomineral poate reduce intensitatea și durata simptomelor de răceală (tuse, secreții nazale și dureri musculare), inhibând în mod direct legarea și replicarea rinovirusului în mucoasa nazală, bucală și în gât. Condiția este ca zincul să fie administrat la scurt timp după ce persoana respectivă a răcit.

O cercetare a arătat că 80–92 mg zinc pe zi pot reduce durata răcelii obișnuite cu până la 33%, însă nu există dovezi că doze mai mari de 100 mg/ zi ar fi mai eficiente în tratamentul răcelii. 

Zincul ajută la vindecarea leziunilor pielii

Responsabil de crearea de noi celule, zincul este important pentru sănătatea pielii, folosindu-se în anumite condiții la tratamentul arsurilor, al unor ulcere și leziuni ale pielii. În plus, zincul susține activitatea celulelor sistemului imunitar care combat inflamația apărută din cauza unei răni. Aproximativ 5% din conținutul de zinc al corpului se găsește în piele.

Surse alimentare de zinc

  • Crustacee: stridii, crab, homar
  • Carne de vită, pasăre, porc
  • Lactate
  • Ouă
  • Leguminoase
  • Nuci, semințe
  • Cereale integrale

Absorbția zincului este mai redusă din sursele vegetale în comparație cu cele animale, deoarece leguminoasele și cerealele conțin fitați, care scad biodisponibilitatea acestuia. Totuși, te poți baza fără probleme și pe alimentele vegetale pentru a-ți asigura o parte din necesarul zilnic de zinc. 

Există alimente fortificate cu zinc, ca de exemplu unele tipuri de cereale pentru mic dejun.

Suplimentele cu zinc se găsesc cel mai frecvent sub formă de pastile care se dizolvă în gură, siropuri, spray-uri nazale, precum și alte remedii pentru răceală.

Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 11 mg/ zi pentru bărbați și 8 mg/ zi pentru femei. Sarcina și alăptarea urcă necesarul de zinc până la 12 mg/ zi. 

Excesul de zinc influențează negativ echilibrul fierului și reduce biodisponibilitatea cuprului.

Deficiența de zinc 

Este rar întâlnită și în general apare în cazul persoanelor care nu-l absorb bine din cauza unor probleme digestive, care au trecut printr-o intervenție chirurgicală gastrointestinală sau care suferă de boli cronice de ficat sau rinichi.

Alte grupuri de risc pentru deficiența de zinc sunt femeile însărcinate, vegetarienii și veganii. 

Simptomele deficienței de zinc pot fi: pierderea mirosului sau gustului, lipsa poftei de mâncare, imunitate scăzută, apatie, vindecarea întârziată a rănilor, diaree, căderea părului.

Ca de fiecare dată, îți recomandăm să consulți medicul înainte să iei suplimente alimentare, în special pentru răceală.


Surse: hsph.harvard.edu, ods.od.nih.gov, healthdirect.gov.au, healthline.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe