Beneficiile murăturilor

Beneficiile murăturilor

Murăturile sunt printre cele mai apreciate garnituri, în special în sezonul rece, fie că vorbim despre castraveți, gogonele, morcovi, varză, gogoșari, pepeni, mere sau gutui. Legumele și fructele murate capătă un gust acrișor-sărat care se potrivește bine alături de fripturi, în burgeri sau sandvișuri. 

Fermentarea reprezintă o modalitate eficientă de conservare a legumelor pentru perioade mai lungi de timp. Deși în prezent ne putem bucura de fructe și legume variate pe toată durata anului, murăturile ocupă în continuare un loc de cinste în gastronomie datorită gustului și beneficiilor pentru sănătate. Iată câteva dintre ele: 

Ajută la digestie

Murăturile fermentate conțin bacterii bune (probiotice), importante pentru sănătatea digestivă. Când legumele și fructele trec prin procesul de fermentare, bacteriile bune descompun zaharurile naturale, proces care conferă murăturilor gustul acru. 

Milioanele de bacterii din stomac ajută organismul să digere și să absoarbă alimentele, iar probioticele din murăturile fermentate contribuie la echilibrul lor. 

Dacă murăturile nu sunt fermentate, aroma de acru provine de obicei de la oțet. Oțetul în sine este obținut printr-un proces de fermentare, dar numai oțetul nepasteurizat păstrează părți din „cultura-mamă”, care furnizează acele bacterii bune. Multe dintre murăturile pe care le găsești pe rafturile supermarketurilor nu sunt fermentate, ci doar conservate în oțet obișnuit. 

Conțin antioxidanți 

Ca majoritatea legumelor, murăturile sunt bogate în apă și antioxidanți. Antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, substanțe dăunătoare rezultate în urma metabolismului celular. 

Ar putea restabili echilibrul electrolitic

Murăturile sunt bogate în sodiu, astfel că ar putea fi o opțiune bună pentru sportivii care vor să-și refacă nivelul de fluide și electroliți după efortul fizic. Studiile care au analizat efectul consumului de zeamă de murături la atleți au avut însă rezultate mixte. 

Un studiu a concluzionat că zeama de murături nu a crescut substanțial concentrația de electroliți din sânge; aceasta nu va putea înlocui cantitatea de sodiu pierdută în transpirație și va fi, deci, insuficientă pentru a ameliora crampele musculare asociate efortului fizic. Un alt studiu a constatat, totuși, că sucul de murături a inhibat crampele care au fost produse prin stimulare electrică la mai mulți bărbați deshidratați. 

Zeama de murături nu este neapărat o opțiune mai bună decât apa sau băuturile speciale cu electroliți, dar dacă îți place să o bei, o cantitate mică poate fi o alternativă gustoasă după efortul fizic.

Sunt sărace în calorii

Murăturile au puține calorii, astfel că pot fi folosite ca garnitură și de către persoanele care vor să slăbească. Au un gust aromat, iar adaosul de mirodenii (mărar, usturoi, boabe de muștar, piper etc.) poate fi de ajutor pentru a da mai multă savoare meselor.

Atenție la conținutul de sare!

Un dezavantaj al murăturilor este că au foarte multă sare. Un consum ridicat de sare poate crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, mărește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet și boli de rinichi. De asemenea, sodiul în exces poate slăbi oasele, prin pierderea de calciu, crescând riscul de fracturi. Persoanele hipertensive, cu tensiunea ridicată sau cu probleme cardiovasculare ar trebui să aibă grijă la consumul de murături, din cauza cantității de sare. 

Recomandarea noastră

Verifică dacă murăturile pe care vrei să le cumperi sunt fermentate și ai grijă la conținutul de sare, precum și la aditivi și conservanți. O alternativă este să le prepari chiar tu acasă. Dacă știi că vei servi o mâncare alături de murături, poți să pui mai puțină sare la prepararea ei.


Surse: medicalnewstoday.com, webmd.com, health.com, healthline.com

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe